Публичната смърт на гей активист в Атина очаква съдебно възмездие

 

На 20 октомври в Атина започна процесът срещу шестимата обвиняеми – двама бизнесмени и четирима полицаи – за случилото се на 21 септември 2018 година в центъра на гръцката столица, на улица „Гладстон“ недалеч от площад „Канинигос“ в центъра на Атина. Тогава издъхва пребит на тротоара пред бижутериен магазин – при предполагаем опит за грабеж – 33-годишният Зак (Захариас) Костопулос, активист на ЛГТБИ общността, автор на журналистически материали.

„Както се вижда на видеозапис, получил публичност, двама мъже ритат и строшават витрината на магазина, от която Костопулос се опитва да се измъкне, в резултат на което настъпва смъртта му, пред очите на десетки минувачи спрели и наблюдаващи. Въпреки намесата на един от тях опитал се да спре двамата мъже, които нанасят ритници на активиста“, пише „Елефтерос типос“.

Роден в Америка, Зак Костопулос идва като дете в Гърция. Развива голяма дейност в и от името на ЛГТБИ като активист за нейните права, пише в редица медии, сред които притурката Docville на вестник Documento и е особено обичан в неговите среди. В миналото неведнъж е ставал жертва на булинг и нападения, словесни и телесни, но това никога не го е спирало да бъде човек с особено изявена чувствителност, силно обичащ животните и разгръщащ разнообразни дейности. Първоначалната информация по случая твърди, че е влязъл в бижутерийния магазина под въздействието на наркотични вещества, с цел обир, където и бива хванат в капан и намира смъртта си вследствие бруталното насилие от страна на двамата мъже.

След трагичния край, когато самоличността му като жертва на побоя става известна, профила на Зак във фейсбук бива залят от послания на състрадание и подкрепа. Членове на общността ЛГТБИ, негови приятели, но и журналисти, които са го познавали, побързаха да изразят скръбта и гнева си заради начина по който умира.

Лайфо“, както и повечето тв канали и други средства за информация, информира в публикация със заглавие „Зак Костопулос: Процесът започва три години след бруталното убийство на активиста на общността ЛГТБИ“:

Три години по-късно, най-после в сряда сутринта започна съдебният процес в Атина. Двамата бизнесмени и четиримата полицейски служители са обвинени в нанасяне на телесна повреда довела до смъртта на 33-годишния Жак, брутално бит и умрял на тротоара в центъра на Атина. Извършителите са собственик на бижутериен магазин и брокер по недвижими имоти, но и четиримата полицаи, които са пристигнали на място. На кадрите от убийството се вижда как бизнесменът брутално удря жертвата, полицаите малтретират тежко ранения гражданин, който лежи на улица „Гладстон“, където се намира магазинът, докато се опитват да му сложат белезници. Очаква се този видеоматериал да бъде показан в съдебната зала, като част от досието по делото.

Лозунгът „И не ми казвай, че не се видял, когато са ритали Зак по главата“

Смъртта на Зак Костопулос на практика се случва пред очите на всички и шокира по-голямата част от гръцкото общество с бруталността на нанесения върху активиста побой. Краят му потресе с жестокостта на ударите, които той понасяше от обвиняемите, кадри записани и излъчвани многократно от телевизионните канали повтарян – една публична смърт, изложена пред погледите на всички, както се казва в обвинението.

Съдебният процес трябваше да започне преди година, но бе отложен поради мерките против пандемията. Първият ден започна с отхвърляне от страна на съда на искането на адвоката на семейството на Костопулос за прехвърляне на делото в по-голяма зала, където ще има достъп за журналисти и фоторепортери, представители на правозащитнически организации и публика. Съдът допуска присъствието до четирима журналисти и по един представител от общността ЛГТБИ и от Международна амнистия. Отказан е достъп на фоторепортери в съдебната зала.

В нея, освен семейството на Костопулос и неговата адвокатка Ани Папарусу, се намираха представители на Международна амнистия, но и от Хюман райтс уотч, заявили че искат да проследят процеса. Съдебната защитата предлага списък от 41 свидетели по делото за жестокия побой, предизвикал смъртта на активиста. При драконовски мерки за сигурност – две полицейски камионетки на гръцката полиция и едно водно оръдие бяха препречили бул. Александрас“, пътна полиция бе затворила началото му, за да попречи на достъпа до Атинския първоинстанционен съд. Анти-расистки организации, както и активисти от ЛГТБИ организации и професионални колективи бяха отправили призиви за протести. Издига се лозунга „справедливост за Зак“. Събира се голямо множество.

