Шефът на най-старата болница управлява милиони еднолично

Надуването на балони в медиите е обичайна практика на политиците. Следизборните времена са времена на „разкрития“ кой на кого взел, дал, ползвал чадър или пък не успял, та го намокрил дъждът. Това си помислих като слушах генерал Атанасов в „Лице в лице“. Той заговори за 80 млн. дълг на най-старата болница „Александровска“ и както си му е в стила, заплаши че скоро ще стане публично известно какви ги върши шефът й Борис Богов. Пак пред бтв въпросният Богов със самочувствието на „империя“ в медицината, отвърна на удара. Било дрън-дрън, трябвало да се прави разлика между задължения и неправомерно разходвани средства. В смисъл, генералът не ги разбирал тези работи.

Позаинтересувах се от казуса. Едва ли Атанасов е подхвърлил ей така обвинения за самозабравилия се шеф от здравеопазването!Eто какво става ясно, според документите* дадени на различни медии от доц. Александър Оскар, шеф на клиниката по очни заболявания и член на Съвета на лекарите:

Според Закона за лечебните заведения и на основание Правилника за прилагане на Закона за публичните предприятия през април 2021 се сключва договор между министъра на здравеопазването Костадин Ангелов и трима лекари – Борис Богов, Димитър Буланов и Александър Оскар. В договора ясно е разписано как се разходват средствата за болницата, както и какъв е редът на надзора и отчета пред принципала. С други думи, нито една стъпка на шефа на болницата Богов не може да става без желязно съобразяване с подписания договор!

Работата е там обаче, че тези разходи са били извън контрола на борда. Поне това свидетелства доц. Александър Оскар. В доклада си до министър Ангелов той подчертава,че не са били събирани и не са били обсъждани предприеманите стъпки за харчове от страна на Богов. Нещо повече. В сигнала си Оскар изтъква и друга опасна тенденция: бил е помолен от секретаря на Съвета на директорите Даниела Цекова да подпише 14 протокола за срещи на Борда, след като такива срещи просто не са се състояли! Оставам настрана факта, че искането от Богов и Цекова представлява документно престъпление – да подпишеш,че си присъствал на служебно заседание, когато такова изобщо не се е състояло е недопустимо! Правно грамотният ръководител трябва да знае, че фалшивият подпис е наказателно действие!

В рамките на една седмица историята се развива с нови действащи лица. На сигнала обръща внимание Мая Манолова. Пред БНР тя настоява да се потърси веднага отговорност за изнесените факти от ген. Атанасов и доц. Александър Оскар. Следват обяснения на обвиненията от Богов. Пред бтв, 24 часа и други медии той настоява, че е невинен и че името му е опетнено напълно несправедливо. В отговор на обвиненията на ген. Атанасов за изхарчване на милиони, нефрологът твърди точно обратното. Ставало дума за задължения на УМБАЛ“Александровска в размер на 43 175 457 лв.  Днес благодарение на неговото ръководство, тези задължения вече са…40 000 155 лв.!Интерес буди факта, че на атаките на доц.Оскар за неспазването на договора, непрозрачност и еднолично вземане на решенията, Борис Богов отговаря пренебрежително по негов адрес. Ставало дума за „пропадания на комуникацията“между тях. Иначе казано, предвид ковид обстановката, срещите трябвало да бъдат онлайн и т.н.т. Твърденията му са оборими, но това не го смущава.

Докато се запознавах с документите ми стана ясно, че болницата се е превърнала в нечия бащиния. И че това е супер добре познато на обществото – дай ми пост и не ме питай как изразходвам държавни пари! А обществото, нали е посткомунистическо и невтасало граждански, обикновено си подвива опашката и не пита. Дори когато по медиите важни хора викат дръжте оногова, който краде от парите ви за здраве! Свикнали сме да бъркат в кацата с меда, както сме свикнали да ни гледат нагло в очите и да ни лъжат.

По-интересното е и друго.

Докато министър Костадин Ангелов си гради кариерата и по партийно-политически съображения(може би и финансови?) си замълчава за  сигналите на генерал Атанасов и доц. Александър Оскар, болницата ще си съществува мирно и тихо, в тотално нарушение на подписания договор. Правилникът е превърнат в мъртва буква, а законът за управление на болничните заведения е подритнат в кьошето. В най-старата болница „Александровска“? Богов си е цар, той си коли, той си беси! Докога ли?

От опит знаем, че няма как лъжата да се покрие с похлупак завинаги. Временно – да, става. Вероятно носителят на лошата новина за един шеф(в случая д-р Оскар) отключва у малките и големи шефове стария като света мерак да бъде смачкан. Борис Богов ще използва влияние, ще подшушне на верен човек от медиите(потресно впечатление остава интервюто му в „24 часа, издържано в духа на класическия пиар!)компромати. Ще се опитва да дискредитира онзи, които го обвинява, всякакви кални номера може да направи. Виж, генерал Атанасов изнесъл крамолната информация няма да пипне. Знаем защо.

Безконтролното изхарчване на твърдяните от лидера на Демократична България 8О милиони дълг на  УМБАЛ „Александровска“ са работа за прокуратурата. За Инспектората в Министерството на здравеопазването. За служебния министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. Ако до седмица-две не се заловят за работа, ще влезем отново в предизборни настроения и интереси. Ще вземат отговорните днес да станат ситуативни безотговорни…

*Докумените се пазят в редакцията

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Юлиана Методиева

Юлиана Методиева е журналист. Главен редактор на в. „1000 дни”. Съосновател на правозащитната организация БХК и главен редактор на нейното издание „Обектив” от 1994 до 2014 г. Автор на социологически изследвания, свързани с медийната свобода, антисемитизма, толерантността и малцинствата. Автор на 3 книги и десетки публикации в различни издания. Сценарист на документалния филм „Те, другите” (режисьор Ани Йотова). Основен спомоществовател на двутомното издание „Депортацията на евреите от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и Пирот. 1943“ (автори Румен Аврамов, Надя Данова (2013).