Тийнейджърството има предизвикателен, но и травмиращ контекст за живеене и информирано поведение

Как агресията се свързва със справедливостта? Всеки ли е застрашен в училище да стане аутсайдър? Какво е да си с друг цвят на кожата? А ако си въздебеличък и си само на 12 години, а съучениците ти редовно те бият и унижават за това?

Това бе кръгът от въпроси, които разискваха средношколците от Националното сдружение на европейските български клубове(NABEC) в Правец преди дни. Те бяха провокирани от силния филм „Прасето“ на режисьора Драгомир Шолев. Дискусията се състоя в рамките на стартиращия проект „Мрежа на младите правозащитници“ на Сдружение Маргиналия и NABEC, с подкрепата на Френския културен институт в България.

Красимира Василева(вляво) e председател на NABEC

Режисьорът Драгомир Шолев вече е получил Приз на престижния филмов фестивал „Златна роза“ за най-добър режисьор. Филмът му „Прасето“ бе и  най-награждаваната творба на София филм фест през март тази година. Неговата последователност да се вглежда в травматизма на темата „лесно ли е да си млад“ е проследима още от първия му филм „Подслон“(2005). Филмовата наблюдателка на „Маргиналия“ определи последния филм на Шолев „Прасето“като „филм-рана“.

„Защо направихте този филм“, попитаха режисьора участниците в дискусията. И още: „Къде намерихте тази история?“

Драгомир Шолев отговори така. „Приятелка на сестра ми й е разказала за случай с тормозено дете. Аз също си спомням в класа как се отнасяха с различните. Недобре се отнасяха…Реших да разкажа за тези, към които не се отнасят добре. Които тормозят по една или друга причина“.

Режисьорът Драгомир Шолев

Социолозите описват ранимия млад човек през неговия социален контекст: родители, учители, социални мрежи.  През 2019 година  вече има друг феномен – отглеждане на дете по…скайп. Или по смартфон. Месинджърът е вместо „лека нощ“. Майка ти  да пише непрекъснато есемеси от Англия където бере ягоди, за да те пита ял ли си и нали всичко ще бъде наред! А цялото микрообщество за един тийнейджър да е оглушало и ослепяло за неговите неволи – физически, или за още по-страшните – душевните. Да  ти хвърлят стотинки на земята и да те карат да пълзиш по земята, за да ги събираш пред погледа на силните и красивите.  После пак да те блъскат и ритат и отново да ти хвърлят стотинките на земята ей така, за удоволствие, а през цялото време да чуваш най-охулващите думи за себе си! Директорът на училището да те заплашва, а учителката да гледа безразлична. Да имаш само телефона, за да гледаш в Инстаграм как момчетата и момичета живеят, но на никой не му пука за теб. Дори…

Шестокласникът Румен Георгиев в главната роля

 

Проектът Мрежа на младите правозащитници е иновативен. В поредица от лекции Сдружението за човешки права„Маргиналия“с екип от експерти, ще предлага  теория на правата на човека. Когато се учим на справедливост, трябва да изпитаме собствената си емпатия, способността си да разказваме истории и от гледната точка на другия, каза на присъстващите социалният психолог Румен Петров.

Румен Петров, социален психолог, член на УС на Сдружение „Маргиналия

Какво е дискриминация и как да се борим с нея. Може ли да защитиш дискриминирания, когато ти самият се чувстваш аутсайдър. Има ли закон, към който да се обърнеш, за да получиш справедливост? „Тайната“ на правозащитното знание ще бъде разказвана по комуникативен начин. Следват и уроци по режисура, сценарий и продуцентство. Членовете на Мрежата ще създадат собствен канал в Ютюб. Задача им е да изготвят видеорепортажи от училищния двор, където насилието се вихри.  От ромската махала.  Младите „колеги“ на Драгомир Шолев ще се опитат да изслушат и заснемат от различни страни историята на дете с различна сексуалност, тормозено заради различността си.

Това е най-трудната част . Да бъдеш едновременно правозащитник и разказвач с камера на онези тежки случаи на насилие в тийнейджърството. Късното детство е предизвикателен, но и травмиращ контекст за живеене и  информирано поведение.

Репортажа изготви

екип на Маргиналия

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.