Промените в закона за вероизповеданията са по схемата на Робинзон и Петкан: за големите добре, за малките – лошо

Споделете статията:

 

Преди дни мнозинството и опозицията успяха да се договорят и да придвижат към пленарна зала за обсъждане дългоочаквания закон за вероизповеданията. На основание чл.87, ал.1 от Конституцията на Република България и чл. 76, ал.1 от ПОДНС в деловодството постъпи проект за изменение и допълнение на сега действащата правна уредба  http://www.parliament.bg/bills/44/854-01-34.pdf .  Различните конфесии в България с основание очакваха това да се случи. Още през миналата година напрежението бе подгрявано  от  „Обединени патриоти“. От коалиционния партньор на ГЕРБ бе внесен  проект  за закон, според който финансирането от чужбина трябваше да бъде ограничено*. Един от авторите му, Йордан Йорданов от ВМРО, настояваше пред медиите,че  въвеждането на контрол върху финансирането на религиите и учебната програма на средните и висшите религиозни училища, е едно от решенията на Консултативния съвет за национална сигурност при президента от 30 май м.г. Странно защо, в изготвянето на новия законопроект обаче, “Обединените патриоти” остават извън законотворческия борд.


За потребност от  нова регулация в сферата на религиите направи заявка и служебният премиер Огнян Герджиков. Вероятно под натиск на Красимир Каракачанов, той неочаквано прекрати получаването на средства от Дирекцията по вероизповедание на Турция/Диянет/. В резултат,  над 800 имами останаха без заплати и някои от тях подириха прехраната си в чужбина. Пред Маргиналия главният мюфтия изрази огромната си изненада от  денонсиране на междуправителственото споразумение от 1999 г.,  според което  Законите на България позволяват на вероизповеданията  да получават помощи отвън.

Изненадани днес вече няма! Съгласно новият Законопроект официално и  окончателно е разписано предложението, с което се забранява на регистрираните религиозни общности и институции да получават чуждестранни дарения за възнаграждения на свещенослужители и служители на религиозни институции! И още. Всяко дарение с произход от друга държава за други цели да подлежи на разрешение от дирекция “Вероизповедания” към Министерския съвет. Доста смущаваща рестрикция. Пита се, какво ще се прави с парите пускани в касичките или кутиите за дарения към храмовете! Ще трябва да се докладват на Дирекция по вероизповеданията ли?

Не по-малък проблем е забраната за чужди граждани да извършват свещенослужения. Какво ще прави Паоло Кортезе? Представител на Ватикана ли трябва да вика, за да получи одобрение ако иска да продължава духовната си работа? Италианският свещеник Кортезе вече събра блестящи подкрепа и доверие сред миряните и дори стана „Човек на годината“на светска правозащитна организация!

Първи реакции:

От Главно мюфтийство са особено предпазливи. В крайна сметка те ще получат втората по-големина субсидия от държавата в размер на 5 милиона. Общата годишна сума за вероизповеданията, както и сумата, която ще е за  всеки, определил се като последовател на дадена религия, ще се записват всяка година в Закона за държавния бюджет. Годишната субсидия за едно вероизповедание не може да надвишава 15 млн. лв.  Към момента право на държавна субсидия ще имат само регистрирани вероизповедания с над 73 364 души! Което залага и очевидна дискриминационна предпоставка. Източноправославни в България са около 5 758 301, според преброяването през 2011. Мюсюлманите /съвкупно шиити и сунити/ са близо 600 хлд. Протестанти – 64 746. Католиците пък са още по-малко – 48 945. Само си представете какво ще се случи с последователите на юдаизма например! Те нямат повече от 1000 души, пак според преброяването. Очевидно е, че са далеч под изискуемия минимум, така че Централният израелтянски духовен съвет няма да получи държавна помощ.

И така, към днешна дата право на държавна субсидия ще имат Българската православна църква и мюсюлманското вероизповедание, ако промените в закона бъдат приети! Запитани за становище, ръководителите на мюсюлманите коментираха предложенията за промени и изменения в законопроекта. Позоваха се на това,че още нищо не е окончателно решено и че вносителите изрично настояват обществено обсъждане. Споменават  участието си в Националния съвет на религиозните общности, където всички конфенсии са се изказали с оглед правата на всяко отделно вероизповедание, които законодателят трябва да вземе предвид. От Главно мюфтийство признават, че промените са двояки.  Действително ограниченията за другите религии са притеснителни. Трябва да се внимава с оценката обаче. Защото в случая имаме ситуацията на Робинзон и Петкан. Което е добро за Петкан, е лошо за Робинзон, и обратно.

Експертът доц.Михаил Иванов обаче е категоричен. Тотална дискриминация ще бъде наложена, ако в този си вид законопроектът бъде наложен!

И добавя: Няма съмнение, че Светият Синод ще бъде щастлив, а Ватиканът – не! По-важно е мнението на самите вероизповедания. Те как ще реагират?

Иначе Михаил Иванов посочи и положителни неща. Например, предвидените капиталовите разходи. Всяка година по плана на Министерски съвет ще се отпускат пари за ремонти и строителство на храмове, учебни институции, поддръжка на гробищни паркове. Освен това Министерският съвет ще провежда обществени поръчки за   избор на изпълнител на съответните проекти за ремонти и строителство, става ясно още от проекта за промени в закона. Пред БНР доц. Иванов подчертава,че норма по целия свят  е вероизповеданията да бъдат равнопоставени, независимо от големината си! Затова досега и най-малките са получавали субсидии, макар и символични.

И последен, но много съществен проблем и заложен в законопроекта.
Според предложенията на ГЕРБ, БСП и ДПС само православното и мюсюлманското вероизповедания ще могат откриват духовни училища и висши учебни заведения. Те ще се финансират от държавния бюджет. Предвижда се да се запази статута на училищата, които дават дипломи за средно образование . Те трябва да бъдат финансирани по правилата на финансирането, регламентирани от Закона за училищното и предучилищно възпитание – извън субсидиите. Големите вероизповедания ще могат да откриват висше училища, но трябва да си ги финансират. А малките?

*Във фейсбук профила си вчера вицепремиерът Красимир Каракачанов обяви,че законопроектът на “Обединени патриоти” – ВМРО е също готов.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Юлиана Методиева

Юлиана Методиева е журналист. Главен редактор на в. „1000 дни”. Съосновател на правозащитната организация БХК и главен редактор на нейното издание „Обектив” от 1994 до 2014 г. Автор на социологически изследвания, свързани с медийната свобода, антисемитизма, толерантността и малцинствата. Автор на 3 книги и десетки публикации в различни издания. Сценарист на документалния филм „Те, другите” (режисьор Ани Йотова). Основен спомоществовател на двутомното издание „Депортацията на евреите от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и Пирот. 1943“ (автори Румен Аврамов, Надя Данова (2013).