Огнян Исаев: Изказването на зам.министър Балабанов за сблъсъците в Ботевград не е държавническо, той насърчава към насилие без друго стресираните полицаи

Господин Исаев, свидетели сме на поредни сблъсъци между роми и полиция. Полицията разпространи кадри от охранителната камера, за да ни убеди че няма проява на полицейско насилие. На свой ред, тази сутрин по бтв заместник-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов от квотата на „Обединените патриоти“ изрази съжаление, че полицията в Ботевград не е използвала „сила, помощни средства, гумени куршуми и палки“. Има или не, според вас,превишаване на правата на полицията?

Мога да кажа, че определено споделям притеснението на всички жители в Ботевград и от конкретния квартал, че не трябва да се пречи на спокойствието и реда на града. Но това изказване на зам.министъра не е държавническо и не е институционално! Защото г-н Балабанов представлява определена институция, той оглавява МВР и трябва да следи за интересите на всички граждани, а не на определена група. Да, той е пряк началник на полицията и жандармерията. Но насърчавайки към насилие така или иначе стресираните полицаи, които се стремят да следят за спазването реда в рамките на правомощията си, без да прилагат насилие си, можем да се окажем с полицаи, които преувеличат правомощията си! Особено, когато имат над себе си зам. министър, който им казва „бийте“, а в същото време законът не го позволява. И после ще бъдат оправдани от същото политическо лице, но не и от закона. Вижте какво се случи след изказването на бившия министър на здравеопазването Петър Москов, който заяви от трибуната на Народното събрание, че Спешна помощ не трябва да влиза в ромските квартали и няма да влиза в ромските квартали. Изказване, което не беше облечено в законова или нормативна форма. Но отделни спешни екипи взеха решение да не обслужват болни от квартали и гета, защото „министърът така каза!“. Казвам това, защото подобни изказвания дават възможност на онези, които предоставят различни граждански услуги – здрави, опазване на реда и др., да интерпретират по свой начин какво да правят. А това е противоконституционно и създава опасни прецеденти, защото всички български граждани трябва да бъдат третирани еднакво от всички институции. Засега нямаме гаранция, че изказването на зам. министъра няма да се отрази на работата на полицията. От известно време жандармерията е позиционирана около ромския квартал и проверява личната карта на всеки човек. Това не е приятно и не е нормално, защото се случва само спрямо ромите.

Вярно ли е, че повече от 10 минути полицаите се убеждавали ромите да спрат музиката, но след като това не е станало, се опитали да изземат озвучителната техника и тогава били атакувани? Замеряли са патрулките и служителите с камъни, с дървета, с лопати. Имало е и хвърлена пейка. Знаем, че един от задържаните – петима мъже и една жена – има 18 присъди, а друг – с 16 присъди. Те ли са в основата на гражданското неподчинение на веселящите се?

Моята информация е, че всъщност тези хора са наистина проблематични. Но също така имам информация, че много от тях се занимават с политически процеси преди изборите. Някои от тях са лихвари, други се занимават с проституция, все с бизнеси, които са извън закона. Разбира се, това не е нещо ново. Те държат монопола върху политическите процеси, които текат в кварталите. Това става със знанието и санкциите на онези политически фигури, които им дават карт бланш и работят „успешно“ в определени ситуации. Усещането ми е, както и на хората от града, с които съм разговарял, че както полицаите, така и тези хора, са инструмент за нагнетяване на изкуствено напрежение и биват много добре използвани в момента. Действително сигналът е от роми от съседни блокове, но това са детайли, които вече се губят в цялата говорилня, която се получи. Става дума за сценарий за нажежаване на ситуацията. Засега успешен, защото се вдига шум, говори се за тях! Дежурните говорители са на линия, както и услужливите медии. Това са емоционално нагнетени ситуации, изключително опасни за националната сигурност на България! И тук няма никакво значение кой е ром и кой българин. Налице е как една група хора и институции се ползват за политически дивиденти.

Вицепремиерът Красимир Каракачанов веднага след инцидента публикува във фейсбук  мнение по казуса, част от което ще цитирам:“Разни либерални НПО-та и техните клакьори шумно заклеймиха мненията на съпругата на моя колега – вицепремиерът Томислав Дончев – че са свършили морковите и идва ред на тоягата. Е, господа и дами и там трети такива, каквито се самоопределяте – какво мислите сега? Дошло ли е времето на тоягата или вие ще си браните подопечния криминален цигански контингент с цената на още невинни човешки животи, само и само да си прибирате лептата по зададената поръчка“. Как ще коментирате думите му?

Да, Красимир Каракачанов се разграничи, че уж бил говорил като гражданин. Само,че той е гражданин, но заема публичен пост и е пряко ангажиран с упражняване на голяма порция изпълнителна власт. И нищо не може да ме убеди, че неговите думи няма да прераснат в дела и няма да доведат до нищо. Едно е да говориш като обикновен човек в кръчмата или селския мегдан, друго е да говори вицепремиер, който е облечен с толкова много власт и е коалиционен партньор в управлението! Това е абсолютно недопустимо, даже – инкриминирано! За статуса си във фейсбук на Красимир Каракачанов може да се приложи текста на чл.162 от НК.

И друго. Това трябва да е сигнал към най-високото политическо ниво в държавата. Затова питам, колко дълго ще продължи колаборацията и заиграването на премиера с хора, които все по-често и видимо стават опасни за националната сигурност!? А една част от тях са с присъди и неприемливи за партньорите и приятелите на България в Европа и света. Защото няма битов инцидент между българи и роми, който те да не са се опитвали да превърнат в сблъсък между малцинство и мнозинство, впоследствие същите от „Обединени патриоти“ да не са яхвали, за да създадат допълнително напрежение! И да оправдаят съществуването си, че не се сещам по какво са експерти и какво е професионалното им поле.

Относно статусите на съпругата на вицепремиера Томислав Дончев и последващите реакции – не е честно, даже е абсолютно нечестно и лицемерно да обясняваш как трябва да се спрат „морковите“ и да се започне с тоягата, когато държиш и двете!

Трябва да се дава по-малко гласност на такива инциденти. Медиите трябва да разработват всеки такъв случай в локален контекст, а не да се генерализира. Защото тези хора, или поне една част от тях, това целят – да запалят юргана заради бълхата! Няма как това да не е свързано със свободата на словото. Защото една голяма част от ромските говорители предпочитат да не сядат в едно студио с откровени фашисти, защото дискусиите с тях са непродуктивни, а опасни. А по такъв начин се губи другата съдържателна гледна точка – изключително важно за обективността на журналистиката.

В контекста на световното първенство по футбол, мога да определя, че за тях подобни ситуации са нагласени дузпи, дадени от съдията, от които вкарват незаслужени голове! И всичко това се случва с нашите пари – и първенството, и заплатите на управляващите!

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Юлиана Методиева

Юлиана Методиева е журналист. Главен редактор на в. „1000 дни”. Съосновател на правозащитната организация БХК и главен редактор на нейното издание „Обектив” от 1994 до 2014 г. Автор на социологически изследвания, свързани с медийната свобода, антисемитизма, толерантността и малцинствата. Автор на 3 книги и десетки публикации в различни издания. Сценарист на документалния филм „Те, другите” (режисьор Ани Йотова). Основен спомоществовател на двутомното издание „Депортацията на евреите от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и Пирот. 1943“ (автори Румен Аврамов, Надя Данова (2013).