Мехмет Юмер: Военната операция в Сирия ще консолидира електората на Ердоган и националистическия вот

Господин Юмер,  президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обяви целта на провежданата операция „Извор на мира“- създаване в Северна Сирия на буферна зона. Доколкото разбирам, това е замисълът на Анкара да може да се върнат сирийските бежанци от Турция. Така ли е?

 

Тук става дума за това какво точно иска турският президент Реджеп Тайип Ердоган? Като първа цел на военната операция „Извор на мира“ можем да посочим пресичането на пътя на двете политически формации, които се задават на турския политически небосклон. Както е известно на всички, бившият премиер Ахмет Давутоглу се готви за нов политически проект, същото се отнася и за бившия министър на икономиката Али Бабаджан, подкрепен от бившият президент Абдуллах Гюл. Второ, тази военна операция ще консолидира електората на Ердоган и националистическия вот – той е в коалиция с националиста Девлет Бахчели – така ще стегне редиците и всеки, който се противопостави на политиките му ще бъде обявен за народен враг и недоброжелател. От друга страна, това ще доведе до едно извънредно положение, при което опозицията ще бъде потискана, а гласът на и без това смачканите медии още по-силно ще бъде заглушен. Трето, ще се измести акцентът от задаващата се икономическа криза. Следователно, призивът на Ердоган ще бъде: „Във война сме и трябва да сме единни.“ Това вече започна да се случва – всички партии с изключение на прокюрдската Партия на демократичните народи подкрепиха военната операция.

Разбира се, това не са дългосрочни политики. При все това, тези политики не защитават националния интерес на Турция, а интересите на управляващите. С други думи, за известно време тези политики ще спасят положението, но в дългосрочен план ще поставят Турция пред много сериозни изпитания. За съжаление, няколкото милиона сирийски бежанци в южната ни съседка се превърнаха в своеобразен коз в ръцете на властта, засега тези бежанци осигуряват на управляващите образно казано „тотем за неприкосновеност“.

Проблематична ли е според вас реакцията на САЩ? Тръмп нареди на военните да не се месят на Турция за операцията й в Сирия. Твърди се,че кюрдските формирования са потърсили помощ в американските сили след удар от турската авиация по градове в Сирия, а ето че им е отказана!

Европейският Съюз и САЩ осъзнават, че Ердоган използва бежанците като коз и затова не действат с твърда решителност спрямо Турция. Съветът за сигурност на ООН не можа да постигне съгласие във връзка с нахлуването на Турция в Сирия, защото САЩ и Русия не подкрепиха идеята за осъждане на действията на Анкара. Това показва, че САЩ все още се надяват на дипломация през „задния вход“ с Турция. Става ясно, че Америка е предвидила, че Русия ще наложи вето на проекторезолюцията и тя направи същото, за да покаже на Анкара, че все още има шанс за поправяне на двустранните отношения. На този етап САЩ полагат усилия Турция да не се плъзне напълно към орбитата на Русия.

Мехмет Юмер е журналист и международен анализатор

 

Пред Европейския парламент Жан Клод Юнкер призова Турция да прекрати военната операция в Сирия. В отговор Ердоган заплаши да върне „3.6 милиона бежанци“. Блъфира ли турският президент?

 

Срещу тази закана остро реагираха германските политици, като изтъкнаха, че Ердоган „не може да им диктува“ какво да говорят. Те наблегнаха на факта, че „Турция също има нужда от Европейския съюз“, като заявиха, че ЕС и Германия имат интереси, но и Турция се нуждае от тях.

Сред страните, които остро реагираха на думите на Ердоган беше и Италия, чиито премиер Джузепе Конте каза, че „ЕС не може да приеме този шантаж“. Пред журналисти Конте изтъкна, че ЕС не може да склони глава пред такъв шантаж и подчерта, че усилията на Турция за приютяването на бежанците не може да се превръща в инструмент за шантажиране, тъй като ЕС не приема тази военна операция и иска незабавното й прекратяване.

Изнасят се данни за десетки хиляди нови бежанци от военната операция на Турция. Каква е прогнозата ви?

Медиите съобщиха данни на ООН, според които над сто хиляди души са напуснали домовете си заради турската военна опреация в Сирия. Ясно е, че хората ще продължават да бягат от войната. Най-големите опасения са, че тази операция ще постави в риск победата извоювана срещу ИДИЛ в региона и ще предизвика нова бежанска вълна.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Юлиана Методиева

Юлиана Методиева е журналист. Главен редактор на в. „1000 дни”. Съосновател на правозащитната организация БХК и главен редактор на нейното издание „Обектив” от 1994 до 2014 г. Автор на социологически изследвания, свързани с медийната свобода, антисемитизма, толерантността и малцинствата. Автор на 3 книги и десетки публикации в различни издания. Сценарист на документалния филм „Те, другите” (режисьор Ани Йотова). Основен спомоществовател на двутомното издание „Депортацията на евреите от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и Пирот. 1943“ (автори Румен Аврамов, Надя Данова (2013).