Проф. Веселин Вучков: Темата за досиетата не е просто разговор за близкото минало, това е разговор за настоящето и за нашето общо бъдеще

 

Пред благоевградска публика утре ще бъдат представени два нови документални сборника на Комисията по досиетата: „ДС и анархистите“ и „ДС и земеделците“. Те описват в подробности организираните репресии спрямо най-мощното съпротивително движение срещу настъпващия комунизъм след 9-ти септември 1944 г. – земеделското движение. Интересни са и подробностите по повод силното анархистко движение в България, спрямо което Държавна сигурност организира също мощна репресивна машина. Препубликуваме от Фактор интервюто с проф. Веселин Вучков, ръководител на Департамент Право в Нов български университет, един от организаторите. Събитието, което ще се проведе в Правно-историческия факултет на 27-ми октомври, ще бъде предавано и онлайн чрез Ютюб-канала на ЮЗУ.

 

 

 

Пред Фактор проф. Вучков казва:

 

Централизираният архив към комисията отвори широко врати пред изследователите, репресираните хора и техните наследници. Документалните сборници, които ще представим в сряда, го доказват. Но и много творци си написаха книги и направиха филми въз основана на този архив, който предадохме от МВР към комисията преди десет години. Това се отнася и за историческия архив, който предадохме на държавните архиви. Следващата голяма цел трябва да бъде постепенната дигитализация на това архивно богатство!“

Очаквам на дискусията в Благоевград да бъдат повдигнати и други важни обществени теми. „Комисията е изправена пред предизвикателство, доколкото мандатът на нейните членове е изтекъл. Важно е политическите сили в предизборната си програма да заемат ясна позиция за съдбата на тази институция, която извоюва достойно място в общественото съзнание след създаването й през 2006 г. Това в политическата кампания сякаш напълно отсъства. Ще посоча и това, че всеки момент се очаква важно тълкувателно решение на ВАС по повод противоречива съдебна практика, съмнително появила се внезапно, във връзка с някои решения на комисията.

Не мога да разбера бездействието на депутатите през последните години, откакто възникна този проблем. Поне от четири години това се коментира публично, а преди повече от две години тогавашният главен прокурор внесе искане пред ВАС. Въобще не бих се изненадал, ако се издаде тълкувателно решение, че ако едно лице е обявено за принадлежност към ДС първи път, защото е заемало някаква публична длъжност, и след време заеме втора, трета, четвърта и т. н. публични длъжности, то комисията ще трябва да го оповести пред обществото само първия път, а всеки следващ път трябва да замълчи, макар документите да са едни и същи!

Това ли беше смисълът от приемането на този закон през 2006 год.? Та нали базовият смисъл на този закон е да се представи пред обществото публична информация за дадено лице, устремило се към общественото управление? В България лустрационни елементи няма; има само споделяне на информация от страна на комисията! Сега, вероятно, и тази обществена функция на закона ще бъде орязана. Това обезсмисля значително и огромните усилия, които положихме, за да съберем на едно място от различни ведомства разпокъсания архив на ДС. Защото в бъдеще тази комисия ще обявява принадлежност за втори, трети, петнайсети и пр. път, но само ако има нови документи. А няма как да има нови документи, защото всичко бе събрано на едно място – комисията не може да си фабрикува документи!

Дано бъдещите депутати, при това в най-кратък срок, особено онези, които имат отговорност още към първоначалното приемане на закона, да се върнат към неговата автентична воля. Вариантите за решение са два и са изключително лесни. Първият: приемането на кратък закон за автентично тълкуване от една разпоредба, съобразно която комисията е длъжна да обявява всеки път принадлежност, когато едно лице заема няколко публични длъжности, при едни и същи доказателства. Второто решение: приемане на кратко допълнение към действащия закон в същия смисъл. Повтарям – никой няма право да извращава автентичния смисъл на закона и отговорността на депутатите, особено от център-дясно като политически спектър, е огромна! Всъщност тук политическата ориентация на депутатите няма значение, важна е отговорността към гражданското общество!

Двата състава на комисията, които действаха до сега, могат да се гордеят с постигнатото.

Атаките през последните 15 години бяха коварни, постоянни и перфидни. Ала специални решения на Съда по правата на човека в Страсбург, както и на Конституционния съд на България релефно подчертаха, че дейността на тази комисия не само не засяга основни човешки права, а допринася за повишаване на гражданското съзнание и информирания избор на българите. Надявам се хората да съзнават, че това е не просто разговор за близкото минало, това е разговор за настоящето и за нашето общо бъдеще като съграждани!

със съкращения

източник

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.