Надявам се прокуратурата да не се откаже от сюжетната линия с натиска върху БНР!

 

Силвия Великова е майка е на 4 деца. Тя е един най-познатите гласове на сутрешния блок на програма „Хоризонт” на БНР „Преди всички”. В медийната гилдия Силвия е известна с точните си и безкомпромисни въпроси. Съдебните й репортажи се отличават с критичност и обективност – черти, които я нареждат сред „неудобните” журналисти в България

Свалянето на Силвия Великова от ефир и отнемането на ресора й на 11/12 септември бе посрещнато с остро негодувание от повечето й колегите от БНР. След Декларацията на Асоциацията на европейските журналисти, на публични фигури и след намесата на министър-председателя, забраната е отменена.

Пред СЕМ Силвия разказва, че  в навечерието на събитията е била поканена от генералния директор на БНР Светослав Костов на среща в Борисовата градина. Той й казва, че има много голям натиск  да бъде свалена от ефира. Директорът уточнил, че са му се обадили четирима души, но отказал да назове имена. „Казаха ми, че децата ми ще останат гладни, че няма да си намеря работа“, признал  Костов.

 

 

Силвия, как си обясняваш факта за спада на медийното внимание към случилото се в БНР на 12 септември? Тогава ти бе свалена от ефир, а няколко часа по-късно със заповед на генералния директор Светослав Костов радиото излезе в няколко часова „профилактика“. Да не би хората да се интересуват повече от частния случай с Джок Полфрийман, отколкото от причините за безпрецедентното спиране на радиото?

Силвия Великова: Разбираемо е хората да се интересуват повече от казуса със съдебното решение за Джок Полфрийман. Едно момче е убито от чужденец. Бащата му е бил доста влиятелен, активен е и сега. От друга страна, в съдебния състав на Върховния апелативен съд постановил решението за предсрочното условно освобождаване на Полфрийман, влизат съдии, чиито имена не са долюбвани от някои медии. Говоря за Калин Калпакчиев, но и за съдия Весислава Иванова . Тя също е критик на съдебната система, да припомним

Но приоритетът на хората е информираността, а тяхното право на информация беше нарушено! Не следва ли да настояват да узнаят кой е виновника?

С.В. Много пъти сме имали основания да се убедим,че сякаш правото на информация на гражданите не е чак такава ценност, както за журналистите. Доста колеги си отидоха през последните години – кой по-тихо, кой по-шумно, но гражданите не разбраха,че това е проблем за тях и не поискаха отговор. А тук излязоха нещата много прости. Някой сложи от едната страна човек, наречен убиец, получил тежка присъда. От друга страна имаше силна активизация и на държавата и на всичките партии да посочат кой си е позволил да пуснат от затвора този убиец! Ставаше дума, както вече споменах, за съдии често критикувани от магистратските върхове. Така че, на тази плоскост много по-лесно е да се обере общественото внимание. Малко се спекулира с този уж интерес и обществено недоволство. Някакви хора избраха да говорят от името на обществото. Не е ясно какво смятат хората и какво бе артикулирано в публичното пространство. Гласовете на онези, които се възмущаваха от освобождаването на Полфрийман и първата реакция, която видяхме, превърна това в „над“ новина, доминираща над всичко останало.

Да се върнем към фактите от 12 септември. Ти бе свалена от ефир като репортер, отразяващ съдебната система. Пропускам ли нещо?

С.В. Всъщност мен ме свалиха на 11 септември. На следващия ден вечерта вече имаше нареждане за спиране на ефира заради „профилактика“.

Главният прокурор Сотир Цацаров в четвъртък изнесе обстоен доклад случая в БНР пред специалната Комисия за разследване на скандала със спрения ефир. Какво разбрахте от него?

С.В. От думите на Главния прокурор получихме една насока от досъдебното производство за спиране на ефира, но явно ще продължат нататък. Сотир Цацаров се съгласи с репликата на депутата Александър Симов, че двата случая са обвързани – свалянето ми от ефира и спирането на сигнала. Главният прокурор изнесе 5 сюжетни линии, първите три бяха околни. Но  събитията от 12 и 13 септември имат връзка. Колкото и да звучи абсурдно да бъде спряно радиото заради свалянето на ефир на един журналист!

Изслушах много внимателно тези 5 сюжетни линия езнесени  от Главния прокурор. Как е възможно ген. директор Св.Костов по време на разпита на прокуратурата да казва „не помня“! Събитията, за които го питат, не са се случили през миналото столетие!

С.В.Очевидно е възможно. Свидетел съм на изказвания на представители на прокуратурата, които често иронизират отказа на свидетели и разследвани лица, да си спомнят! Но това „не помня“ от страна на Светослав Костов, също показва важно нещо. Той казва „няма такъв разговор“. Както и „не помня да съм казвал да бъде спряно радиото“. Наистина голямо предизвикателство е случаят с разговорите между мен и Светослав Костов, както и  между останалите хора от „Хоризонт“и Пламен Костов. Нали живеем в демократична държава, разговорите не се записват!Или – трябва да проверим кой какво е казал по обиколни начини. Мисля обаче, че когато много хора твърдят едно и също нещо, те едва ли са се наговорили! Даниела Късовска*  и Ивайло Савов** разказват неща за различни етапи от тази история. Това е свидетелство за фактите, включително и в показанията на Пламен Костов***. Излиза, че само един човек не си спомня! И сменя версиите си. Човекът е Светослав Костов! Предполагам, прокуратурата е достатъчно опитна и професионална институция, и знае как да търси истината между тези всички версии. Биха могли да направят една обиколна картина, която да покаже кой казва истината и кой не.

