Самоовластеният гражданин с бадж на ГЕРБ, който жадува да бъде охранител

 

 Знам, че граматически правилният израз е „самоовластилият се гражданин с бадж на ревера“. Но няма грешка – видяхме гражданин, който смята, че е натоварен с дълга да бъде повече от другите гражданин. Примерите от новините през последните две седмици показват, че срастването на партията с държавата е обхванало всички нива в обществото

У нас няма титла „почетен председател на ДПС“? Защо я използват в новините?

Опитайте се да откриете поне една новина, в която новинарите ни съобщават, че гражданинът Ахмед Доган си е купил ТЕЦ или че гражданинът Доган имал сараи. Във всяка емисия чуваме, че „почетният председател на ДПС“ има ТЕЦ и че „почетният председател на ДПС“ имал сараи. Той е с тази  „длъжност“ само в партията. Защо телевизии, които не са на партията ДПС, използват в новините си това определение? У нас титли няма. Доган може да си е почитан в ДПС, но инак е гражданинът Доган. И колкото по-рано хората, които четат от аутокюто в телевизията забележат грешката в титулуването, толкова по-лесно ще стане да говорим за гражданските ни права. Ние не почитаме лидера на ДПС затова, че има ТЕЦ, нали? Това, че е „почетен“на партията, трябва да бъде съобщавано само когато има отношение към партийния му живот. Защото ДПС носи отговорност за гражданина Доган, който носи тяхната шапка и наднича над живота на другите граждани от храсталака. Един ден новините ще се изпълнят с почетни лидери на партии, а от това гражданите нямат нужда.

От телевизия СКАТ на Валери Симеонов попитаха Христо Иванов защо не говори за плажа „Буджака“ и къщата на Иво Прокопиев. Това е много важен въпрос. Той показва, че журналистката от СКАТ все още е жива като журналистка и не е загубила рефлекс да задава въпроси. Проблемът е, че властта в Бургас е на кмет от ГЕРБ, вицепремиер беше Валери Симеонов, който основа тази телевизия. Само един проблем има – гражданинът Христо Иванов е питан защо снима имота на Ахмед Доган, охраняван от НСО служители, а управляващият политик Валери Симеонов – не е питан защо неговото упралвение с ГЕРБ позволява да бъде построена една къща? „Стандарт“ прекопира текст на Николай Бареков, който си спомни, че още в ТВ7 бил показвал имота на Прокопиев, който запрещавал пътя до скалите на плажа. Излизането от забрава на Николай Бареков е хубава новина! Това значи, че много скоро ще ни разкаже всичко за срастването на ТВ7 и КТБ. Защото човек, снабден с дрон и виждащ всички чужди имоти, не може да не е забелязал какво се е случвало в ТВ7 и в офиса до нея. Защо му е на Валери Симеонов да брани Доган? Или защо му е на Бареков отново да подава топката? Дано се справят с разследването на плажа „Германката“ по-добре от аферата КТБ – там като депутатът Симеонов и евродепутатът Бареков само вдигат ръце и не са забелязали нищо да става, че да го предотвратят.

Нали си спомняте, че Бареков започна с обвиненията срещу Анна Цолова и Виктор Николаев, като поиска прокурорска проверка, докато ни показваше имотите на журналистите и ги обвиняваше произволно. Прокурорската проверка показа, че Николай Бареков не е съобщил истината. Самоовластилият се гражданин с баджа размахваше държавната прокуратура като плашило срещу журналистите. Малко след това Йордан Цонев от ДПС прати поздрави на Анна Цолова от Делян Пеевски и тя беше махната като водеща на Сутрешния блок на „Нова тв“. След това Валери Симеонов от НФСБ поде рефрена и напомни на Виктор Николаев за празния стол на Цолова. Нека да кажем, че това се случи във време, в което Валери Симеонов гостуваше в „Нова тв“, защото искаше да съди Кирил Домусчиев за приватизационна сделка като „гражданин с бадж на НФСБ“. Точно тогава Валери Симеонов загуби дело срещу Елена Йончева, която беше обвинена, че снима границата, като обект на национална сигурност. Всичко завърши така: Кирил Домусчиев стана собственик на „Нова тв“.

