Неистински, необикновен, неблагоприличен: Дневник на един гражданин на ЕС във Великобритания

nando
Нандо Сигона. Снимка: Светла Енчева.

Текстът от личния блог на миграционния експерт Нандо Сигона, за когото сме писали нееднократно, се публикува с изричното съгласие на автора, който би желал „Маргиналия“ да сложи връзка и към неговия акаунт в Туитър: @nandosigona

Това съм аз според Найджъл Фараж, който провъзгласи референдума за „победа на истинските, обикновени и благоприлични хора”. Това са три милиона от нас (гражданите на ЕС), на които дори не беше позволено да гласуват и чиито гласове бяха заглушени по време на кампанията за референдума. Това са 14 милиона британци, които гласуваха „Да остане”. Това е моят първи научен урок за живота ми след референдума за ЕС.

Все едно съседът ти, непознат човек в автобуса или онзи, който държи магазинчето, където си купуваш хлаба, да крещи в лицето ти: ти не си добре дошъл тук.

Усещането е като белег, като стъкло, падащо на пода и строшаващо се на дребни парченца, като да ти наплюят лицето, като лично земетресение, нещо, което разклаща вътрешната ти същина – кой си мислиш, че си бил.

Знам, че много хора изпитват това всеки ден. Не изисквам никакво специално отношение тук. Една от причините да върша работата, която върша, е именно защото мисля, че не е правилно някой да изпитва това. Сега е мой ред. Лично.

Единственото, което мога да мисля, седейки в хотелската стая в Бирмингам е, че бих искал да съм вкъщи.

Но къде е вкъщи? В Италия ли е? В Англия ли е? Напуснах Италия преди 15 години. Даже преди това бях по ЕРАЗЪМ в Лондон през 1997 г. Намирах се в Ууд Грийн, когато Тони Блеър дойде на власт със силно про-европейския си дневен ред. Това беше тази „готина Британия”, в която се влюбих в началото на 20-те си години.

Неапол винаги ще бъде “la mia casa” („моят дом” на италиански, бел.прев.). Но „вкъщи” е където са моята (британска) съпруга и децата ми, родени в Оксфорд – в Оксфорд (поне засега).

Поне Оксфорд гласува със 70% „Да остане”.

Време е да си лягам да спя, имам нужда малко да си почина, за да съм готов да започна новия си живот след референдума за ЕС и да сваля от интернет заявление за британско гражданство.

 

Превод от английски език: Светла Енчева.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Нандо Сигона

Нандо Сигона е преподавател и изследовател в Университета на Бирмингам и заместник-директор на Института за изследване на суперразнообразието към университета. Той е също научен сътрудник към Центъра за бежански изследвания и Центъра за миграция, политики и общество, и двата към Оксфордския университет. Понастоящем изследователските му интереси са в областта на диаспорите без граждането, имиграцията и придобиването на гражданство в ЕС, живота и прехраната на децата и младежите - мигранти без документи във Великобритания, порастването на непридружените деца, търсещи убежище, ЕС в контекста на миграционната криза. Има траен интерес и към политиките към ромите и антициганизма в Европа.