Много от гръцките средства за масова информация тиражираха думите изречени с гняв от бащата на Костопулос в съдебната зала: „Зак не беше маргинална личност“.

Бащата на убития журналист, Евтимиос Костопулос бе призован пръв като свидетел в съда, за да даде показания за бруталната смърт на сина си. Свидетелят, по неговите собствени думи – „който е имал три деца, а сега има две“ – е заявил пред съда, че е изпълнен с дълбок гняв заради случилото се на 21 септември 2018-та. „Видях видеозаписа. Детето ми окървавено на тротоара, а те му нанасят ритници. Преди месец човек убил котенце, сега е осъден и е в затвора. А тези двамата са на свобода. Как е възможно това. Простете гнева ми, но това не са неща, които се случват в една цивилизована страна!“.

Евтимиос Костопулос, който след трагичната смърт на сина си се премества да живее в Съединените щати, където е живеел постоянно, говори напрегнато и гневно за позицията на полицаите след смъртта на Зак: „За мен полицаите са двойни убийци. Те са укрили обстоятелства и факти. Проверявали са информацията в мобилния телефон на сина ми, а не в тези на обвиняемите“. Бащата на Зак е подчертал, че синът му не е имал никакъв финансов проблем, нито пък е бил това, което наричаме „маргинал“. Трийсет и тригодишният младеж е имал пълната финансова подкрепа на семейството си и самият той е работел. „Беше нормален, жизнерадостен човек. Пишеше в медии, играеше в театрални спектакли, получаваше и социални надбавки. Никога не бих го оставил без пари и аз. Подкрепях го и той знаеше това. Ден преди да си замина искаше да отидем в музикално заведение и отидохме. Беше весел, имаше настроение».

Бащата на убития журналист е свидетелствал също така, че синът му е ставал жертва на нападения и в миналото, писал е журналистически материали срещу насилието. „Той не беше насилник, тъкмо обратното. Когато ни казаха „Захариас се е опитал да ограби магазин”, никой не го повярва. Беше против насилието, а самият той да е насилник? Това не е сериозно. По-добре да беше обирджия и да го бяха заловили; в такъв случай щеше да бъде тук като подсъдим. Обаче жив. Много са въпросителните, ще видите сами“.

„Пророческото“ интервю дадено от Зак Костопулос

 В едно негово съдбовно, „пророческо“ интервю, (през февруари 2017-та в pointmagazine) Зак Костопулос си задава реторичен въпрос, който би трябвало да бъде отправен към онези бездейно наблюдавали двамата мъже, които го ритат и трошат стъклото на витрината, от чиито режещи стъкла тяхната жертва се опитва да измъкне: „Когато виждаш да нападат някого, защо се извръщаш на другата страна? Не казвам да се сбиеш, понеже и аз самият не съм по сбиванията, но можеш да извикаш, да надигнеш глас. Да направиш нещо, да реагираш по някакъв начин. …Мисля за всички вас, които когато наблюдавате от улицата, защо не направите нещо?“

Казаните от него тогава думи са днес лозунгът с който разгневените от убийството на Зак, противниците на – оставащото и ненаказано – насилие, протестират срещу бруталността и искат „правосъдие за Зак“.

 

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Здравка Михайлова

Здравка Михайлова е завършила „Журналистика и масови комуникации” в СУ „Кл. Охридски” и „Международна организация и дипломация” в Атинския университет „Й. Каподистриас”. Работила е като репортер и редактор в Радио София. От 1994 г. работи в Министерство на външните работи, секция „Гърция и Кипър”. Превела е на български 35 книги от гръцки и кипърски автори, автор е на публикации предимно на културна тематика, пътеписи, есета и др. Води рубрика „Из библиотеката на съседа” за съвременна гръцка литература и автори от други националности, които тематизират Гърция, която може да бъде следена на адрес: http://www.grreporter.info/taxonomy/term/78. Отличена с Държавна награда на Гърция (2010) за най-добър превод за поетичната антология със стихове на Янис Рицос със заглавие „Писмената на зрящия” (изд. „Стигмати”, 2009)