Мария Спирова: Без сделка на Великобритания с ЕС, правата ни не са гарантирани по никой начин от международното право.

Правителството на Тереза Мей оцеля след вота на недоверие, който беше гласуван снощи в британския парламент. 19 гласа спасиха правителството. Вотът беше поискан от лидера на лейбъристите Джереми Корбин снощи, след като Камарата на общините отхвърли с голямо мнозинство споразумението на Мей с ЕС за Brexit. 325 депутати в долната камара на парламента гласуваха срещу вота на недоверие. 306 го подкрепиха.

Публикуваме блиц интервюто ни с Мария Спирова, дадено веднага след съкрушителния провал на Тереза Мей в парламента по сделката за развода с ЕС.

 

 

 

Мария, след инфарктното гласуване снощи на британския парламент, ви помолих за блиц интервю. Благодаря,че приехте. Имам три кратки въпроса. Първият е свързан с условията за пребиваване, престой и обучение  на чужденците във Великобритания, ако излизането от ЕС  ще се случи без сделка на страната след 30 март. Ще има ли принципи, от които да се ръководи Обединеното кралство, което оттук насетне едностранно ще определя тези жизненоважни проблеми и ситуации за имигрантите, включително за българите*?

Принципът за уреждане на тези проблеми ще бъде този на континуитет на първо време, защото британската администрация няма да има готовност и капацитет да рекалибрира толкова крупни правни реалности.

Уседналият статут ще остане на дневен ред и всички граждани на ЕС, които са дошли преди Брекзит и искат да останат да живеят във Великобритания, ще трябва да кандидатстват за него – просто няма друг начин държавата да узакони престоя им, след като правата им, произтичащи от споразумения на ЕС, вече няма да важат.

Основното, което трябва да се помни е, че без сделка с ЕС, правата, които този Уседнал статут ще ни осигурява, не са гарантирани по никой начин от международното право. Например, при положение, че намаляването на миграцията е болезнен приоритет, без сделка нищо няма да задължава Хоум Офис да ни разрешава да се събираме с родители, партньори и деца, както е по споразумение. За имигранти от трети държави този процес е много сложен и с нисък шанс за успех. Може също да реши, че нямаме право на пет години отсъствие от държавата, преди да загубим получения имиграционен статут, а само шест месеца, например. Оставаме на милостта на Хоум Офис, а, както видяхме от сагата с нелегално депортираните карибски преселници, това е много рискова позиция.

Част от условията за обучение, които не засягат визовия режим, се определят от независимите университети, които в голямата си част са проевропейски настроени.

 

Страхът от“ Брекзит без сделка“ накара британците панически да пазаруват стоки от ЕС, което доведе до опразване на щандове и складовете. От друга страна, в  Англия има над 8 милиона гладни хора, за които наскоро Globalcitizen наскоро разказа нестандартни варианти за тяхното изхранване. Тази сутрин обаче, икономически сайтове съобщават че след провала на сделката на Тереза Мей с  ЕС, паундът е поскъпнал срещу долара и еврото. Какво ще бъде отражението върху живота на обикновения човек от тези „технически“измерения  от излизането на Великобритания на 30 март от Европейския съюз?

 

Паундът се качва в очакване на някакъв вид оставане в ЕС, предполагам. Иначе, спорeд изтекъл секретен доклад на министерството по подготовката за Брекзит без сделка (да, направиха си такова), излизане без сделка би довело до рязък и неясно как обратим срив във вноса на пресни храни като плодове и зеленчуци. Според този доклад, място за паника все още няма, защото все пак британците щели имат достъп до “достатъчно калории”.

Имайки предвид, че 80 % от всичкия внос на храна идва от държави от ЕС а както и Вие отбелязахте, 8 от 66 милиона души в държавата вече нямат достъп до “достатъчно калории”, оставям на читателите да преценят прави ли са британците са се запасяват. Подобен проблем стои и с вноса на лекарства.

 

„All I want for Christmas  is EU“ и „Stop Brexit“ гласяха плакатите на деца срещу Коледа в Лондон. Съзнавам, че е непрофесионално да питам за прогнозата Ви, но все пак – ще има ли нов Референдум? Над 50 процента от населението на Великобритания не искаше излизане от ЕС!

В момента наистина всички варианти са на масата. Наемам се да кажа само две неща. Ясно е, че Тереза Мей няма легитимност като човекът, който ще “достави” Брекзит. Ясно е, също така, че това правителство упорито е заявявало, че няма да допусне втори референдум, защото “волята на народа” им е тъй скъпа. Но до момента това същото правителство е трябвало да отстъпи пораженчески от всичките си уж безкомпромисни “червени линии” по темата Брекзит. В края на краищата, колкото и малко апетит да има в Уестминстър за нов референдум, поради факта, че е много вероятно той да влоши и ескалира общественото разделение, такъв референдум в момента изглежда като единствен начин да се излее от конституционната безизходица пред Кралството, ако депутатите не се подaдадат на паника в последния момент. Никоя партия не иска да бъде запомнена като партията, която на своя глава катастрофира Британия.

*По официални данни българите във Великобритания са 318 587.

 

 

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Юлиана Методиева

Юлиана Методиева е журналист. Главен редактор на в. „1000 дни”. Съосновател на правозащитната организация БХК и главен редактор на нейното издание „Обектив” от 1994 до 2014 г. Автор на социологически изследвания, свързани с медийната свобода, антисемитизма, толерантността и малцинствата. Автор на 3 книги и десетки публикации в различни издания. Сценарист на документалния филм „Те, другите” (режисьор Ани Йотова). Основен спомоществовател на двутомното издание „Депортацията на евреите от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и Пирот. 1943“ (автори Румен Аврамов, Надя Данова (2013).