Какво се случва с гражданите, които се самоовластяват под закрилата на партийния бадж да твърдят неистини?

Въпросът не е риторичен. Отговорът е, че това овластяване води до самозабравата на говорители с партийни баджове съзнателно да унижават или правят изказвания, които съдържат оценки, с които принизяват други хора. И тази самозабрава е оставена без въпрос, без коментар, без никакво поне стъписване на журналистите в студиата.

Преди седмици лидерът на ВМРО гостува като вицепремиер, който си иска властта на всяка цена, в студиото на БНТ отново обясни, че България е циганизирана. Водещият Иво Никодимов не каза дори дума срещу подобно изказване. Нито една!

От 2013 г. Каракачанов непрекъснато крещи в студиата, че циганизацията трябва да бъде спряна незабавно. През 2020 г. пак ще я спира.

Преди месец водещата на „Още от деня“ Поли Златарева изобщо не реагира на доктор Атанас Мангъров, когато обяви, че циганите не могат да бъдат научени да си мият ръцете. Мълчание.

Как ли гледат телевизия хората в Перник, които бяха оставени без течаща вода?

Каракачанов продължи самоовластената си от партийния бадж антиреч – в неделя обяви, че протестите трябва да бъдат прекратени, защото властта ще бъде взета от „соросоидни“ НПО-та и извънпарламентарни партии, които да построят „джендър република“ и да разрешат гей браковете(виж тук).

Да се чуди човек как такъв смел политик, дръзнал от 2013 г. да се бори с циганизация и с джендъра, да не намери сили да се справи с мутрите в страната? Да отричаш неправителствените организации и извънпарламентарните партии от амвона на Министерски съвет е маркер, заради който пак ще се чудят защо сме назад в класациите за качеството на демокрацията.

Красимир Каракачанов не е обикновен гражданин. Той е парламентарнопредставеният вицепремиер, което означава, че е втори по ранг в правителството. Ако не е направил 4 години нищо за ограничаването на мутриархата в страната, какво е работил? Основният проблем в изказването на Каракачанов, излъчено по всички канали, е, че държавен вицепремиер говори срещу неправителствените организации, чиято цел е да защитават правата на гражданите, и обвинява извънпарламентарни партии, че провеждат политики в защита правата на гражданите. Всъщност правото да провеждат политика е еднакво за партиите вътре в НС и извън НС. Само че честото канене, оставено без въпроси, в тв студиа като представител на парламентарно представена партия е създало усещането у Каракачанов, че той може да се саморазправя с извънпарламентарните партии и да иска прекратяването на протестите им. Заблуда е.

ВМРО имаше и министър на екологията. Нено Димов смени партийния си бадж и стана министър на екологията от ВМРО. Как ли гледат изказванията за гей бракове и за циганизираната държава в Перник? Дали Каракачанов има пред себе си всички данни за рода и сексуалните избори на членовете на едно правителството, което не предотврати водната криза в Перник? Как това правителство понася отговорността за безводието?

Перник стана нарицателно за град-гето. Докато кмет и премиер се прегръщат, виждаме гето, в което сме изолирали хора, на които всяка вечер им пускат едночасови псалми как да си мият ръцете, докато са им спрели водата. Много легенди за джендърни призразци ще трябва да измисли Каракачанов, за да потопи Перник в паметта на избирателя.

 

Самоовластеният гражданин с баджа на ГЕРБ, който жадуваше да е охрана

ГЕРБ направи свое партийно събитие в „София тех парк“. Това е място, с което ГЕРБ много се гордее. Там Лиляна Павлова покани на официална сбирка с листенца от рози гостите по време на европейското председателство. Парк има, а електронно правителство – продължава да няма. Въпреки че през 2009 г. Борисов обеща, че ей сега вече го е построил електронното правителство.

