Ловец на зли души…

Понякога различни хора се свързват с мен. Не ясно откъде и как, но в мейла ми се появява нещо от непознат човек с въпрос. И като цяло имам едно вътрешно вълнение всеки път като отварям такова писмо от непознат. Какво ли ще ме попитат, откъде ли са стигнали до мен, дали това не е началото на едно пътешествие?

И така с мен се свързаха от едно списание, в което разглеждаха идеята за децата. И ми пратиха няколко въпроса, на които аз отговорих – леко разочарован – очаквах малко по-голямо приключение. И разбира се, в тон на еврейските традиции, се опитах да покажа различни мнения, да кажа – има хора, които смятат и да използвам всички възможни извинения, за да покажа, че съм отворен към различни мнения и нашата традиция е красива и разнообразна. И бях малко изненадан като получих преглед на статията, която гласеше: Максим Делчев, организация Шалом: Лошите в Чистилище, после всички чакат Месията.

Отворих си записките да видя какво съм казал и написал. И се успокоих – в моето изречение имаше достатъчно паразитни думи, за да не звучи така сензационно. Бях казал: „Смята се, че ако човек е бил изключително грешен, тогава трябва да се пречисти в място, наречено Чистилище – Гехином, но само за 12 месеца, след което се присъединява към останалите души в очакване на Месията“ – това определено по-звучеше като мен.

И макар да разбирах нуждата от сензационно заглавие, реших все пак да пиша на редакцията и в крайна сметка се споразумяхме да запазят сензацията, но поне да е „Най-злите“…

И оставих нещата така, надявайки се никога никой никъде да не прочете тази статия.

До тази седмица. Когато получих пореден мейл от непознат и в мен пак се породи вълнение – какво ли ще ме попитат, как са стигнали до мен, дали това е началото на ново приключение.

И го отворих:

Уважаеми г-н Делчев от Шалом.

Казвам се ….. и живея …………… Прочетох интервюто ви. На горния етаж имаме ужасно зли съседи. Винаги вдигат шум и не знаем какво да правим. Викали сме полиция, викали сме какво ли не и на врачка сме били – вие сте ни последната надежда. Може ли да ги изпратите във вашето Чистилище?

С Уважение…

Седя и се чудя какво да отговоря. И се чудя и как си ме представят тези хора. Като някакъв вид полицай, който ще улавя злите души по улиците. И изпълнява поръчки. Може би пък това трябва да е следващото ми поприще в живота. Ловец на зли души….

И така и не отговорих. Не знам как. Но ако и вие имате зли съседи, пишете ми.

Пожелавам ни един Шабат, в който да сме обградени само от добро.

*Илюстрацията „Чистилище“ е от справката за юдаизма на Уикипедия,

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика