Николай Хаджигенов: Вместо по-високи пенсии, образование и масов спорт, имаме мерцедеси и огради

В днешна публикация „902 960 лв. платени за маршовете на Лапачите“ вестник Труд” продължава да обвинява, че маршът е платен. Подкрепящи колективните искове за завеждане на дела за клевета срещу „Труд“ и ПИК написаха в социалните мрежи: „Май трябва да се вдигне сумата на претенцията ни от делото, че да подпомогнем и още една болница.“

Адвокат Хаджигенов, преди време заявихте, че с маршове и походи нещата няма да се оправят. Това се случи след поредната проява на подкрепа за съдебната реформа у нас. Какво не им е наред на маршовете, флашмоба, пикетите – това е стандартният език на гражданското общество?

За едно гражданско общество в една свободна, правова и демократична държава това са обичайните начини за изразяване на недоволство. Ние сме тоталитарна държава от сравнително мек вариант, който в последното правителство започва да се втвърдява все повече и повече, а на моменти изказваната и показваната човеконенавист граничат с откровен фашизъм, с който властта се гордее.

В този ред на мисли имаме спешна нужда да направим нещо друго, преди мекият тоталитаризъм да се превърне в твърд, а ние в роби. Точно както фашизмът и братът му близнак социализмът не са се превърнали в зло отведнъж. Чудесен пример са Турция и Русия в това отношение, на които отне години за да се превърнат в СССР и султанат, нали?

В крайна сметка, нашите протести са просто едни разходки, не друго, поради което са и абсолютно безсмислени, а като резултат нулеви.

Всъщност стачката/стачките са едно от най-често използваните в свободните страни форми на протест, и то незабавно след като стане ясно, че маршовете не постигат целта си. У нас, национална стачка не е имало май от началото на 90-те? Това е и най-работещата форма на протест, която не само постига целите си, но и е мирна, лесна за изпълнение, обединяваща и даваща възможност на хората да усетят силата си на граждани.

На последно място, борбата за правосъдие изисква крайни мерки, след като „пазителите на закона“ во главе с главния прокурор са на страната на злото ние, практикуващите юристи, трябва да направим немислимото – да затворим съдилищата и да поведем във борбата за правосъдие.

Решихте да заведете дела за клевети, изказани в текстове на ПИК и „Труд“ срещу участниците в „Марш за европейско правосъдие“, организиран от Инициативата „Правосъдие за всеки“. Нали има свобода на изразяване, трябва да сте търпим към различното мнение, защо преследвате словото?

Това не е различно мнение и няма нищо общо със свободата на словото, а гадна, мръсна, кафява пропаганда в услуга на властта насочена срещу гражданите, искащи еднакво прилагане на закона. Нищо друго. Това е моят пример, че ние можем и трябва да направим нещо повече от това да се разхождаме по паветата.

Подканихте съмишлениците ви от София, които са били на протеста, да се включат като ищци или свидетели. Искате да има финансова тежест на каузата. Докъде стигнахте с набирането на средства?

Набирането на средства и масовостта буквално ме събориха с енергията си и ентусиазма на хората. Радостно е, че много хора са осъзнали безсмислието на усилията ни до момента. Събраната сума за държавни такси не е голяма, но пък буквално ще удвои размера на исковете. Не очаквах нищо, беше просто идея, а на третата минута, след като пуснах линка за плащане, започнаха да пристигат пари от цял свят в общо четири валути. Финансовата тежест на исковете е важна, защото е ефективна. Това не са просто думи или да затворим някое кръстовище за пет минути. От това боли. Освен това е единственият ефективен правен метод за дисциплиниране на съвременните аналози на „Правда“ и „Работническо дело“, или унищожаването им.

Не съм участвала в протеста и не мога да с присъединя към колективния иск със средства – в „Маргиналия“ работим безвъзмездно. Вероятно има много като мен, които ви подкрепят морално и идейно. Кажете, колко са хората, които изразяват ефективно несъгласието си със ситуацията на съдебната реформа?

Недостатъчно. Без правосъдие или без еднакво и точно приложение на законите и правото, имаме корумпирани политици и служители на всяка една позиция – от чистачката в МС до върха; и това е нещото, което не само ограбва свободата ни, но и парите ни, т.е. няма пенсии, социални, здравни, образование, масов спорт и прочие придобивки, а имаме огради, танкове, нови мерцедеси и всичко това – на тройни цени. Това е и цената на липсващото правосъдие.

Заявихте,че цялата събрана сума след приключване на делото ще бъде дарена на детската онкохематология в ИСУЛ. Има ли промяна в намерението ви?

Никаква.

Всички присъединили се към исковете са попълнили декларации и са съгласни с това.

Това също е вид протест.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Юлиана Методиева

Юлиана Методиева е журналист. Главен редактор на в. „1000 дни”. Съосновател на правозащитната организация БХК и главен редактор на нейното издание „Обектив” от 1994 до 2014 г. Автор на социологически изследвания, свързани с медийната свобода, антисемитизма, толерантността и малцинствата. Автор на 3 книги и десетки публикации в различни издания. Сценарист на документалния филм „Те, другите” (режисьор Ани Йотова). Основен спомоществовател на двутомното издание „Депортацията на евреите от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и Пирот. 1943“ (автори Румен Аврамов, Надя Данова (2013).