„Няма да се прегръщаме, но можем да прегърнем изкуство“е мотото на фестивала „Мастър ъф арт“

Много премиерни заглавия са включени във филмовия фестивал за документално кино „Мастър ъф арт“.

67 пълнометражни и 12 късометражни заглавия в 11 категории: Архитектура; Изкуство и власт; Дизайн и мода; Съвременно изкуство; Кулинарно изкуство; Изобразително изкуство; Литература; Музика и танц; Фотография; Театър и кино; Панорама – в 5-ото издание на фестивала за документално кино за изкуство „Master of Art“.

В София фестивалът ще се проведе от 27 август до 24 септември, а традиционни домакини са кината  „Люмиер Лидл“, кино „Одеон“, Дом на киното, кино „G8″, „Euro Cinema“,зала Славейков – Френски институт, кино Влайкова, Кино двор „Улица Шипка“ 23. За първи път ще има и прожекции на открито на Платформа А6 на НДК и в рамките на Sofia Summer Fest до Националния музей „Земята и хората“ (28-30.08).

 

В Пловдив „Master of Art“ ще се състои от 1 до 23 септември в Lucky Дом на киното. Варненското издание на фестивала ще бъде във Фестивален и конгресен център – Варна в дните от 1 до 8 септември.

„Със сигурност 2020 година ще бъде запомнена с пандемията от COVID-19, с изолацията, с маските, със социалната дистанция, със страха. Ние от „Master of Art“ искаме да дадем шанс тази странна и напрегната година да бъде запомнена и с двата формата на 5-ото издание на нашия фестивал – онлайн през април и на живо в арт кината в края на лято 2020.

 „Master of Art“ не е само филмов фестивал, това е фестивал на всички изкуства. Тази година публиката ни ще може да се докосне до изключителните истории на Жан-Пол Готие, Дора Маар, Милош Форман, Леонардо да Винчи, Едвард Мунк, Ара Маликян, Луис Бунюел, Салвадор Дали, Жоао Жилберто, Никос Казандзакис, Пол Остър, Фернандо Ботеро, Ода Жон, Морис Бежар, Андреа Паладио и много други.

Мотото на форума е „Няма да се прегръщаме, но можем да прегърнем изкуство“.

Според артистичния директор на фестивала Найо Тицин документалното кино може да не бъде скучно, а да представя вдъхновяващи истории за творци, които повдигат духа на човек и това го отвежда до следваща прожекция.

„Четири пъти сме си увеличили публиката за последните години. Ще има и прожекции на закрито в традиционните арт кина в София, Пловдив и Варна. Ще се спазват противоепидемичните мерки и затова ще имаме прожекции и на открито“.

На въпроса трябва ли интелектуалците да са на протестите, Найо Тицин посочи, че изкуството също е начин да изразиш мнението си по темата за протестите. Такъв подходящ филм за случващото се в България е „Пропаганда: Изкуството да продаваш лъжи“.

Фестивалът започна с документалния филм – „Прегръдката“ на Емил Христов и Калин Серапьонов.

Разказва се за създаването на една скулптура – „Прегръдката“ на българската художничка и скулптор Ода Жон, която живее в Париж. И така снимането на документален филм за изкуство, той се превръща в ново произведение на изкуството – едно бижу, едно произведение на изкуството.“

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.