Прайдът не е парад, а празник

На 28-ми юни се честват 50 години от бунтовете Стоунуол – събитието, което дава начало на движенията за равните права на хората, дискриминирани и отхвърлени на базата на тяхната полова идентичност и сексуална ориентация.

Тази година София прайд се проведе за 12-ти пореден път на 8-ми юни, като отново привлече хиляди хора, които искат щастие и равни права за всички. Празникът беше още по-голям, по-шумен и по-настоятелен от всякога – той бе проведен под мотото „Не давай власт на омразата, дай власт на любовта!“ – послание, насочено повече към опресивните групи в обществото.

Събитието бе подкрепено от 25 чуждестранни представители, включително и Райнер Адам от Фондация за свободата „Фридрих Науман“, Ема Кейт Хопкинс, посланик на Обединеното кралство, както и много други. Организаторите се бяха погрижили за доброто настроение на празнуващите със студени близалки, напитки и програма в горещия ден. Сред изпълнителите, които откриха и подкрепиха събитието, заредиха тълпата с любов и показаха своята гордост, бяха победителката в конкурса Евровизия през 2018 Нета и представител на друга табу група в България – поп-фолк певицата Галена, която също изрази своята подкрепа към всички, които празнуват на София прайд.

Прайдът не е парад, а празник – в него може да се включи всеки, който поиска, и който има в себе си място за любов, а не омраза. Всяка година той чества любовта между хората и нейната проява у всеки един от нас. Прайдът не е и протест – той не се бунтува, а чества любовта като такава между хората, като съществуваща в обществото. Той е символ не на разликата – а на обединението. Символичен бе и новият маршрут на шествието, което мина покрай сградите, символи на властта, където мотото би могло да бъде чуто.

Тази година впечатление правеше присъствието на стотици чужденци – най-вече такива, дошли специално за събитието, както и онези семейства, които бяха дошли с децата си, за да се забавляват и обичат. София прайд заявява гордостта и честта на хората, които имат смелостта да обичат.

Той не е право или привилегия, а празник, който всеки би могъл да чества – стига да иска. Това е едно от най-красивите събития, което събира и обединява хората чрез тяхната най-голяма сила – любовта.

Реортаж и снимки: Тодор Илиев

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.