Отворено писмо до Държавна агенция „Разузнаване“: Имаме право на информация!

До

Г-н Драгомир Димитров

Председател на

Държавна агенция „Разузнаване“ /ДАР/

 

                                               ОТВОРЕНО ПИСМО

Уважаеми, господин Председател!

В броевете си от 6 и 8 септември 2017 г. в.“24 часа“ публикува статиите „Ислямизирането на циганите – основната заплаха за териториалната цялост на България“ и „Ислямизацията на циганите върви по оста Пазарджик – Пловдив – Асеновград“. В тях анонимни автори се позовават на информация от отчета на ръководената  от Вас агенция (ДАР) за първото полугодие на 2017 г., предоставена им от експерти в областта  (наречени метафорично в публикацията „експерти от бранша“). Такава информация не открихме в публикуваното на сайта на Агенцията резюме на отчета. Интерпретациите, поднесени на масовия читател във високотиражен вестник са смущаващи. Техният обхват е ситуацията с „радикалния ислям“ и ромското малцинство у нас, което прави посланията му особено тревожни и внасящи етническо напрежение. Представяйки едностранчиво и спекулативно, взети изолирано резултати от националното представително изследване на Алфа Рисърч „Нагласи на мюсюлманите в България – 2016“, в публикацията от 8 септември се прави тенденциозният и неправилен извод, че „в ромските махали са най-бедни и най-радикални“. В изследователския екип участват изтъкнати експерти. „Маргиналия“ обстойно е представила изводите им, които, уверяваме ви, че се различават от твърденията на  „24 часа“./https://www.marginalia.bg/aktsent/mihail-ivanov-da-se-opoznaem-po-dobre-za-da-zhiveem-po-dobre/. За сравнение може да видите и пълния обем на доклада на Алфа Рисърч – http://alpharesearch.bg/userfiles/file/Muslim_Graph_%2003_2017_Final.pdf.

Ако наистина ръководената от Вас агенция или работещи в нея служители са предоставили по неофициален път на журналисти или други неоторизирани  лица информация от вашия отчет по тази чувствителна тема от голяма обществена значимост, смятаме това за недопустимо, защото по този начин се създават условия за произволни интерпретации и спекулативни внушения в обществото. Ако ДАР има да съобщи нещо на обществото, тя трябва да го направи официално и отговорно.

Ето защо, господин Димитров, като граждани от правозащитното сдружение „Маргиналия“,  Ви отправяме два въпроса:

  • Вярно ли е, че ДАР или нейни служители са източник на тази информация?
  • Ако да, настояваме да направите публична и да ни предоставите достъпна частта от вашия отчет, отнасяща се до  рисковете от радикализация сред мюсюлманската общност в България, визирана (според нас некоректно) като „ислямизация на циганите“ в публикациите на „24 часа“ .

Нашата работа е да дадем максимално коректно публичност на анализите и изводите на ДАР, които могат да бъдат обществено достояние.

Изпращаме писмото си и по електронна поща на посочения на сайта адрес  на Дръжавна агенция „Разузнаване“[email protected]

С уважение:

Юлиана Методиева

главен редактор

Емил Коен

Председател на Сдружение за човешки права „Маргиналия“

София

 

11 септември

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.