Заради извънредното положение румънското правителство отпуска свободни дни на родителите, които да се грижат за децата си.

 

Останете си вкъщи!

Румъния се подрежда сред първите най-засегнати балкански страни с новия вирус (COVID – 19). Броят на жертвите продължава да расте, както в Европа, така и на Балканите. До сега в Румъния са потвърдени 906 случая на хора, заразени с коронавирус. 86 от пациентите са излекувани и са поставени под карантина в техните домове, а 18 са починалите румънци, заради инфекцията. Първият случай на заразен с COVID – 19 в Румъния е потвърден на 26 февруари.

Както е записано в Конституцията на страната, чл. 93, ал. 1 – „Президентът има право да обяви въвеждането на извънредно положение, но това решение трябва да бъде съгласувано с министър-председателя и да бъде подписано от него“. Извънредното положение се регламентира от Конституцията със закон № 453 от 2004 г., за подновяването на Закона за въвеждане на извънредно положение на правителството от 1999 г.

На 16 март 2020 г. президентът на Румъния Клаус Йоханис и действащият министър-председател Людовик Орбан подписаха Декрет за установяване на извънредно положение в страната, което ще продължи до 30 март. Всички политически партии подкрепиха декрета на президента. Някои от политическите лидери изразиха мнение, че мерките срещу вируса са закъснели. В този закон се описват мерките, които се предприемат във всеки един от секторите на държавата – икономика, здравеопазване, социална политика на страната, външна политика, образование и др.

С цел ограничаване на заразата всички образователни институции на територията на страната са преустановили работата си за период от 30 дни. Те продължават работа чрез онлайн обучение. Във връзка с това решение правителството отпуска свободни дни на родителите, които да се грижат за децата си.

Правителството обяви, че за времето на извънредното положение цените на горивата, основните продукти, както и цените за отопление, водоснабдяване и електричество ще бъдат „замразени“.

Държавата и правителството ще окажат сериозна помощ на работниците и работодателите от засегнатите сектори на икономиката. На служителите и техните семейства ще бъде оказана социална помощ. Работодателите ще се възползват от социални облекчения.

Министърът на финансите Флорин Къцу е постигнал споразумение с Националната банка и с банковата система за отлагане с 9 месеца на всички кредитни плащания. От МФ заявиха, че се готви актуализация на бюджета, за да може да се осигурят необходимите пари за Министерството на здравеопазването.

Новината от последния ден е, че от МЗ предлагат всички жители на Букурещ да бъдат тествани за коронавирус. Столицата ще бъде пилотен проект, който ще продължи и в други градове. С предимство ще са медицинският персонал на болниците, пациентите, възрастните и хората в риск. Идеята на МЗ е тестването на хората да се случва „от врата на врата“. Този модел се е оказал успешен в Южна Корея. Към момента на територията на Румъния се провеждат 1.500 теста на ден, като целта е да се достигне до 2.500 теста на ден.

В изпълнение на чл. 4, ал.1 и чл. 5, ал. 1 от Декрета се забранява свободното придвижване на гражданите. Възможно е то да се осъществява само в следните случаи: неотложен служебен ангажимент, снабдяване с продукти от основно значение, осъществяване на неотложни медицински прегледи, грижа и придружаване на лица с трайни увреждания, кратки разходки с цел физическа активност. Във връзка с изпълнението на служебен ангажимент е необходимо представянето на бележка от работодател.

Във връзка с чл. 8, ал. 1 от Декрета за извънредно положение държавата ангажира държавните органи (полиция, жандармерия, местна администрация) да следят за състоянието на гражданите над 65г,. както и да им оказват помощ с цел максимално ограничаване на придвижването им.

Подобно на други европейски държави и в Румъния е ограничена работата на ресторанти, хотели, заведения и други публични места, на които се събират много хора. Ограничено е провеждането на театрални постановки, посещение на кина, концерти, спортни прояви, казина, балнеосанаториуми и др.

Със решението за въвеждане на извънредно положение в страната се въвеждат изисквания към международните доставчици, които пристигат от застрашени зони. С Декрета за извънредно положение е преустановен вносът и износът от и към някои застрашени държави. МВР на Румъния заяви, че се преустановяват полетите от и за Испания, Италия и други застрашени райони.

Добре е гражданите да следят информацията, която се предлага от държавните органи на местно и национално ниво. Необходимо е да се спазват мерките, предприети от оторизираните държавните органи и да не се подценява ситуацията. Целта на Румъния, както и на всички, засегнати държави е максимално бързо да се спре тази световна пандемия.

 

 

 

 

 

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика