Преливащи се театрални реалности с Цветана Манева във Варна

Споделете статията:

МТФ „Варненско лято“ 2019 в „Опит за летене“

На 1 юни с „Опит за летене“ от Й.Радичков – НТ „Иван Вазов“ на режисьора Стоян Радев ще бъде поставено началото на най-мащабното театралното фестивално събитие в България, а именно 27 издание на театралното лято във Варна. На първата среща с медиите на Варна и организаторите му – фондация VIAFEST, К.Бъзитов заместник кмет на Варна откри срещата с думите: „Опитите дават резултат, когато се намери подходящото време, място, състав и средства за финансиране“, а Цветана Манева, артистичен директор на фестивала изказа благодарност на Община Варна за подкрепата през годините, за която фестивалът се е превърнал в „лична кауза.“

 

 

Мотото на фестивала е „преливащи се театрални реалности“, а според Цветана Манева тази година българската програма отговаря на желанието й за разнообразие. В същината си изкуството е зона на свободната воля, която дава пространство за изява на разнообразието, а както казва Цветана Манева, разнообразието властва и в най-живото изкуство – театърът.

 

Театралният фестивал ще работи отново в различни нива, научно-изследователските модули, винаги се характерезират с висотата на сериозния поглед върху горещи теми, този път разнообразните форми на театралното и отвореността или затвореността на публиките към формите ще е един от възможните научни хоризонти за конференция между различни специалисти от сферата на театъра.

За творчествотото на Радичков ще има дискусия, свързана с изследванията на ТР „Сфумато“ в тази посока, а след „Опит за летене“, варненските зрители ще видят и „Луда трева“ и „Нова библия“ на ТР „Сфумато“. Според организаторите на фестивала, тази година всеки спектакъл от родната сцена има своите постижения в областта на сценографията, актьорската работа и режисурата. Програма „Интермецо“ съвместно с Варненското музикално лято и театралния фестивал предлагат музикални изкушения от висш пилотаж- в нея попада концертът на  Джазоркестър на Концертгебау от Амстердам и американската дива на соул музиката Маделин Бел. Тяхното изпълнение представлява трибют  на  Рей Чарлс и Стиви Уондър . Друг важен акцент на тази програма е „Лодката на влюбените“ – великолепен интердесциплинарен музикален спектакъл, изграден върху филма на Жан Епщайн „Лодката на влюбените“ от 1929 г., с Франсоа Трюлан Трио- Франция и Големите български гласове.

В съпътстващата програма има интересни заглавия като: „Аз, Фойербах“ от Танкред Дорст – моноспектакъл на Стефан Мавродиев, посветен на 75 годишнината на актьора , Владимир Пенев участва в две представления в един и същи ден, с които се отбелязва 60 годишнината му – във Варна публиката ще му се наслади в „Приятнострашно“ и „Пияните“ , а Иреней Константинов  на 70 годии ще провокира зрителите с интересната интерпретация върху „Развратникът“ – от Ерик-Еманюел Шмит – театър „София“ в две последователни вечери на 8 и 9 юни. Опитната гвардия на зрелите юбиляри ще покажат тоталното пиршество на актьорския си талант.

„Апарт“ на Илко Ганев  е спектакъл – пътуване в образите на едни от най-обичаните артисти, които са споделили своите преживявания и от тяхно име чрез физиката и емоцията на младостта се интерпретира спомена за чудото ТЕАТЪР. 6 млади артисти изпълняват преживяното в театъра чрез историите на Гинка Станчева, Емилия Радева, Георги Велчовски, Наум Шопов, Ицхак Финци и др.

Театралното представление е изкуство на мига, „аз играх Хамлет, Ромео“- трудно е да се представим как е било преди, но тук принципът на документа е използван, за да се вдъхнови работата на дебютанта – режисьор Илко Ганев, която Цветана Манева опредея като впечатляваща.