Не ти ли се струва, че нещо не бе представено на Комисията?Че има и други факти, контекст!

С.В. Не, не! Всъщност, онова което е извън свалянето ми и спирането на БНР в известна степен, има връзка със струва ми се, с най-важния сценарий. Цацаров го нарече „саботаж“ – спиране на националния ефир уж за профилактика! Защото в някаква степен това има връзка с истината! Фактът, че междувременно един конфликт в радиото беше вкаран в контекста на „подкрепящи“ и „неподкрепящи“ е разбираемо за онзи, който го вкара. Разбира се, версията със злоупотребите на Александър Велев****, за която като цяло върви като версия на сегашното ръководство. То иска да изкара нещата, че развитието на събитията в последния месец е сценарий, който цели да върне Александър Велев обратно като генерален директор! Очевидно Костов и обкръжението му живеят в някакви сценарий, защото и самото ми сваляне от ефир и обясненията им затова, звучаха доста налудничаво и невъзможно. Коментирахме вчера с колеги защо трябва 4 човека да искат свалянето ми, като може един само да направи това! Тази драматизация около спирането на ефира, финансовия крах на радиото, пък и уж обединението на радиото с БНТ, е само и само един журналист да не отразява някакви неща! Това ми се струва доста преекспонирано! По-вероятно е годподин Костов да е поел ангажимент пред онези, които му помогнаха да стане генерален директор. Но той малко „надгради“ и попресили нещата. Което не променя нещата,че е имало искане аз да не отразявам съдебния ресор. Накратко, изпълнил го е доста нескопосно!

Изпратих на колегите ти копие от един пост до мен в месинджъра ми от член на Управителния съвет на БНР от същия ден на обяд, 12 септември. В него се казва,че  ставало дума за много сериозна промяна в правилата в радиото, в преразпределение на роли, статуси и пари…Тоест, предвиждали са важни промени, които  директорът на „Хоризонт“ Николай Кръстев***** е трябвало да осъществи. Планирани са ред неща, включително твоето отстраняване като репортер отговарящ за съдебната система.

С.В.Така изглежда. Още повече, че тези данни, които главният прокурор изнесе около спирането на БНР, също се вписваше в един добре подготвен сценарий. Защото ако на практика човек подреди по минути случките от 11 до 13 септември – срещата ми със Светослав Костов в Борисовата градина е на 11 септември, която приключи някъде към 17 часа и нещо, става ясно от думите на главния прокурор, че десетина минути по-късно той се е обадил на Пламен Костов да спре програмата! Очевидно е сценарий. Виж, това с парите, наистина е подвеждащо. Особено за една институция, за която и ти казваш „журналистите от радиото“, но в тази институция журналистите сме много малко!Повечето са администрация, IT специалисти, оркестри! Оркестрите винаги, особено по отношение на „Хоризонт“, са били недоволни от възнагражденията си. Въпреки че журналистът е в ефира, както IT специлистът е добре платен, така и в радиото е редно най-добре да бъдат платени журналистите, защото те носят отговорност! На тях им се случват нещата, които сега на мен ми се случват. В този смисъл, да се представи това като битка да си запазят заплатата и че трябва реформа, е нелепо! Никаква реформа не е била мислена, никой не е водил с нас разговор за реформа преди тези събития. Сигурно си проследила, че часовете около свалянето ми имаше няколко версии за това защо съм свалена. Почнаха от това защо съм допуснала грешка с отразяване на данните на момчето от Пловдив..

Да, това беше грешка, не се разгласяват лични данни!

С.В. За тази грешка съм наказана! След това се говореше,че съм работила в ден на отпуск, което е абсурдно – в радиото много хора работят в почивните си дни, такава е професията. Мине се през това,че съм подтиквала хората да ходят на протест срешу Иван Гешев, което също е абсурдно! И до този момент нямам обяснения защо бях свалена от ефир! Смятам, че  манипулациите “онези се борят за пари“ бяха вкарани в сценария, който най-лесно накара хората от администрацията да подписват подкрепа за Костов! Много тъжни неща има в тази история и това ще бъде най-голямата травма за нас. Освен това. Нашето ръководство си избра за подкрепа един официозен сайт, който не прилича на медия. И там ни атакуват грозно, пускат компромати.  Например моите доходи бяха дадени от човек отвътре, за да бъдат публикувани. Което според мен е престъпление! Няма как данъчните ми данни да висят по някакви сайтове!

