Най-важните политически събития от изминалата година в Румъния: Какви са тенденциите

Краят на годината е време за равносметка на изминалата и планиране на новата. В тази връзка настоящата статия ще има за цел да изведе някои от най-важните събития, които се случиха в политически план в Румъния през изминалата 2019г. Анализаторите и политолозите се обединяват около мнението, че във вътрешнополитически план годината беше белязана от политически обрати – силно отслабване на позициите на Социалдемократическата партия, засилване на позициите на Национално-либералната партия, вот на недоверие и формиране на служебен кабинет, безапелационна победа на Клаус Йоханис на президентските избори, поява на нови политически проекти.

Бихме могли да определим 2019г. като година на избори – изборът на депутатите, които да защитават интересите на страната и да я представляват пред институциите на ЕС,  избор на европейски прокурор, изборът на президент, който да ръководи държавата, да се грижи за нейното благосъстояние, напредък и европейско бъдеще.

Двете основни събития през изминалата година показаха променена подредба на политическите сили в страната. Още с провеждането на европейските избори се забеляза спадът в доверието към кандидатите на Социалдемократическата партия, която спечели едва 22% от гласовете. За сравнение на изборите за Европейски парламент през 2014г. социалдемократите са получили близо 40% от вота на гражданите. Негативната тенденция се запази и по време на двата тура на изборите за президент на страната. Виорика Дънчила постигна най-ниския резултат за партията, което доведе до вътрешнопартийни проблеми и нестабилност в редиците на социалдемократите. Една от основните причини за тези тенденции е негативният публичен образ на партията. От обществото тя се свързва с клиентелизъм, корупционни схеми и измами. Некомпетентността на правителството на Дънчила бе повод за редица протести и предсрочното прекратяване на неговия мандат. Лошото състояние, в което социалдемократическата партия се намира позволи на опозицията да поиска вот на недоверие и да свали действащото правителството. Антиправителствените протестите успяха да мобилизират недоволството на румънците, живеещи извън страната, което беше една от причините за безапелационната победа на Клаус Йоханис.

Хаосът в редиците на социалдемократите даде възможност на Национално-либералната партия да се утвърди, като първа политическа сила в страната. По време на европейските избори нейните кандидати успяха да спечелят близо 30% от вота на гражданите. Положителната тенденция се запази и по време на изборите за президент, след като Клаус Йоханис постигна най-добрия резултат в историята на партията. Курсът на развитие продължи с формирането на служебния кабинет на Орбан, в който по-голяма част от министрите са от редиците на либералите.

Резултатите от изборите в страната ни позволяват да подчертаем и тенденцията за поява на нови политически формации. Пoлитическата формация „Обединение за спасение на Румъния“ успя да се заяви сред обществото.

Бихме могли да отбележим, че през последната година е спаднало значително доверието на гражданите към политическата класа и управляващите. Социологическите данни сочат, че едва 30% от населението одобряват работата на политическите партии, докато близо 70% са недоволни от свършеното през изминалата година.

През изминалата година се случиха събития, важни и в международен план, защото за 12г. от членството си в ЕС Румъния пое ангажимента да председателства Съвета на ЕС от 01 януари 2019г. Румънското европейско председателство започна заедно с протести, вот на недоверие и критика срещу правителството. По време на официалното му лансиране европейските лидери поставиха акцента върху състоянието на правовата държава, европейската перспектива за развитие на Румъния, включването на страната в Шенгенското пространство, както и борбата с корупцията. Сред основните задачи на румънския семестър бяха: предлагане на мерки за борба с корупцията, запазване на правовата държава и съхраняване на европейските ценности, запазване на единството на 27-те държави членки на ЕС, както и анализ на всички варианти за решения при Брекзит.

Събитие с международен отзвук беше и избирането на Лаура Кьовеши на поста Главен прокурор на Европейския съюз, въпреки че привържениците на Л. Драгня в румънското правителство се опитваха да попречат на кандидатурата й. В своята работа европейският прокурор ще се занимава със разследването на злоупотреби с европейски пари.

Важен  международно знак беше и посещението на главата на римокатолическата църква – папа Франциск в Румъния. По време на своята визита той посети градовете Букурещ, Яш и Блаж.

През 2020 ще се проведат два типа избори – местни и предсрочни парламентарни. Основна задача пред новосформирания служебен кабинет е подготовката на предсрочните парламентарни избори. В началното на годината се очаква да бъде определена и конкретната дата на изборите.

Интересна ще бъде подредбата на политическата карта по време на местните избори. Европейските и президентските избори от 2019г. показаха, че има сериозно разместване в гласовете на партиите по места. Важно е да се проследи дали ще се запазят същите тенденции сред политическите партии, дали ще се формират нови коалиции, дали новите политически формации ще успеят да се наложат на политическата сцена.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика