Противоречива публикация в израелския “Аарец” представя София като град изобилстващ със свастики

Споделете статията:

С писмо за сериозни грешки в статията на Аарец реагира Американският еврейски комитет в България.То е  подписано от  Виктор Меламед, директор на офиса на  АЕК.

“С голяма изненада прочетох материала на г-н Michael Colborne, подписано от “The European Capital with a Swastika Epidemic”. Изненадах се от манипулативния, не обективен и бих казал дори дезинформиращ тон на публикацията. Изненадах се и от факта, че професионалист, като г-н Colborne, не си е направил труда да потърси мнения директно от Организацията на евреите в България „Шалом“, както и от другите партньорски организации, а се е позовал на напълно необективни анонимни източници. Представени по този начин фактите, наистина биха изглеждали силно притеснителни и не лицеприятни. Показаните снимки наистина създават впечатлението за град изрисуван със свастики и за пълното отсъствие на съпротива срещу тях. За щастие, обаче, действителността е много по-различна. Наистина има места в София, където подобни графити могат да се видят, има и хора, които с удоволствие ги рисуват по стени и врати, но има и изключително активна съпротива срещу тези явления. Има политика на противодействие на държавата, на организацията на евреите в България „Шалом“, на другите еврейски организации, на много неправителствени сдружения, на обикновените хора, които не се примиряват с езика на омразата, с рисуването на нацистки символи, с разпространението на този продукт, като сувенири или литература. Ето това липсва в публикацията на дълбоко уважавания от нас вестник – обективният поглед върху проблема. Упреците за епизодични ПР акции на „Шалом“, AJC, Кметството на София, Посолствата на Израел и САЩ и още много други организации в тази посока, са не просто неверни, те са направо обидни и най-неприятното представят България и живота на българските евреи в невярна светлина. Ние не се крием и не бягаме от проблема, напротив, ние го открояваме и се опитваме да го премахнем от дневния ред на обществото.

Уважаеми г-н Benn,

За съжаление, както на всякъде в Европа, така и в България вече има хора, които под флага на псевдо патриотизма и популизма се опитват да върнат за живот „кафявата чума“, да сеят омраза и ненавист между хората. Това ние разбираме много добре и с това ние се борим безкомпромисно. Ето защо, като директор на офиса на AJC за България бих бил дълбоко благодарен на вестник Haaretz, ако той подкрепя нашите усилия в тази посока, като отразява обективно и безпристрастно тази не лека и без съмнение продължителна битка с деструктивните сили в нашето общество.

Като изразявам още веднъж своето дълбоко уважение към вестника, който вие ръководите,

С най-добри чувства: Виктор Меламед

В памет на Емил Коен

Това не е страна от лицето на столицата, която представителите на българския туризъм трябва да започнат да промотират, пише израелският вестник Аарец.

Една кратка разходка по главните улици на София към стария Еврейски квартал, близо до единствената синагога в града, стига, за да се видят нарисувани навсякъде свастики, келтски кръстове и други нео-нацистки и крайно десни изображения и слово на омразата. И това е само едно от местата, където могат да се видят примери за тях.

Подобни явления съвсем не са нова тенденция. Според наблюдатели крайно десните, нео-нацистки графити са проблем в София повече от едно десетилетие. Явно не е проблем и това, че някои от тях – от множество свастики близо до игрища и училища, до крещящо слово на омразата срещу малцинства – са останали с години непокътнати от общината.

Някои наблюдатели смятат, че това няма паралел в Европа.

снимка: Аарец

Общината е отговорила на някои красноречиви инциденти, включително арестуването на четирима индивиди през 2014 г. за рисуването със спрей на свастика и антисемитски графити върху софийската синагога. Също така е имало наскоро отразени усилия – включително тези на местната еврейска общност и израелското посолство в България – да се почисти омразата.

Някои от най-крайните фенове на двата най-големи футболни отбора в България, „Левски” и ЦСКА, имат дълго досие с расистки прояви. Особено крайни са тези на „Левски”. През 2012 г. клубът е глобен, защото някои от поддръжниците му са предизвикали феновете на футболен клуб „Сараево” с банер, който прославя престъпника Ратко Младич (известен още като Касапина на Босна). „Левски” е финансово санкциониран и на следващата година, когато някои негови фенове държали плакати на рождения ден на Хитлер на които пишело „Честит рожден ден” и „Той беше прав”. А това лято клубът бе изненадан със забрана за расизъм – само месеци след като клубът бе отново в световните заглавия, когато през май двама малолетни фенове бяха заснети с нарисувани свастики по тялото как отправят хитлеристки поздрави.

снимка: Аарец

Повечето международни наблюдатели не очакват да бъде сторено много за справяне с проблема – особено от българското правителство, което включва Обединените патриоти, коалиция от три крайно-десни партии. Една от тях, „Атака” е предвождана от Волен Сидеров, който определя Холокост като „заговор” и казва, че „западните талмудически кръгове, начело със семейство Ротшилд, са отговорни за „геноцид” срещу преобладаващо православни държави като България.

„Те едва ли ще сразят сами себе си”, казва Греъм Аткинсън от „Надежда, не Омраза”, базирана във Великобритания правна организация, която следи словото на омраза в Европа. Законодателните отговори на словото на проблемите със словото на омраза не само в България, но и в цяла Източна Европа като цяло са „беззъби”, добавя той.

снимка: Аарец

Както подчертава представителят на Центъра „Симон Визентал”, Самюълс, проблемът на София със свастиките и преобладаващото количество крайно-десни изображения не се отнасят само до евреите, които представляват незначително малцинство в България. Останалите малцинства, особено ромското, поемат удара от крайно-дясната омраза. Самюълс обобщава: „Както ми е казвал менторът ми Симон Визентал, това, което започва с евреите, никога не свършва само с тях”.

 

Статията публикуваме със съкращения

превод: Марта Методиева

Източник:Аарец

 

 

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.