По време на конференцията на ГЕРБ Полина Паунова, Генка Шикерова и Миролюба Бенатова бяха наказани от самоовластилия се гражданин. Полина Паунова получи закани и обиди, заради това, че иска да си върши работата от гражданин, който й поиска журналистическата карта. Гражданинът е бил там в качеството си на член на ГЕРБ, а не като представител на фирмата, която охранява. След като я обиди и изгони, гражданинът с бадж на ГЕРБ получи енергия от показаното картонче в портфейла си и тръгна да гони други граждани, на които мястото им не е там.

След като беше популяризиран по bTV като гражданина с баджа на ГЕРБ, от ГЕРБ обявиха, че е техен член, но не е наеман за охрана. Това е проблемът на ГЕРБ – властта опиянява не само Цветан Цветанов и бившите партийни съкооператори от бившата му партия в блока на „Артекс“. Когато правителството ни разяснява, че не може 15 палатки да блокират живота на държавата, винаги трябва да ни съобщава и от граждани с каква представа за ролята си се състои членската маса. Защото мнозинството винаги трябва да носи отговорност за непредставените парламентарно граждани. Твърде много разграничения от членовете си направи Борисов. Проблемът е, че дори да си подаде оставката, псевдоохранителите му, които използват баджа за разправа с журналистки, остават да раздават наказания.

Защо сега говорят Дарина Сарелска и Слави Трифонов?

Дарина Сарелска, бивш директор на новините в „Нова тв“ разказа след три години защо е напуснала. За съжаление, това мълчание само ни казва, че в договора й навярно има клауза, която гарантира лоялност към работодателя.

7 месеца преди това Сарелска беше нападната с обвинения от Васил Иванов, че спира негови разследвания, като обясни това с роднинската й близост с депутат от ГЕРБ.  При напускането на Сарелска „Нова тв“ излезе със съобщение до медиите, в което взаимно си благодариха за свършената работа и пожелаваха на редакторката си нов път.

Три години по-късно директор на новините в медията е Миляна Велева, която работеше в ТВ7 и в Канал 3. Собствениците са сменени, а Васил Иванов е свободен да прави разследвания за кметове, даже от ГЕРБ. Може би след три години ще научим повече защо не е била съвсем свобода.

Бившата директорка на новините Дарина Сарелска съобщи в „Денят с Веселин Дремджиев“ по ТВ+ и ТВ1, че договорът й прекратен в „Нова тв“, защото са поискали от нея да уволни Анна Цолова. Сарелска каза още, че за първи път е на протест сред(!) протестиращите и за първи път вижда какви са били опорните точки, които са им поставяни да изпълняват като редакция. В същото това време СЕМ мереше кой колко минути и по колко пъти бил говорил…

Още един бивш кадър на bTV проговори за първи път за нередност – този път в данните за измерване на гледаемостта на предаванията на агенциите, от които зависи интересът на рекламодателите. Всъщност бившите работници в ТВ7 биха могли да разкажат за миража, който създават тези данни.

Слави Трифонов обяви, че ще събира такса от 0.78 стотинки, защото рекламодателите не инвестират в неговата телевизия, следвайки данни, които изкривяват картината на гледаемостта. Само че в данните на същите агенции предаването на Слави Трифонов по bTV стоеше на първо място години наред. И бъдещият политик не казваше нищо за това.

Може би ако журналистите и бъдещите политици говорят навреме няма поне да допуснем като общество гражданите с партийния бадж да избиват телефона от ръцете на журналистите, мислейки се за охрана.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика
zhana@gmail.com'

Жана Попова

Д-р Жана Попова e преподавател по радио и телевизионна журналистика във Факултета по журналистика и масова комуникация. От 2020 година води рубриката "Имало едно време телевизия" в Маргиналия. Автор е на книгата „ Жанрове и форми. на забавлението в телевизията“, издание на „Полиграфюг”, 2016