Николай Хаджигенов: Атаките на Ралица Негенцова стрелят в тавана. Тяхната цел е да отклонят вниманието

Първоначалната ми реакция след като чух, че Председателят на ВАдС*е заявил*, че бунтът на адвокатите е „политически“ бе:

  • „Какво по дяволите означава политизиране на адвокатурата, за което говори председателят на ВАдС?
  • Как е възможно да се политизира нещо не политическо?
Председателят на ВАдС Ралица Негенцова в студиото на БНР, водещ Силвия Великова

Първосигналната емоция отшумя и изведнъж се плеснах по челото? Mea culpa, mea culpa, mea culpa (виновен съм).

Сега разбрах защо Ралица Негенцова е председател на ВАдС, а аз обикновен адвокат.

Права е.

Под плащта на бунта на адвокатите, макар и предизвикан от безхаберието на съвета прозира политическата му същност.

Не познавам адвокат, който да не симпатизира на Бирената партия, което прави бунта и предстоящата национална стачка на адвокатите в България политически отвсякъде.

Подобни реплики и упреци, целят очевидно да очернят нас, протестиращите. Ние сме представители на ФОБА /Facebook общността на българските адвокати/, която обединява над 2000 от общо 14 000 адвокати в цялата страна, или просто свободни и независими адвокати. Както казва адв. Владислав Величков „15 души вегетират на гърба на 14 хиляди адвоката, Висшият адвокатски съвет се държи като Политбюро на адвокатурата и се намира в пряка корелация и конформизъм с властта и по пътя на най-малкото съпротивление е готово да премълчава нарушаването на правата  на адвокатите за сметка на удобния разговор с властимащите“.

 

Оставката на Висшия адвокатски съвет поискаха адвокати на пресконференция в БТА, посветена на кризата в адвокатурата.
Снимка: Actualno

 

Иначе казано, атаките на Ралица Негенцова са ad hominem т.е. при липсата на аргументи стрелят в тавана. Тяхната цел е да отклонят вниманието.

Всъщност, ние протестиращите адвокати, събудихме от сладкия летаргичен сън адвокатската номенклатура, тоест днешният ВАдС. Именно ние, обикновените адвокати, се борим, за да не допуснем унищожаване на адвокатурата!

Битката с нормативните безумия насочени срещу нас от настоящото правителство започнаха още през 2011г. Тогава неколцина адвокати сами съборихме още на етап обсъждане същата промяна. Тогавашният председател на ВАдС Даниела Доковска ни подкрепи недвусмислено.

Откровена неистина е твърдението, че ВАдС имаш становище срещу закона от 2016г. Видно от сайта на МС процедурата е открита на 10.05.2017г. и сред всички становища там НЯМА такова становище!Председателят на Висшия адвокатски съвет (ВАдвС) Ралица Негенцова и адв.Илия Колчев сега твърдят, че съответните европейски изисквания са получили неправилно тълкуване в българското законодателство. Това  също е проблематично. Оправдават се с директивата, но никой в ВАдС не беше я е чел, дори пеналистите, дето са 3 души в съвета. Леко са завоалирали това, което направиха 2011г., но идеята е същата – опитомяване на адвокатурата с намордник и строг нашийник!

Днешното ръководство на ВАдС се споразумява с ДАНС, по признанието на самата Негенцова ! Твърдя,че сегашният председател на ВАдС заблуждава, че „имплементират директива, която е факт“и че  ставало дума за общ обучителен план, който изготвили с ръководството на ДАНС, за да прецизират текстовете. „Прецизирането“ на текстовете с властта, означава да ликвидират свободната адвокатура!

Овладяната и смирена адвокатура е равносилна на никаква адвокатура.

Адвокатите по условие сме опозиция на всяка власт!

Защитавайки правата на гражданите ние винаги сме изправени срещу властта.

Докато ВАдС удобно са се настанили в едно легло с властта.

Бунтът ни и заплахата за стачка накара днешното ръководство на ВАдС да заработят, но – постфактум!

Което е допълнително основание за оставка на съвета.

Аз лично бих искал да изкажа благодарност на съвета, че с бездействието си и последващите си панически действия показаха на адвокатите пълната несъстоятелност на ръководството на адвокатура, както и че сме допуснали да се създаде адвокатска номенклатура и явно е дошло време за промяна.

И да, настояваме за оставките на целия съвет!

И да, готвим национална стачка не само на адвокатите, но и на съдии, юристи дори и граждани, т.к борбата за правосъдие е борба на всички.

Ние, адвокатите сме последната бариера преди окончателно ни завземане.

P.S. В Сев. Корея адвокати няма, нали!

*25 февруари,2018, интервю на Ралица Негенцова, Силвия Великова, БНР

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Николай Хаджигенов

Николай Хаджигенов е завършил право в НБУ. Работи като съдебен адвокат в областта на наказателното право. Има дела Pro bono в областта на пострадалите от полицейско насилие, включително в Европейския съд по правата на човек в Страсбург. Нарича себе си „блогър и адвокат в опозиция“.