Николай Колев: Предстои една масова, леко виновна амнезия и скорост на наваксването, която ще превърне всички ни в задъхани социални хипертоници

 

В рубриката ни „Утре“ говорим с Николай Колев – философ, преподавател в НБУ, продуцент в БНТ и водещ на предаването за книги „Библиотеката“. Питаме го какво мисли за медиите и Ковид-19, за бъдещето на политическата коректност и затова дали властта не  прокарват политики, систематично задълбочаващи неравенството, обогатяват елитите и прецакват всички останали

Господин Колев, сякаш медиите стават още по-важни днес. Извънредното положение, обявено заради епидемията от коронавирус „накара“ учениците да получават уроци през националния тв ефир. Дори се разнася шегата „какво си завършил – БНТ-2,или БНТ-4“. Това добре ли е?

Очевидно медиите съвсем не са толкова приспособими и способни на бърза трансформация, колкото се очакваше от тях и това е по-скоро добре – процесът на атомизация на обществото няма да се развие със скоростта, която се прогнозираше. Странно, но медиите ще останат още дълго време консервативни във формата си и в способността си да генерират по-общи/общностни модели на мислене. Което вече е лошото – защото е важно кой ги контролира, кой диктува поведението им. И кои са конкретните журналисти, през които ще се осъществява протичането на информацията и на внушенията отвъд информацията.

Вие сте философ по образование, но в предаването „Библиотеката“ сте и вещ литературен „гид“. Наскоро представихте в „Денят с култура“, едно от устойчиво качествените предавания на БНТ,  книга за блокадата на Ленинград. „Ще четат ли хората литературни произведения  след като са принудително изолирани ?

Бягам от определението „литературен гид“ – малко е арогантно да се самоопределяш като водач на другите в сферата на литературата. Самоопровъзгласилите се за гидове в случая рискуват да се сведат до слепи царе в царство на еднооки. Не смятам и не искам да водя когото и да било. Намирам за по-важно споделянето. В ситуацията днес четенето и споделянето за четенето едва ли ще се променят, освен че самото споделяне няма да е in persona. Боя се, че карантината няма да промени нищо в четенето, но ще отключи прекалено много писане, това ме ужасява… J

От първолаци до професори вече всички станаха дигитални граждани.  С английския език(lingua franka) заживяваме в общо интернет братство.  Сбъдната мечта на социолози и политолози ли е това?

Защо братство? А сестрите? Не мисля, че ставаме повече интернет-хора. В случая количествените натрупвания не променят качеството – само седмица в къщи и вече доста от познатите ми не искат и да помислят за компютър и фейсбук, освен за да слушат музика и да гледат филми. Мисля, че принудителната ни заедност в интернет ще се саморедуцира, тъй като е насилствена и повечето от нас ще потърсят хигиената на самодстатъчността. Социолозите и политолозите има на какво да се радват, но мисля, че най-облагодетелствани са психотерапевтите. А накрая да заповядат и екзорцистите.

Пред Маргиналия двама професори прогнозираха края на икономиката на лукса[1] и нов шанс да действаме като човечество[2]. На какво виждаме края – на рекламистите, инфлуенсърите, дизайнерите?

Винаги съм считал, че най-големият лукс е свободното време, стига да знаеш какво да го правиш. А шансовете са пред и около нас непрекъснато – може би просто ще ги забелязваме по-често. Макар че съм скептичен – веднага след края на кризата, който ще е само началото на много видове край, ще почнем да правим всичко, което сме правили до сега, и то с огромно настървение и смайващо бързо забравяне и изтласкване на това, което ни се случва сега. Предстои една масова, леко виновна амнезия и скорост на наваксването, която ще превърне всички ни в задъхани социални хипертоници.

Повечето от нас не са сигурни какво да правят или кого да слушат в кризата с коронавируса. Наоми Клайн написала прочутата„Шокова доктрина“[3]днес напомня, че политическата стратегия за впрягането на мащабни кризи(тип урагани, земетресения, а сега Ковид-19)e супер коварна. Прокарват се политики, които систематично задълбочават неравенството, обогатяват елитите и прецакват всички останали. Може ли да прогнозирате какво ще стане с политическата коректност, правата на етническите и сексуалните малцинства?

Не бих се ангажирал с прогнози – страхът и социалното лицемерие тепърва ще хипертрофират. А и съвсем не мисля, че политическата коректност, правата на етническите и сексуалните малцинства до сега бяха на нивото, на което ни се иска. Но че ще станем все по-самотни и несигурни, в това съм убеден.

 

 

[1] https://www.marginalia.bg/aktsent/mihail-konstantinov-nadyavam-se-da-sme-priklyuchili-s-ikonomikata-na-luksa/

[2] https://www.marginalia.bg/aktsent/ivajlo-dichev-ne-zhiveem-v-kashti-ot-karti-zashtoto-nikoj-ni-e-obeshtaval-bezoblachno-badeshte-zavinagi/

[3] [1] Шоковата доктрина“ е бестселър на в. „Ню Йорк таймс“ и международен бестселър, преведен на 28 езика

Въпросите зададе Юлиана Методиева

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.