Ромските танцуващи деца на фестивала „Отворено сърце“дадоха шанс на толерантността

Откога датира детският ромски фестивал „Отворено сърце“? От цели 16 години! Кой е най-щастлив на този фестивал? Танцуващите деца, естествено. Който пее и танцува, зло не мисли, казаха повечето от участниците в тазгодишното 16-то издание на фестивала, дело на авторитетната организация „Амалипе“. Никакво слово на омраза не може да засенчи щуреенето под юнското слънце на „Марно поле“ във Велико Търново. На всичко отгоре, това е Международен детски ромски фестивал, танцуващи от Македония допълват българските шарки и ритми. Фестивалът се провежда всяка година в началото на месец юни. Презц 2019-та се събраха 1600 ученици от цялата страна. За любителите имаше и театър. Ученици от ПГХХТ в Пазарджик играха талантливо и от сърце „Неразказана приказка“! А под гъстата зеленина на парка“Марно поле“, минувачите се удивляваха на изделията, представящи културата и традициите на различни етноси в България.

 

В два шеметни дни пяха и танцуваха деца от с. Кардам, гр. Симеоноврад, Каспичан, с. Смядово, с. Буковлък, с. Медковец и още от десетки други училища.
Децата от с. Търнене, гр. Котел, с. Караджово, с. Преселенци, са малко притеснени пред камерата ни. После се превръщат в истински звезди на танца!

 

 

Участниците дефилират по централната улица „Васил Левски“ , а шарените облекла и  възгласите им от гордост и състезателно самочувствие спечелваха бурни аплодисменти зяпачите

 

Програмният директор на Център Амалипе  Теодора Крумова, казва: Длъжна съм да помогна на децата, които се лутат между богатството на ромските си корени и нагласите на мнозинството, да намерят себе си. И, да, влюбена е в магията на ромския фолклор.
В рамките на фестивала имаше и сериозна работа. В Общината се състоя кръгла маса „Проблеми и предизвикателства пред „Професионалното образование“ с участието на министър Красимир Вълчев. Учители от Джулюница, Каспичан, с. Търнак, Пазарджик, поставят разнообразни  проблеми. Категорични са, че основната им цел не е да върнат децата в училище, а децата да не отпадат! Вълнуват се от подобряване на материалната база. Българският език – задължително изучаван в  детските градини. Очертават се основни насоки – дигитализация. Дуалното обучение ще тръгне от втория срок 2020. „Успешните“ директори докладват осъществени и перспективни връзки на ръководените от тях училища с бизнеса, с работодателските организации. Обсъждат се въпроси за учителските заплати, електронизиране на дневниците, повсеместен wi-fi, дограми, заедно с подобряването на образователните методи. Ромски активист поставя въпроса за опасните тенденции на сегрегация на ромските паралелки. Министър Вълчев отговаря кратко: „Давайте сигнали, ще уволнявам директори, допуснали това!“

 

Деян Колев, председател на Центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“ и основен двигател на ромския фестивал „Отворено сърце“, се смее със сина си. Той е доволен  от гледката на пеещите и танцуващите деца от България и Македония.

 

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Юлиана Методиева

Юлиана Методиева е журналист. Главен редактор на в. „1000 дни”. Съосновател на правозащитната организация БХК и главен редактор на нейното издание „Обектив” от 1994 до 2014 г. Автор на социологически изследвания, свързани с медийната свобода, антисемитизма, толерантността и малцинствата. Автор на 3 книги и десетки публикации в различни издания. Сценарист на документалния филм „Те, другите” (режисьор Ани Йотова). Основен спомоществовател на двутомното издание „Депортацията на евреите от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и Пирот. 1943“ (автори Румен Аврамов, Надя Данова (2013).