Нацистки знамена, деца със свастики и пронацистки плакати: футболната култура на България отвътре

 

Гардиън публикува статията „So: Bulgaria-bad, England- good?Actually this is not as black and white as it seems“на Marina Hyde. Тя поставя въпроса за нерешените проблеми с расизма в самата Англия. Подходът на авторката обаче няма как да омаловажат случилото се на стадион „Васил Левски“. Релативизирането на злото е удобен „патриотичен“подход, но последиците от него ще засегнат най-вече българското общество и най-уязвимите му групи в лицето на малолетните футболни запалянковци и техните противници“.

М.М

 

 

Дете с нарисувана свастика по тялото му и друго, което отправя нацистки поздрав. Плакати, които отбелязват рождения ден на Адолф Хитлер и се подиграват на антирасистките кампании. Банани хвърляни по чернокожите играчи от феновете на самия отбор, в който играят. Ако англичаните са си помислили, че след мача им в България през 2011 г. поведението на българските фенове няма как да стане по-лошо от подигравките, които играчите на гостуващия отбор понесоха онази вечер, следващите осем години за съжаление показаха, че е точно обратното.

Колко се е задълбочил проблемът на ниво национален футболен отбор стана ясно на мача на 14.10.2019 г., когато играчите на Гарет Саутгейт участваха в последната си среща от квалификациите за европейския шампионат в частично затворения стадион „Васил Левски”. Това затваряне е най-тежката санкция налагана от УЕФА на Българския футболен съюз за „расисткото поведение” на футболните фенове, един от които бе изгонен миналия месец от срещата в Уембли за обида срещу Рахийм Стърлинг.

Поведението на българските футболни запалянковци е дори по-лошо в клубния футбол в провинцията, като се съди по броя на шокиращите инциденти след предишната евро-квалификационна среща там през 2011 г.

„Степента на проблема е доста голяма”, каза пред “Телеграф Спорт” Павел Клименко, представител на източно-европейския клон на организацията „Fare”, целяща да се бори с неравенството във футбола. Един от най-големите виновници е „Левски София”. Според Клименко той е „един от най-лошите клубове”, които е срещал по отношение на „нео-нацистката инфилтрация”.

Това би обяснило ужасяващата гледка на детето с нарисувана свастика и на другото с нацисткия поздрав, заради които „Левски” бе глобен от Българския футболен съюз. Би обяснило и плаката с поздрава за рождения ден на Хитлер на мача на 20.04.2013 г., както и друг – със свастика, който също завършва с глоба – също и расистките възгласи, маймунските звуци и бананът хвърлен по собствения им играч, Базил де Карвальо от Гвинея-Бисау, по-рано през този сезон.

А ако някой се е съмнявал в намерението зад тези действия,  феновете на „Левски” с радост ги изясниха, когато през 2014 г. опънаха плакат с надпис „Кажи Да на Расизма” в подигравка с кампанията на УЕФА „Не на Расизма”. Този акт им докара друга глоба.

Изглежда, че не помагат нито глобите, нито частичното затваряне на стадиона, наложено от управляващия орган на Европейската лига за поведението на футболните фенове през последните години. След като запалянковците отправиха маймунски възгласи срещу противников играч през последния сезон на първия квалификационен рунд срещу футболен клуб „Вадуз” – в добавка към смута на скамейките – УЕФА нареди следващите два домашни мача да се играят на затворени врата.

Същата санкция е наложена през август и на Локо „Пловдив” за „расистко поведение” на феновете му в мача срещу Страсбург. Подобно нарушение е направено от български фенове по време на квалификационните срещи за Евро 2020 в Чехия на 07.06, а три дни по-късно в България, в мача срещу Косово, което накара УЕФА да нареди да бъде затворен сектор на стадиона с 5000 места за мача с Англия.

Плакат на ултрасите на „Левски” бе издигнат и на мача в Чехия. Той се развяваше над друг, който популяризираше „Българската национална съпротива” и бе близо до знамето на Българския национален съюз, чието лого силно напомня използваното от нацистките есесовски офицери през Втората световна война. Усилията да не се повтаря случилото се спрямо Англия през 2011 г. бяха подронени от отговора на БФС на страховете преди мача от 14.10.2019 г.

Преди него, далеч от това да признае проблема с расизма в България, подалият впоследствие оставка президент на Българския футболен съюз, Борислав Михайлов, в месеца преди срещата два пъти е писал до УЕФА, за да изрази „възмущението и разочарованието си” от коментарите на Саутгейт и отбора му за риска от нарушения по време на играта и призова да се вземат „мерки” срещу „твърдения уронващи престижа” на българските домакини.

Бившият вицепрезидент на УЕФА изиска Англия да бъде наказана, ако играчите й напуснат играта в случай на подобни нарушения и дори е заявил, че „не е имало и един единствен скорошен инцидент по време на игра на националния отбор, който да включва омраза или дискриминация заради цвета на кожата, расата, религията или политическите възгледи.”

 

 

Марта Методиева

Източник: Телеграф, 16 октомври 2019

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.