Робърт Сингер: Високо оценяваме разбирането на министър-председателя на петицията ни срещу Луковмарш

На 2 февруари  в Министерски съвет Роберт Сингер връчи официално на министър-председателя Бойко Борисов петицията с имената на 170 хлд. души, подписали се срещу провеждането на Луковмарш 2018. „Луковмарш не е демонстрация срещу еврейската общност, а срещу българската държава,“ е позицията му по време на срещата. Той настоява  „Да заклеймим тази грозна проява!

Министър-председателят Бойко Борисов заявява: „връзката между българи и евреи е неразрушима“. Той  дава  като пример хилядите обикновени българи, които в годините на Втората световна война са помагали с каквото могат на своите сънародници от еврейски произход. Според председателя на Шалом Александър Оскар, премиерът е  „обещал да направи всичко възможно“ по категоричното искане на Световния еврейски конгрес, водещата организация на евреите в България, както и на внушителното число хора, които настояват забрана на  Луковмарш.

На срещата с Робърт Сингер  Бойко Борисов получава сребърна показалка за четене на Тора (Петокнижие), като символ на лидерство.

Мейнстрийм медиите премълчават съдържателните аспекти на срещата Борисов/Сингер.

 

Г-н Сингър, Вие сте били Главен представител и Вице президент на Световния еврейски конгрес, като винаги сте наблягали на засилването на връзките на Конгреса със свързаните с него еврейски общности. Следвайки тази линия на подкрепа и помощ идвате в България да връчите на министър председателя Бойко Борисов петиция срещу провеждането на Луковмарш, подписана от хиляди евреи от целия свят, повечето от които са оцелели или роднини на убитите от нацистките правителства през Втората световна война. Не е ли своеобразно противоречие това, че от една страна има българи, които очевидно или са забравили миналото или то въобще не ги интересува, а от друга е един министър председател, който въпреки споменатите хора, вдъхва достатъчно доверие, че ще приеме доброжелателно и с разбиране този документ на човешкото страдание, негодувание и призив да не се забравят престъпленията на миналото?

Благодаря ви за въпроса! Петицията бе подписана от около 175 000 души и всеки ден нови и нови хора добавят имената си. Нека отбележа, че я подписват както хора от еврейски произход, така и от нееврейски, за да изразят протеста си срещу тази демонстрация на омразата, която е в противовес на традициите на религиозна и етническа толерантност и респект. Тъжно е, че има невежи и безразлични хора във всяка страна и България не прави изключение в това отношение. Ние високо оценяваме, че министър председателят приема петицията ни и, че разбира сериозността на този проблем. Задължение на всички е да направим всичко възможно по улиците на България или на която и да било друга страна по света да няма необуздани прояви на антисемитизъм и омраза.

Предвид това, което казахте, как бихте посъветвали българските власти да противодействат срещу езика на омразата и всички форми на екстремизъм, без да ограничават свободата на изразяване, но и като не позволяват възпоменанието на хора като генерал Луков, които са участвали в нацистката политика на България през 40-те години на 20-ти век?

Демократичните общества имат всички ресурси да се защитават от онези, които искат да ги разклатят и застрашат. Луковмарш може да бъде разбиран единствено и само като подбуждане към омраза и посегателство срещу демократичните ценности.

На 15-ти февруари коалиция от правозащитни и неправителствени организации, водени от сдружение „Маргиналия” издаващо единствената платформа за човешки права със същото име и Организацията на българските евреи „Шалом”, с финансовата подкрепа на Столична община, организира форума „София казва „НЕ” на езика на омразата и екстремизма”. Целта й е с рационални аргументи и открит диалог да бъде представена алтернативна форма на изразяване на мнения, свързани с деликатните проблеми на гражданското общество и битката на всеки за лична свобода, но не за сметка на мира между отделните граждани. Какво бихте казали на организаторите и участниците в тази конференция?

Можем единствено да изразим похвалата и одобрението си към тази инициатива и всички, които се идентифицират с форума. Той говори добре за силата на българското гражданско общество, което е гръбнакът на една „здравословно” живееща страна.

Последният ми въпрос е свързан с модерното преподаване на история. Кой и как, според Вас, трябва да пише учебниците, за да разкаже истинската история и измеренията на случилото се преди 70 години? Ако бъдат помолени свидетели и оцелели да участват в това начинание, те веднага биха били обвинени в пристрастност и липса на академичен бекграунд от „истинските” историци. Но, именно много такива историци са склонни да пропускат определени много важни и реалистични детайли от миналото, следвайки своите собствени предубеждения, предразсъдъци, конюнктурата на деня и официалната версия на фактите.

Това е много важен въпрос. Хората занимаващи се с образование трябва да улучат правилния баланс, за да постигнат добри резултати. Очевидно пропускането на важни факти, особено свързаните с трудни епизоди от историята, е проблем навсякъде в тази част на света. Доказателствата и информацията, които могат да бъдат дадени от свидетелите и оцелелите на нещастията в историята не могат да бъдат омаловажавани и пренебрегвани – те трябва да бъдат използвани заедно с академичните изследвания, за да покажат пълната картина на събитията. По отношение на Холокост, например, с течение на годините броят на оцелелите все повече намалява. Трябва да съхраним паметта им за бъдещите поколения, за да сме сигурни, че историите им ще останат конкретен и критичен елемент от историята. Именно отчасти затова Световният еврейски конгрес провежда ежегодната кампания и онлайн инициатива „Ние помним”, която е най-голямото възпоменание на Холокост в света. Трябва да помним миналото си, за да защитим бъдещето си и да изпратим това послание възможно най-далеч, за да може бъдещите поколения да научат фактите от историята, да обучават връстниците си, както и онези, които ще дойдат след тях.

Снимка: Вицепрезидентът на Световния еврейски конгрес /вляво/ връчва на министър-председателя Бойко Борисов Петицията, събрала 170 хлд. подписи ShalomBulgariaOrganization/photos

Проектът "София казва "НЕ" на словото на омразата и екстремизма" се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община, Програма Европа, 2018 г.
Проектът „София казва „НЕ“ на словото на омразата и екстремизма“ се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община, Програма Европа, 2018 г.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Марта Методиева

Марта Методиева е преподавател, преводач и редактор. В продължение на 5 години преподава латински и римска литература в НБУ, а понастоящем в НГДЕК и в СУ „Климент Охридски”. Преводач е на множество статии и на три книги от английски и от френски. Сред тях е забележителният труд на френския професор по право от сръбски произход Свободан Милачич, „От ерата на идеологията, към ерата на политиката”. 10 години води рубриката „По света” в изданието на „Обектив” на Българския хелзинкски комитет, в който членува в продължение на три години. От края на октомври, 2019г., е доктор по Теория и история на културата към ИБЦТ на БАН.