Подобно на Нюрнбергския съд и Атина осъди неонацизма на „Нова Зора“

 

Събитие на вчерашния ден в Атина е заседанието на Апелативния съд, което издаде присъдата на водения срещу неонацистката партия „Златна зора“ продължил с години процес. Огромно множество се събира още от сутринта пред Апелативния съд в центъра на Атина, в очакване да бъде издадена присъдата. Пет години и половина след започването на процеса и след 453 съдебни заседания по делото, настъпи моментът съдебният състав да се произнесе и да впише присъдата в историята.

Убитият през 2013-та певец рапър Павлос Фисас, (след този случай започна криминалното разследване срещу партията), графит и транспарант с неговия образ

Павлос Фисас (род. 1979) е музикант и рапър певец, активист-антифашист (известен също със сценичния псевдоним Killah P, означаващ „Killer of the Past“ – „Убиец на миналото“), с участието и пърформънсите си в музикални проекти, член на работническия синдикат на Пирея, активно присъствие на гръцката хип-хоп сцена от 1997 г., политически свързан с движението АНДАРСИЯ (Антикапиталистическо ляво сътрудничество за промяна). Убийството му на 18 септември 2013 г. в работническия квартал Керацини от члена на „Златна зора“ Йоргос Рупакиас, възпламени началото на съдебно дирене срещу партията „Златна зора“, издигнала се до парламентарно представяне (трета парламентарна сила) по време на гръцката криза, тероризираща и убиваща активисти и мигранти, обида за демокрацията, превърнала фашизма и расизма в част от „мейнстрийм“-а на гръцкия политически живот, вляла отровна струя в гръцкия обществен живот. Убийството се свързва с политически мотиви и става повод за по-нататъшно криминално разследване и срещу други членове на „Златна зора“, като биват уличени в създаването на престъпна организация в която са замесени ръководни кадри на партията, сред тях и нейни депутати. За пръв път в Гърция парламентарно представена партия бива обвинена, че функционира като престъпна организация.

На 7 октомври в съдебната зала бяха произнесени присъди срещу 68 обвиняеми.

Демонстранти пред съда с транспарант с надпис „Павлос е жив“

Гръцките медии излизат със заглавия на първа страница, акцентите в които са: „Историческа присъда: „Златна зора“ – „престъпна организация“, историческо решение заклеймяващо екстремисткото политическо насилие. „И Ефимерида“ помести изявлението направено от премиера  Кириакос Мицотакис след издаването на съдебното решение за „Златна зора“ в публикация със заглавие „Демокрацията победи – След изборните урни нацисткото образувание бе осъдено и в съдебната зала“.

«Днес демокрацията победи, от всички нас зависи тя де побеждава всекидневно. Процесът слага край на един травмиращ цикъл в обществения живот на страната», бе коментарът на премиера Кир. Мицотакис по повод историческото решение на съда в процеса срещу „Златна зора“, който се е произнесъл, че става дума за престъпна организация «под прикритието на политическа партия».

Председателката на основната опозиционна партия КИНАЛ-Движение за промяна Фофи Генимата заяви, че съдебното решение е „възмездие за жертвите и демокрацията и фашизмът няма място в живота на страната“.

Президентът на Гърция Катерина Сакеларопулу приветства днешното решение на съда, признало за виновни лидерите на крайнодясната партия „Златна зора“. На парламентарните избори миналата година „Златна зора“ не успя да премине трипроцентовия праг за влизане в парламента.

Си Ен Ен-Гърция проследява международния отзвук от съдебното дело в Атина в публикация, в която се казва, че световни медии го окачествяват като най-големият антифашистки процес след Нюрнбергския.

 

Доминираща тема в множество световни медии е присъдата издадена от атинския апелативен съд срещу „Златна зора“ и нейните политически кадри.

В съдебната зала са се намирали членове на семействата на жертвите, майката на убития певец Павлос Фисас – Магда Фиса, която също нарече този ден исторически, („спечелихме част от битката, нищо не е приключило“, каза тя), адвокати и представители на леви политически партии. 68-те обвиняеми, лидери на „Златна зора“, бивши членове на парламента и партийни членове не са били задължени да присъстват. Все пак 11 от тях са били в залата. Отсъстват 20 обвиняеми, срещу които са повдигнати обвинения в създаване на криминална организация, политическото ръководство на „Златна зора“, включително високопоставени кадри, междувременно напуснали партията.

Съобщени бяха присъдите срещу главните подсъдими. По случая с убийството на Павлос Фисас апелативният съд призна за виновен в предумишлено убийство симпатизанта на „Златна зора“ Георгиос Рупакиас и още 9 обвиняеми са обявени за виновни.

По обвинението в опит за убийство срещу Абузид Ембарак и други египетски рибари, и тримата обвиняеми се осъждат като виновни.

Съдът приза за виновни всички подсъдими обвинени за нападението през 2012 г. срещу членове на профсъюзната организация ПАМЕ (Общотрудов фронт за борба) близка до Гръцката комунистическа партия, като свежда обвинението от „опит за убийство“ до такова за „тежки телесни повреди“.

Съдебният състав произнесе за виновни кадрите и членове на „Златна зора“, за основаване и поддържане на престъпна организация: лидерите на партията Никос Михалолиакос, Илиас Касидиарис, Христос Папас и други трима бивши членове на парламента. Очаква се Михалолиакос и още шест души от ръководството на неонацистката партията да получат присъди между 5 и 15 години.

След произнасянето на присъдите, звучали по високоговорители над многохилядно множество пред сградата на съда събрало се на антифашистка демонстрация, то избухна в радостни възгласи като ликуваше и аплодираше решението на съда. Гръцката държавна телевизия ЕРТ съобщи, че по преценка на полицейски източници множеството е наброявало 15,000-20,000 души. Сред събралата се огромна тълпа е имало и група пред сградата на съда, която е хвърляла коктейли „Молотов“ срещу силите на реда, на което полицията е отвърнала със сълзотворен газ и водни оръдия.

Процесът се смята за най-мащабния след делото водено срещу „черните полковници“ от профашистката политическа формация управлявала Гърция по време на диктатурата 1967-1974.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика