Нацисти обикалят София заради „Луков марш”

 

На 6 януари 1888 е роден ген. Христо Луков. Участник във войните. От 1942 г. до смъртта си е главен водач на Съюза на националните легиони /СБНЛ/. Идеите на легионерите  включват антикомунизъм, отричане на либерализма, масонството, интернационализма и пацифизма. СБНЛ изразява симпатии към италианския фашизъм и към националсоциализма, от които заимства различни идейни постановки, символи, лозунги и терминология. Според някои легионери поне 150 000 души са минали през легиона.

През 30-те години на миналия век се разгръщат факелните шествия. Това се  крайно националистически прояви, насочени срещу Ньойския договор. В тях взимат участие както СБНЛ, така и крайно десното движение„Отец Паисий“.

Лозунгите „Национално” и „социално”, които скандират участниците в днешния „Луковмарш”, са били взаимообвързани и по времето на ген. Луков

Н.П.

 

 

Имануел Маркус*

Около 1500 нацисти обикалят из София, за да почетат паметта на Христо Луков, прочут антисемит и пламенен почитател на нацистка Германия, застрелян през 1943 г.

До известния катедрален храм „Александър Невски”, знакова и най-разпознаваема сграда в българската столица, те запалват факли. Барабан отмерва маршируването, точно като в армията.  Процесията се води от млада жена, която държи снимка на Луков.

Към българските участници през 2018 г. се присъединяват шведски и германски групи. Един германски нацист сподели с Магазин79, че е част от група от 100 души, и е долетял до София, за да участва в марша. Много германци развяваха т.нар. „Знаме на Райха”, използвано по време на Третия Райх, обагрено в черно, бяло и червено.

Преди самият марш да започне, един германски нацист държа реч, която бе преведена дума по дума. Той каза: „вярата в нашата кръв ни е събирала и преди”, очевидно имайки предвид Хитлерова Германия, която боготвореше „ Арийската раса”, докато милиони евреи и хиляди цигани и други малцинства са били избивани.

„Европейският съюз е затвор, в който световните паразити трупат печалби”, каза също германският говорител. Гьобелс и други нацистки лидери са били известни с подобни речи, включително и с такава лексика.

Снимка: авторът

Българският организатор на факелната процесия бе обявил, че ще се почете герой от Първата световна война. От държаните речи се разбираше, че Луков до голяма степен е почитан заради антисемитските му възгледи и действия. Но това така или иначе е известно.

Нацистите маршируват от площад „Света Неделя” до катедралния паметник „Александър Невски” и едноименния площад пред него, в близост до който се е родил Христо Луков. На мястото присъстваха стотици полицаи, за да е сигурно, че ситуацията няма да излезе извън контрол. В края на марша, участниците трябваше да посетят дома на Луков.

Процесията създаде призрачна атмосфера в София. Толкова много нацисти на едно място изглеждаха смразяващо.

Снимка: авторът

Вечерта американското посолство направи изявление, че „с тъга и тревога е видяло показа на нетолерантност по време на Луков Марш. Генерал Христо Луков е бил поддръжник на нацистите и е разпространявал омраза и несправедливост. Той не е човек заслужаващ такова дълбоко почитание и вярност.”

Снимка: авторът

Няколко часа преди нацисткия марш на 17 февруари 2018, около 150-200 души се организираха в протест срещу Луков Марш, пред Софийската централна баня. Събитието бе организирано от антифашистката групировка „Антифа  България” и в него участваха най-вече млади хора.

Много от тях носеха черно и криеха лицата си с шалове. Членове на българската ЛГБТ общност също взеха участие, а също и 7-8 немски граждани. Петима от тях бяха дошли в София специално за това антинацистко събиране.

Голямото нацистко събитие от края на декември, 2018 г., бе предшествано от сериозни дискусии и усилия да се спре организирането на Луков Марш. През октомври „Шалом”, Организацията на евреите в България, публикува декларация срещу марша. „В една европейска столица не трябва да има място за парад, който почита човек и време представящи най-зловещата част от съвременната история”, се казва в него.

В началото на февруари, 2018 г., председателят на Световния еврейски конгрес, Робърт Сингър, беше в София. Заедно с президента на „Шалом”, Александър Оскар, той говори с министър председателя Бойко Борисов и министъра на външните работи, Екатерина Захариева, като ги призова да предприемат действия срещу големия нацистки марш.

В навечерието на Луков Марш Сингър изпрати изявление на СЕК, в което се казваше: „С наближаването на утрешния ден заставаме до българската еврейска общност и всички еврейски общности по света, подложени на подобни заплахи.”

Умерените политици в българското правителство, включително министър Захариева и заместник министъра на външните работи, Георг Георгиев, заклеймиха Луков Марш. Същото направиха и чуждестранни дипломати, включително посланика на Израел в България, Ирит Лилиан, както и на САЩ, Ерик Рубин.

На 26.01.2018 г., в навечерието на Международния ден за възпоминание на Холокост, министър Захариева заяви, че България трябва да покаже на младото поколение, „че българският народ традиционно е бил толерантен и миролюбив. Българите могат и са живели заедно с хора от различни религии, етноси и култури.”

На 15.02.2018 г., в СУ „Климент Охридски” бе проведена конференция „София казва НЕ на словото на омраза и екстремизма”. По време на събитието, организирано от Сдружение „Маргиналия”, лекторите и говорителите призоваха за действия срещу нетолерантността и словото на омраза. В предварително записано видео обръщение към участниците президентът на Световния еврейски комитет, Роналд Лаудер, заяви, че „в момента няма нищо по-важно от битката срещу надигащата се вълна на антисемитизъм.”

Посланик Лилиан каза, че, въпреки че Луков е бил приеман за герой по време на Първата световна война, той е разпространявал посланията на расизма и антисемитизма. „Именно заради тези идеи на Луков хората маршируват днес в негова чест”.

Тазгодишният Луков Марш съвпада със 75-тата годишнина от събитията през 1943 г., когато евреите от българските територии са били спасени, благодарение на усилията на българите с нееврейски произход, включително православни свещеници, докато повече от 11 000 евреи от Беломорска Тракия и Македония са били депортирани и убити от нацистка Германия.

Българското председателство на Съвета на Европейския съюз започна през януари. Ето защо светът гледа към България по-отблизо от обикновено. Според наблюдатели поредното нацистко събитие може би е накърнило репутацията на страната за в бъдеще.

превод от английски език Марта Методиева

*Препечатваме материала от Magazine79.com

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.