След академичните новини. Могат ли да ни уловят Европейските мрежи за академично сътрудничество?

Нашите университети са прочути с безкритичността си към всички социални политики на държавата[1].

 

ЕК заделя 60 000 000 евро за пилотната фаза на инициативата „Европейски университети“. Научих го, за мой срам, от Министъра на просветата в критиката му към българските ВУЗ-ове[2]. За пръв път да се съглася с него, тъкмо съм му набрал за авторитарното, безпринципно, против всякакви процедури и правила (и напълно в духа на Борисов, но и на Орбан!) решение на „казуса с учебниците по история[3]“.

Пилотните между-университетски партньорства[4] започват да текат от сега – веднага след това лято! През 2017[5] президентът Макрон изнася лекция в Сорбоната (26 Септември). В нея той говори за Европа на многоезичието и разнообразието и гръбнаците на това са (не, не е туризмът, съжалявам) културата и образованието. Две години след нея първите междууниверситетски алианси – прототип на новата европейска академична инфраструктура – започват да се разработват.

По няколко милиона евро (до пет), за да развият партньорство, общи учебни и изследователски програми и др. получават:

 1. Алианс UNA Europa. Негови членове са: Свободният университет в Берлин, Университетите в Болоня (Alma Mater Studiorum Universitá di Bologna) и Единбург, Ягелонският университет в Краков, Католическият университет в Льовен, Университетът Complutense в Мадрид, и един от университетите от групата Сорбона (Université Paris 1 Panthéon-Sorbonne).
 2. Алианс 4EU+, в който участват Карловия университет в Прага, Университетът в Хайделберг, Сорбоната (чрез Paris-Sorbonne and Pierre & Marie Curie университети), Университетите на Копенхаген, Милано и Варшава.
 3. Алианс (ARQUS), който е между университетите в Гранада, Грац, Лайпциг, Падуа, Вилнюс, Лион и Берген.
 4. Четвърти алианс (CHARM-EU), в който са университетите на Барселона, Утрехт, Монпелие, Тринити колидж, Дъблин, Университетът Eötvös Loránd в Будапеща.
 5. Алианс (CIVICA, Европейски университет за социални науки) между Университета Bocconi в Италия, ЦЕУ в Унгария, Европейският университетски институт във Флоренция, Училището по управление Hertie в Германия, Националното училище по администрация и политически науки в Румъния, Университетът Sciences Po, Франция и Училището по икономика в Стокхолм. Асоцииран член е Лондонското училище по икономика.
 6. Алиансът (CIVIS , Европейски граждански университет) се състои от Университета в Марсилия, Националният и Каподистрийски (Kapodistrian) университет на Атина,  Университета на Букурещ, Свободния университет на Брюксел, Автономния университет на Мадрид, Университета Сапиенца в Рим, Университета на Стокхолм, Университета Еберхард Карл в Тюбинген, Германия.
 7. В (CONEXUS, Европейски университет за умна градска брегова устойчивост) са университети от Клайпеда, Атина, Валенсия, Задар, Букурещ и Ла Рошел.
 8. В (ECIU University, Европейски консорциум на иновативните университети) участват университетите на Аалборг, Линкьопинг, Тампере, Нотингам, Авейро, Ставангер, Тренто, Твенте, както и Дъблинският градски университет, Техническият университет Хамбург, Технологическият университет в Каунас.
 9. Деветата група (EDUС , Европейски дигитален университет) съдържа университетите на Потсдам, Каляри, Печ, университетите Рен-1 и Париж-Нантер, както и Университета Масарик, Чехия.
 10. В алианса EPICUR са университетите на Страсбург, Фрайбург, Горен Елзас, заедно с Технологичният институт в Карлсруе, Университетът на Амстердам, Университетът „Адам Мицкевич“ в Познан, Университетът на природни ресурси и приложни науки за живота във Виена, Аристотеловият университет в Солун.
 11. Има и „Алианс за общ курикулум в изкуствата“ (EU4ART). В него участват: Академията по изкуства на Латвия, Академията по приложни изкуства в Рим, Унгарският университет за приложни изкуства и Дрезденската академия по приложни изкуства.
 12. В областта на науките за здравето се подкрепя Европейският университетски алианс за глобално здраве (EUGLOH). В него влизат Университетът „Лудвиг-Максимилиан“ в Мюнхен, Университетите в Лундт, Порто, Сегед, както и Университетът Париж-Сакле.
 13. В академичния алианс (EUTOPIA) влизат Университетът Vrije в Брюксел, Университетът ПарижСена, университетите на Гьотеборг и Любляна, Университетът Помпеу Фабра, Барселона, Университетът Уоруик в Ковънтри.
 14. Алиансът (FORTHEM) включва Университета Йоханес Гутенберг в Майнц, Бургундския университет в Дижон, Университетъ Jyväskylä, Финландия , Университета в Ополе, Полша, университетите в Палермо и Валенсия и Университета на Латвия.
 15. Има и академичен алианс, наречен Европейски морски университет (SEA-EU). В него са Университетите на Гданск, Кадис и Малта, Университетът на Западен Бретан в Брест и Университетът Кристиян-Албрехт в Кил, Германия.
 16. Алиансът с технически профил „Университетска мрежа за иновация, технология и инженерни науки“ (UNITE!) вкючва: Техническия университет в Дармщат, Университета в Аалто, Хелзинки, Кралския технологичен институт на Швеция, Технологическия институт в Гренобъл, политехническите университети на Торино и Каталония, както и Университетът на Лисабон.
 17. Последен в списъка, любимият ми (защото университетът, в който работя[6] е по-скоро млад) е алиансът „Млади университети за бъдещето на Европа“ (YUFE). В него участват: Университетите на Антверпен, Бремен, Кипър, Есекс, Маастрихт, Университетът Tor Vergata в Рим, Университетът на Източна Финландия, Университетът „Карлос III“ в Мадрид.

Задача за самостоятелна работа:

Открийте в кой клъстер е вашият университет и защо! Побързайте, защото ще има и втори кол през 2020. Целта е към 2024 г. да заработят поне 20 клъстера на университети, наречени „Европейски университети“ и програми като „Еразъм+“ да ги обезпечават активно. Дотогава можем да правим две неща – или да се включим, да се отворим, да търсим и да намерим партньори или да се занимаваме с обичайното – да броим скъпернически студенти, да продаваме академични позиции за политическа подкрепа, да самодоволстваме и да се пуйчим в малките си академични феоди, да избягваме всеки, неизгоден за моментната власт, академичен интерес към каквито и да са публични политики, да уреждаме своите си. И да предотвратяваме чужденците да влизат в университетите ни по никакъв друг начин освен като платежоспособни (но невзискателни) студенти или като почетни доктори, които да изпратим бързо обратно по живо и по здраво веднага след официалната церемонията и снимките с тоги и синджири. А, ако нещо се обърка – винаги можем да викнем „Да живее България!“ (или „Смърт на комунизма“) и да забавим (за колко – до пенсия?) неминуемата си среща[7] с изконната си безполезност за общественото развитие[8] към по-добро.

[1] Образование, правосъдие и вътрешен ред, здравеопазване, социални грижи, планиране и поддържане на публичната инфраструктура, права на човека и т. н.:  https://www.marginalia.bg/aktsent/anketa-2/

[2] https://www.mediapool.bg/mon-shte-dava-pari-za-slivane-na-universiteti-news295352.html

[3] http://bnr.bg/post/101139310/krasimir-valchev-trabva-da-se-promeni-procedurata-po-odobravane-na-uchebnicite?fbclid=IwAR2Kd1G_Ot6U4ZV9efxUq4vqWy_khc9MT-_6_Iyyvj-7TkI7CS_rnhwxO-Y

[4] https://www.mediapool.bg/es-zapochva-pilotni-proekti-za-evropeiski-universiteti-news279431.html

[5] https://ec.europa.eu/education/sites/education/files/document-library-docs/education_european_universities_factsheet_2019_final.pdf?fbclid=IwAR2Nr_Q46Y0tb9CGAViqqBEwdFahnUCo26vpbtqwN90MMf63FjiusQARkRw

 

[6] Нов български университет

[7] https://www.marginalia.bg/aktsent/anketa-zavisheni-li-sa-brojkite-na-priem-v-universiteta-i-ima-li-nuzhda-balgariya-ot-tolkova-visshisti/

[8] https://www.marginalia.bg/aktsent/anketa-2/

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Румен Петров

Румен Петров е психиатър, психодинамичен психотeрапевт и асистент по групови отношения в НБУ. Защитил е докторантура в Университета на Западна Англия в Бристол, Великобритания. Научните му интереси са в областта на социалната травма, социалното възстановяване, развитие на общностите, местна демокрация и гражданско участие. Преподава социална работа.