Петиция клевети еврейски лидер като зам.-председател на НССЕИВ

 

Интервюто с доц. д-р Александър Оскар предизвика очаквано негативни реакции. Техният фокус бе отново върху съдържанието на документа, за който Максим Бенвенисти е дал препоръка на заседание на НССЕИВ  да се работи още върху него и  „да вървим напред“. Проблематичната концепция за интеграция на ромите е осъдена и от Сдружението за човешки права Маргиналия.

В редакцията разполагаме с редактирания и предложен за разглеждане на 25 юли  от НССЕИВ като координиращ и консултативен орган към Министерския съвет вариант на Концепцията за интеграция на ромите, внесен в МС  на 2 юли 2019 г. В Портала за обществени консултации пише : В настоящия проект на Концепцията са отразени съществена част от направените бележки и предложения от предварителното й обсъждане, които съответстват на философията на Концепцията. Съобразени са и стандартите в съответните области, предвидени в международните договори, по които Република България е страна, в правото на ЕС, както и в практиката на Европейския съд по правата на човека“ 

Водени от убеждението, че бившият председател на Шалом Максим Бенвенисти е несправедливо атакуван с искане за оставката му, държим да почтертаем: въпреки чувствителните разлики и проявена воля да се отстрани нацисткия език и философия характерни за оригиналната концепция, този документ е застрашаващ демокрацията и човешките права на малцинствата.

М.

 

Петиция в интернет отправя неверни твърдения с призив към оставката на Максим Бенвенисти, член на Изпълнителното бюро на ОЕБ „Шалом“, от поста му на зам.-председател на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционни въпроси към Министерския съвет.

Петицията е отскоро онлайн, с автор Христо Кючуков, езиковед и активист, основател на ромска неправителствена организация. Бенвенисти е назначен за зам.-председател на Съвета през април 2019 г. след подкрепа за неговата кандидатура с преобладаващо мнозинство.

Петицията твърди, че Бенвенисти, в рамките на заседание на Съвета, е подкрепил спорната ромска концепция, предложена от ултра националистическата партия ВМРО – концепция, заклеймена от критиците като расистка и антиромска. Бенвенисти отхвърля като лъжа твърдението, че е подкрепил документа на ВМРО и ще търси правна консултация относно завеждането на дело за клевета и нанесени неимуществени вреди.

В обръщение към българската еврейска общност, Бенвенисти обяснява, че не е убеден, че инициаторите на петицията са наясно, че проектът на концепцията, разгледан от Съвета, не е вариантът, предложен първоначално от ВМРО.

Той изтъква още, че през февруари 2019 г. „Шалом“ публично е изразил своето несъгласие с документа на ВМРО, позиция на „Шалом“, която той лично е подкрепил на заседание на Изпълнителното бюро.

„Шалом“ публично осъжда документа на ВМРО с позиция от 13 февруари 2019 г. Организацията тогава призова българския парламент да не допуска за разглеждане документа и заклейми употребата на терминология като „социални паразити“ като напомняща нацистка идеология.

Онлайн петицията се появи на фона на кампания, целяща да дискредитира „Шалом“ , включително чрез лъжливи обвинения, че Организацията на евреите в България, представляваща най-голяма част от общността в страната, подкрепя неонацисти и ултранационалисти.

В отговор на петицията „Шалом“ излезе с официално изявление, че организацията и нейните лидери последователно и категорично се противопоставят на проявите на антисемитизъм, расизъм, ксенофобия и дискриминация в българското общество.

„Принципите на толерантност и взаимно уважение са дълбоко залегнали и в отношенията с нашите партньори. ОЕБ „Шалом“ подкрепя изцяло г-н Максим Бенвенисти, който ще потърси по съдебен ред защита на правата си срещу опитите за обида и клевета.“

Според собствения му интернет сайт, Кючуков основава Балканска фондация за междукултурно образование и разбирателство „Дайвърсити“ през 1995 г. На страницата са изброени неговите академични постижения – докторантура и професура, публикациите му и го описва като „турскоговорящ ром мюсюлманин от България“.

Не се споменава обаче, че на 16 юни 2011 г. Комисията по досиетата обявява неговата принадлежност към структурите на Държавна сигурност.

Комисията по досиетата, овластена да разкрива статута на принадлежност на личности, заемащи или кандидатстващи за публични постове, оповестява, че Кючуков е вербуван за агент под псевдонима „Боев“ през 1984 г. Разкритието е направено въз основа на собственоръчно написана и подписана декларация за сътрудничество – обещание; документи от ръководили го щатни служители, картони и др.

Поне още един от поддръжниците на петицията също е бивш сътрудник на Държавна сигурност.

В интервю за българския правозащитен сайт „Маргиналия“ председателят на ОЕБ „Шалом“ доц. д-р Александър Оскар определя текста на петицията като „изключително подвеждащ“.

„Подобни петиции не са в състояние да омаловажат свършеното дотук, нито да ни попречат заедно с нашите партньори от правозащитния свят и компетентните държавни органи да продължаваме да се борим срещу антисемитизма, речта на омразата, ксенофобията, расизма и дискриминацията в българското общество,“ казва още доц. Оскар.

Той споделя, че „Шалом“ се е свързал с Кючуков и го информирал, че текстът е неверен и подвеждащ и Бенвенисти като потърпевш ще потърси правата си по съдебен ред.

„Бяхме посъветвани да се замислим какви биха били последствията за организацията ни, ако това се разрасне в скандал в Западна Европа. Ние, разбира се, своевременно информирахме за това международните ни партньори.

Аз лично приемам подобни думи като открита заплаха и опит за изнудване срещу еврейската общност. „Шалом“ подкрепя категорично Максим Бенвенисти, искането за неговата оставка е несъстоятелно и ще противостоим на всички опити чрез опетняване на неговото име да се петни и името на организацията ни,“ казва още в интервюто доц. Оскар.

Статията е публикувана за първи път на английски език в The Sofia Globe на 28.08.2019 г.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.