Малките художници от „Ателие „Прегърни ме“нарисуваха 15 портрета на Фрида Кало

 Милена, наскоро бе новото събитие с децата от ателие „Прегърни ме”. Не успях да дойда, но вече закупихме календара с рисунките на твоите(вашитеневероятни таланти. В него са включени 15 портрета на Фрида Кало. Как се случва свързването на малките художници с гигантския свят на Фрида?

Един от художниците, които работят с децата, Румяна Рачкова, даде тази идея. Защото според нея животът и творчеството на Фрида са изключително интересни и вдъхновяващи, а пък лицето ѝ е доста характерно и да кажем, лесно за рисуване.

 

Фрида казва: Моята живопис носи със себе си посланието на болката. А всички ние знаем за нерадостната съдба на тези деца. Така, поне според мен, нейната история, нейното творчество им става по-интересни и по-близки. А часовете прекарани в ателието, докато рисуват и общуват с художниците, дават на децата нови простори и неочаквами светове, където да намерят другото свое значение и място – в света на красивото и доброто, където господарстват таланта и вдъхновението . С извинение за клишето.

 

Що се отнася до календара, той е по идея на Игор Марковски, водещ на  благотворителния търг, който се проведе на 3 октомври в  хотел „Маринела”. Игор предложи да направим календар с 15 месеца, като в него са включени последните три месеца на 2019 г. и разбира се цялата 2020 г. И се получи истински шедьовър!

Как се рисува хартиен ангел? Как им  преподавате техниката монотипия? Как им обяснявате тънкостите на радиопредаването и театралното представление?

 

Отговарям въпрос по въпрос.
Хартиен ангел не рисуваме, а го майсторим (триизмерен) от различни подръчни материали и ръчно правени арт  хартии.
Техниката монотипия е много интересна, приятна и лесна за работа. Всъщност, монотипия означава печат. Ние използваме например специално изработени стъклени рамки, върху които децата първо рисуват, след това правят печати върху акварелен картон  и накрая довършват картините според образите, които печатът е оставил, според въображението и настроението в този момент.

Миналият месец пък приключихме проект, финансиран от Национален Фонд „Култура” към Министерство на културата. Направихме запис на радиопиеса по „Малкият принц”, в която участват 8 деца и актьора Рашко Младенов. Преди това, в рамките на три месеца, заедно с двама психолози четохме книгата, разговаряхме, опитвахме се да отговаряме на „важните въпроси”, направихме мини-книжки по различни теми, които откривахме в книгата

Що се отнася до тънкостите на радиопредаването, преподаваме го с помощта на приятели – журналисти – Пролет Велкова, Нина Александрова, Мария Милкова, често моя милост се включва. През април проведохме творческа ваканция в град  Видин, по проект, финансиран от VIVACOM Fund.  Всеки ден играехме на репортери и водещи, като разбира се първо обяснявахме на децата „правилата на играта” и след това се втурвахме в приключението. И те наистина с голямо любопитство и желание се включваха. След като набелязвахме обектите, раздавахме тефтери, химикалки и диктофони и потегляхме. Заведохме децата до интересни места – баба Вида, Държавния архив, Кръстата казарма, Музея, като всяко дете имаше определена задача – да наблюдава мястото, да направи интервю с директора на архива, да разкаже за снимките от голямото наводнение, да направи анкета с граждани на града.

 

 

Следващите дни пък импровизирахме студио в хотелчето, където бяхме отседнали и всяка сутрин след закуска децата, две по две (с наша помощ, разбира се), играеха на гости и водещи, като си задаваха въпроси, слушаха внимателно какво отговарят приятелите им и после идваха за съвети при нас. Много интересни материали събрахме. Предстои да ги излъчим в рубриката „Разбери ме” по Дарик радио.

Кои са последните ти възпитаници, успели да се преборят за по-добро образование. Имате ли още ученици в Художествената гимназия?

Последното дете, което кандидатства и беше прието миналата година в Приложното училище, се казва Лия, с псевдоним АРТМАШИНА даден ѝ от Никола Тороманов. Нарече я така, защото, когато той дойде в ателието преди шест години, Лия беше малко русокосо момиченце, което рисуваше със замах – по 3-4 картини на едно занимание. Има една много известна сред нашите почитатели рисунка на Лия – Лилавата котка, която стана нещо като емблема на ателието. Да пожелаем на Лия и другите малки художници размахът и талантът винаги да бъдат с тях! И с нас!

 

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Юлиана Методиева

Юлиана Методиева е журналист. Главен редактор на в. „1000 дни”. Съосновател на правозащитната организация БХК и главен редактор на нейното издание „Обектив” от 1994 до 2014 г. Автор на социологически изследвания, свързани с медийната свобода, антисемитизма, толерантността и малцинствата. Автор на 3 книги и десетки публикации в различни издания. Сценарист на документалния филм „Те, другите” (режисьор Ани Йотова). Основен спомоществовател на двутомното издание „Депортацията на евреите от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и Пирот. 1943“ (автори Румен Аврамов, Надя Данова (2013).