Главният координатор на фестивала д-р Асен Терзиев сподели, че варнеци не трябва да изпускат постановката на френската компания “La Main de l’homme” – едно мини общество от седем жонгльори, което създава необичайно представление. Асен Терзиев акцентира и върху работата на младата режисьорка Нина Николич и нейния нов прочит на още една вечнозелена пиеса – “Чайка” на Чехов, чиято реализация е на сцената на Македонски народен театър – Скопие.  Друг интересен спектакъл според д-р Асен Терзиев е „Макбет“ по Шекспир на режисьора Алесандо Сера. Представлението идва от остров Сардиния, където властват ритуалите и вярванията. През местната култура се прави прочит на Шекспировата пиеса. Спектакълът има две награди: на италианската критика и за цялостно творчество на режисьора. „Градината на ветровете“ от Испания ще бъде уличната магия, която ще видят варненци на Площад „Независимост“, разбира се тя не е свързана с местната „градина на ветровете“ – морската градина, а с нещо ново – испанска улична театрална компания „Кал и Канто“ , която съчетава в своето улично шествие хвърчила и емблематични  флорални форми, изобразени в носталгичния и изпълнен с копнеж и изящество стил на модернистичното движение ар нуво. „Шоукейс“ е програмата, заради която идват над 20 международни участници – критици и селектори от различни театрални фестивали. Те ще видят чрез нея мобилни, нови съвременни тенденции от български театър, тук най-аткрактивните заглавия са „Пияните“ от Иван Вирипаев под режисурата на Явор Гърдев, „Приятнострашно“ от Яна Борисова под режисурата на Галин Стоев, „Животът е сън“ нов спектакъл на младото театрално сдружение „Тетатър Зонг“ и др.

 

Този път “вундеркиндът” на руския театър Тимофей Кулябин заедно с трупата на ДАДТ “Червен факел” от Новосибирск ще представи своята версия на “Онегин” под формата на прожекция. Режисьорът не за първи посяга към Пушкин, ценителите помнят, че той гостува на варненския фестивал с “Дама пика” през 2008 г. И още един диамант – NT Live залага на Шекспировата историческа драма “Антоний и Клеопатра”, в която главните роли са поверени на Ралф Файнс и София Оконедо, а режисьор е Саймън Годуин.

Всички почитатели на белгийския мултидисциплинарен артист Ян Фабър също са в напрегнато очакване заради “Щедростта на Тавита”, в която участва италианският танцьор Матео Седда. Фабър е изключително популярен с противоречивите си проекти в областта на театъра, танца, визуалните изкуства и пърформанса.

По традиция ДТ „Стоян Бъчваров“  ще се представи с най-доброто си представление от сезона, а именно „Драконът“, където приказка и история се преплитат в мъдро зрелище под диригентската палка на Явор Гърдев.

Българските артисти от сферата на танцовия театър и пърформативните практики също имат поле за изява по време на театралния фестивал, ценителите на тези артисти непременно трябва да видят: „Произведение за щастие“ по идея на Ива Свещарова и Вили Прагер и в тяхно изпълнение и да чуят концерта с нови песни и нови аранжименти- поредното завръщане във Варна на Иво Димчев – извънземният атом, който познава истински думата „свобода“, която е в тъканта на всяка творба и е по-силна от гравитацията.

Снимка от пресконференцията: Светлана Вълкова

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Елица Матеева

Елица Матеева е родена във Варна. Завършва Хуманитарна гимназия и Технически университет (спец. Право) в родния си град. Магистър – НАТФИЗ „Театрознание”, специализира „Режисура за драматичен театър” с худ.ръководител проф.Пламен Марков. През 2004 г. прави дебют като режисьор на професионална сцена (Драматичен театър „Сава Огнянов” – Русе) с пиесата “Криза в Рая” от Милена Фучеджиева. Тя e работила с българския ученик на Морис Бежар - хореографът Красен Кръстев в проекта Stereo Love. Спектакълът й от 2007 (ДТ-Ловеч) „PLAY/BACK” по романа на Педро Алмодовар „Пати Дифуза“ участва в различни родни театрални форуми, сред които ЕМТФ „Сцена на кръстопът”. Автор на книгите „Между театъра и киното” и „Целият свят е...кино!“. Артист на свободна практика, ръководител на кино школа за деца и младежи „Братя Люмиер“ към Общински детски комплекс – Варна