РУО, НВО, УКОПНВО – що е то?

Когато бях малък и отивахме на гости на баба, любимият ми момент в пътуването от квартал Люлин до Центъра беше когато минавахме покрай една странна сграда, която носеше звучното име НИПРОРУДА. Можете да си представите за дете, което тепърва се учи да чете каква трудност е да прочете дума, в която почти липсват гласни. От друга страна това беше и върховното предизвикателство – минавайки с трамвая да успея да прочета всичките тези н-та, п-та и р-та заедно.

Един ден се осмелих и попитах какво значи НИПРОРУДА и ми се отговори, че е съкращение, но родителското ми тяло никак не можеше да възстанови какво точно означават тези букви и как се съчетават в някакво название. Което направи моето предизвикателство още по-величествено. Освен, че трябваше да произнеса сложната дума, трябваше и да отгатна значението й. И всяка седмица, пътувайки по дългия път до баба мозъкът ми работеше без спир:

„Национална институция за Производство на Розови Охлюви Руски Уреди и Далечни Акули“ звучи добре. Но може би пък е „Народни интелигентни патриоти, реално обичащи радиатори, устави и досадни антики“. И след като измислех това съкращение прекарвах останалото време в размисъл с какво ли точно се занимават хората в сграда с това име….

И тогава в този дълъг път към баба се роди моята любов към съкращенията. Компании, партии, организации – не мога да приема, че нещо, което има повече от една дума,  няма да бъде съкратено. Никога не бих си позволил да кажа „Национален дворец на културата“ или Комисия по досиетата, понеже те си имат красиви абревиатури. Даже, ако ми кажете буква от азбуката, мога да почна да ви създавам съкращения и абревиатури – Б – БНТ, БНБ, БДЖ, БТА…

Нещо повече, ако хората нямаха малки имена, щях да настоявам те да носят съкращения. Пораствайки осъзнах, че и големите мъдреци в Юдаизма имат свои акроними (т.е. вид съкращения).  Така че  дори не бих се обидил, ако някой от вас, вместо Максим,  ме нарича МСД. Това би накарало детското в мен да измисли по-добро разтълкуване на името си (Млад Силен Даровит, например).

И затова тази седмица нямаше как да не изпадна в радост, когато срещнах цяла поредица съкращения, за които нямах идея. До мен достигнаха инструкциите за провеждане на изпит за четвърти клас. Или така нареченото НВО. Това НВО според инструкциите се организира от РУО с надзора на МОН, а във всяко училище отговорник за провеждането му е УКОПНВО. Има и специални изисквания, ако ученикът има СОП.

Знам, че много хора са критични към българското образование. И днес аз ще бъда един от тях. Защото тези инструкции създадоха огромно неудовлетворение в мен. След всяка абревиатура, служителят на министерството държеше да ни обясни какво значи в скоби. НВО (Национално външно оценяване); РУО (Регионално управление на образованието) и т.н. (така нататък, ако се чудите).

Знам, че сигурно има хиляди неща, за които да сме критични към системата на образованието и неща, които могат да се променят, но днес аз искам да призова – нека да спрем да обясняваме съкращенията и да оставим въображението ни да работи. Нямах нужда да знам, че НВО е национално външно оценяване. То спокойно можеше да е Най-веселото образование. А РУО да е Райски усърден остров… Или каквото още сме си решили.

И нещо повече, според мен ще е прекрасно ако и изпитът на децата не беше в тестове. А в съкращения. И те да пишат и творят каквото решат. Каквото биха значели тези съкращения. И абревиатури. И после да ги оценяваме така – чии са жизнерадостни и чии са тъжни. За кого НВО е най-вълнуващото обучение и за кого най-важното. Или най-вълшебното. Или дори най-вербалното….

И тогава може би ще преодолеем и всички останали проблеми, които виждаме в света – просто като ги съкратим, а после раз-съкратим по наш вкус.

И децата ще са щастливи. И аз. Защото тогава наистина НИПРОРУДА ще значи това, което винаги съм искал да бъде.

Шабат Шалом.

Всъщност не, тази седмица ви желая просто:

Ш.Ш.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика