Михаил Иванов: Възмутен съм от “експертите” на българското разузнаване!

Споделете статията:

 

Днес, 6 септември, „24 часа“ публикува  провокативната  информация „Ислямизирането на циганите – основна заплаха за териториалната цялост на България“.

Публикацията е изготвена въз основа на отчета на Държавна агенция „Разузнаване“/ДАР/ за първото полугодие на 2017 година.

По този повод д-р Михаил Иванов, експерт по малцинствата и член на Обществения съвет на „Маргиналия“ написа в социалните мрежи  остро възражение.

С негово любезно съгласие, публикуваме анализа му.

 

За пореден път съм възмутен от така наречените “експерти от бранша” на българското разузнаване. Ние от разузнаването искаме да разузнава, а не да се занимава с интриги. Защото е интрига да се подхвърля на ухо на журналисти непубликувана официално “информация” от отчет на Държавна агенция “Разузнаване” (самият факт, че ДАР се отчита е изключително положителен и трябва да се приветства). Според “информацията”, която “експертите от бранша” са подхвърлили на “24 часа” “ислямизацията на циганите е сред най-големите заплахи за териториална цялост на страната”. Да се говори днес за ислямизация на циганите е проява на невежество. Известно ли е на авторите на тази манипулация, че: 1) според преброяването, проведено от Мидхат паша в Дунавския вилает през 1865 г., циганите във вилаета са 32 694 души, от които мюсюлманите са 77%; 2) според проведеното през 1874-75 г. преброяване на населението в Османската империя по данни на руския консул Найден Геров в пловдивския санджак има 13 892 цигани, от които 90% са мюсюлмани; 3) според руския дипломат Теплов, който анализира данните на същото преброяване, в османските територии, наречени от него България, Тракия и Македония има общо 130 762 цигани, от които 92% са мюсюлмани. Тези данни недвусмислено показват, че в навечерието на Руско-турската война ПРЕОБЛАДАВАЩАТА ЧАСТ ОТ ЦИГАНСКОТО НАСЕЛЕНИЕ СА МЮСЮЛМАНИ! Но да вървим по-нататък. Известно ли е на “експертите от бранша”, че: 1) по данни на инструктура в ЦК на БКП рома Господин Колев през 1960-1961 г. са сменени мюсюлманските имена на 120 000 цигани; 2) в периода 1981-83 г. по данни от Синия периодичен информационен бюлетин на МВР, представен на 22.7.1983 г. за одобрение от Министъра на вътрешните работи, са сменени мюсюлманските имана на още 230 897 цигани. Фактите недвусмислено говорят, че през различни периоди на българската държава циганите мюсюлмани у нас са били подложени на асимилация. И сега част от тях (далече не всички) се връщат към корените си – към религията на своите дядовци и баби. И това “експертите от бранша” наричат “ислямизация, която е сред най-големите заплахи на териториалната сигурност.” Ще добавя, че у нас се намират и водещи професори, които наричат тези хора, които са се върнали към религията на своите прародители, с купешката дума “конверти”. Това е провокация, насочена към мюсюлманското вероизповедание у нас, която може да породи за пореден път междурелигиозно напрежение. Това е провокация към националната сигурност, на която се надявам, че мюсюлманите у нас няма да се подадат. Голямата опасност за националната сигурност днес не е в мюсюлманите от няколко гета на Южна България, а в така наречените “експерти от бранша”.

 

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Михаил Иванов

Михаил Иванов е преподавател в Нов български университет, съветник по етническите въпроси на президента Желю Желев през 1990-1997 г.