Говорим за ПИК. Там границите на всепозволеността на информационното поведение вече изхвърлят тази агенция от професионалната етика и морал! Опитай се накратко да кажеш ти какво смяташ? Какво стои зад всичко това?Кой и защо спря радиото!

С.В.Не знам кой спря радиото. Прокуратурата ще каже. Нещата, които Цацаров прочете от показанията на Пламен Костов. Той проговори, Николай Кръстев – не! А Кръстев можеше да каже интересни неща от позициите на човек, който свърши мръсната работа. Очевидно е ,че радиото спря. Очевидно е,че радиото ще плаща глоби. Очевидно за всички е, че на националното радио може в един момент някой да му изключи копчето! Това е положението! Надявам се прокуратурата няма да вдигне сюжетната линия с натиска. Видяхме и със сигурност, че на позицията ръководители на обществени медии, се поставят хора, на които са им поставили поредица от условия, които те трябва да извършат. Тук не минава онзи разговор „е, в частните медии който е собственикът, той ще прави каквото си иска!“. Оказа се, че в обществена медия като БНР собственикът на радиото –  ГРАЖДАНИТЕ – не искат да гарантират независимостта на журналистигте! И ако се върна към началото на разговора, дали гражданите разпознават необходимостта от радиото, ще се окаже,че те много не ни искат!

Премиерът Борисов допринеса май за това. Когато обясняваше пред медиите как е „върнал“ Силвия Великова, спомена че не слуша радио.

Не , той каза „не съм говорил по радиото, защото те са много критични“! За разлика от главния прокурор, който каза, че ни слуша. А иначе, белята която ми направи премиерът с обаждането и връщането ми, с което по принцип трябва да съм доволна от тази развръзка, тази беля е не по-малка от свалянето ми. Защото истината е, че Костов ме върна един час след това. Когато Борисов през свой човек му е казал да ме върне. Тоест, имаме и обратен натиск…Става ясно, че Светослав Костов е човек, който се подава на натиск!

Имаш ли критика към Съвета за електронни медии?

Св.В. Имам критика към СЕМ още от самия им избор. Така и не разбрахме, защо беше предпочетен Светослав Костов. Приехме го, защото го смятахме част от нас, че заедно ще работим добре. Сега оставаме с усещането, че той е бил избран за определени поръчки. Ако той е избран за това, важно е да се знае дали пък и СЕМ  не е избран, за да извършва определени поръчки! Иначе в рамките на самия конфликт, поне една голяма част от СЕМ зае доста достойна позиция. На срещата с журналистите от“Хоризонт“ и „Христо Ботев“ виждах в очите им, че са потресени от това, което се е случи. Не преиграваха. Чухме и някои от тях, които са подкрепили Светослав Костов, като София Владимирова******  и другия член на СЕМ Розита Еленова, че явно са сбъркали. Остава да видим дали другите двама члена на регулатора какво ще кажат. Или са се втвърдили, когато са чули главния прокурор. Така и не разбра защо за тях е важно да го чуят, при положение, че имаме спиране на ефира и нарушаване на два текста от Закона за радио и телевизия!И това нарушение е в компетентността на СЕМ! Не е в компетентността на СЕМ да се произнесе дали някой е виновен или не!Очакваме на следващото гласуване в сряда, как ще се развие този сюжет. Каквото и решение да вземат те, каквото и да реши съдът, защото Светослав Костов обжалва , СЕМ  също няма да е спокоен, докато не се финализира този процес! Очевидно и  в регулатора има напрежение!

Това означава, че изборите ще бъдат проведени с ново ръководството на БНР? С временно изпълняващ генерален директор…

СВ.В. Няма никакво значение. В момента „Хоризонт“ който отразява изборите, има наблюдаващ програмен директор, ние си работим по правила, които не зависят от ръководителя!

В рамките на шегата, тази година Брекзит и спирането на националния ефир нарушиха представата и вярата ми в модел на демокрация и устойчивост на медията!

Св.В. Ако генералният директор Светослав Костов беше приключил само с мен, както и да е. Но защо му трябваше да спира радиото! Вместо то да произвежда новини, ние станахме новина!

Интервюто е направено на 12 октомври 2019

*Даниела Късовска е зам.главен редактор на „Хоризонт“

** Ивайло Савов е програмен директор на „Хоризонт“, преждевременно пенсиониран

***Пламен Костов е технически директор на БНР

**** Александър Велев е бившият генерален директор на БНР

*****Николай Кръстев е бил току що назначен директор на „Хоризонт“. Веднага след скандала си подава оставката

******София Владимирова е председател на СЕМ 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Юлиана Методиева

Юлиана Методиева е журналист. Главен редактор на в. „1000 дни”. Съосновател на правозащитната организация БХК и главен редактор на нейното издание „Обектив” от 1994 до 2014 г. Автор на социологически изследвания, свързани с медийната свобода, антисемитизма, толерантността и малцинствата. Автор на 3 книги и десетки публикации в различни издания. Сценарист на документалния филм „Те, другите” (режисьор Ани Йотова). Основен спомоществовател на двутомното издание „Депортацията на евреите от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и Пирот. 1943“ (автори Румен Аврамов, Надя Данова (2013).