Шефът на ОЕБ „Шалом“: Битката с екстремизма е ежедневна и не е лека, но е необходимо да се води категорично и с постоянство.

Споделете статията:

Организацията на евреите в България „Шалом“ (ОЕБ „Шалом“) има ключова роля в коалицията на неправителствени организации у нас, подготвящи и участващи международния форум „София казва „НЕ“ на словото на омразата и на екстремизма“, който ще се проведе на 15 февруари.

Маргиналия предлага интервю с председателя на “Шалом” Александър Оскар. Той е роден е  през 1978 година в  София. По професия е лекар с две специалности: неврология и офталмология. Освен успешната си практика в Детска очна клиника на УМБАЛ „Александровска“, Александър Оскар е главен асистент в катедра „Офталмология“ на МУ – София.

През м. април 2016 г. е избран за председател на Организацията на евреите в България „Шалом“, след два поредни мандата като председател на софийския ѝ клон.

Г-н Оскар, у нас, както показва например неотдавнашният документален филм на Адела Пеева „Да живее България“ ултранационалистическите, ксенофобски и антисемитски сили в обществото се надигат и заемат все по-голяма територия в умовете на младите. Как Вашата организация преценява това?

За съжаление, макар и негативна, това е доста правилна оценка на настоящото положение. В края на миналата година дадохме началото на мащабна кампания съвместно със Световния еврейски конгрес срещу провеждането на „Луков марш“ в София. Официален организатор на това недостойно за европейска столица събитие е именно Българският национален съюз. Петицията е подписана онлайн от близо 120 000 души от цял свят, но когато споделихме призива на нашата страница във Фейсбук, бяхме буквално залети от стотици негативни коментари, обиди, а често и открити заплахи. Същото се отнася за всяка публикация, призоваваща към почитане паметта на жертвите на Холокоста. Нашият анализ на профилите, които изпращат подобни коментари, потвърждава, че основно става въпрос за млади хора, някои от тях дори непълнолетни. И именно фактът, че те още нямат развито критично мислене, прави удобните и плоски обяснения на съвременния национализъм толкова достъпни за разбиране и възприемане. Филмът на Адела Пеева само повдига завесата към света на съвременните български националистически движения и техните членове. Но тепърва ни предстои да отговорим на два много важни въпроса: какво ги радикализира и как и дали можем да спрем този процес.

Какво прави ОЕБ „Шалом“ за да  – според скромните си възможности –  противодейства на тази вълна?

В продължение на отговорите на предишния въпрос, искам да изтъкна колко важна е ролята на образованието и възпитанието в случая. Децата няма как сами да разберат кое е добро и кое лошо, ако техните родители и учители не им го покажат. И доколкото ние не можем да влияем на семейната среда, училището е мястото, където трябва да се възпитават правилните ценности. Да, „Шалом“ като самостоятелна организация има ограничени възможности, затова ние работим с държавата и нейните институции, както и други неправителствени организации, сред които и Сдружение „Маргиналия“ и вярвам, че заедно имаме шанс да окажем реално въздействие. В случая става въпрос от една страна, за промяна в съдържанието на учебниците по история в частта, посветена на Холокоста, а от друга страна – подготовка на самите учители да насърчават дискусии по темата и нейното изследване в дълбочина от учениците.

Каква е Вашата преценка за взаимодействието между организацията „Шалом“ и държавата в противодействието срещу крайнодесните движения, езика на омразата, ксенофобията и антисемитизма? Може ли в него нещо да се усъвършенства?

Нашата организация беше първата българска неправителствена организация, която още през 2016 година стана част от Междуинституционалната работна група по присъединяване на България към Международния алианс за възпоменание на Холокоста. Групата работи активно под шапката на МВнР, затова не е и изненадващо, че когато през месец октомври 2017 г. Министерски съвет назначи Национален координатор за борба с антисемитизма, това беше именно заместник-външният министър Георг Георгиев. Предстои и първата среща на контактна междуведомствена група, която ще подпомага дейността на Националния координатор, а също така ще изготвя и систематизира дейности, целящи установяване и предотвратяване на всякакви прояви на антисемитизъм, нарушаване на човешките права, използване на език на омразата, актове на религиозна, етническа и расова нетърпимост. В групата влизат представители на най-високо ниво на министерствата на правосъдието, образованието, вътрешните работи и Столична община, както и ОЕБ „Шалом“. Обнадежден съм от сериозното отношение на Зам.-министър Георгиев и вярвам, че съвсем скоро то ще даде видими резултати.

Задава се отново печално известния „Луков марш“. Световният еврейски конгрес, както и Вие изтъкнахте, разпространи петиция срещу поредното негово издание. Какво още може да направи, според вас, ОЕБ „Шалом“, за да противодейства на тази особено отвратителна профашистка проява?

За съжаление, участниците в шествието в памет на ген. Христо Луков са избрали да възхваляват ролята му във войните за национално обединение и Първата световна война, използвайки постановки, символи, лозунги и терминология, характерни за периода, в който той ръководи една ултранационалистическа профашистка и пронацистка организация. Едва 70 години след края на най-голямата трагедия в съвременната ни история, Втората световна война, по улиците на много европейски градове отново маршируват млади хора, облечени в черни униформи и със запалени факли в ръце. “Луков марш” се превръща в сборище за членове на неонацистки групировки от цял свят, призоваващи към етническо и расово прочистване, насаждащи омраза към различния. За българската еврейска общност провеждането на това събитие вече 15 години е в пълно противоречие с вековното мирно съжителство на представители на различни етноси и религии на територията на страната. Уважаваме всяко мнение, изказано по темата с достатъчна аргументация, но в края на деня всеки човек с будна гражданска съвест, който иска да живее в едно демократично общество, което пази човешките права и не изключва цели групи или отделни индивиди, трябва вземе страна. Организацията на евреите в България “Шалом” и много наши партньорски организации, граждански сдружения и институции избрахме да застанем срещу “Луковмарш”. Битката е ежедневна и не е лека, но е необходимо да се води категорично и с постоянство. Затова сме благодарни за усилията и на „Маргиналия“ да организира съвместно с Българското интернет общество и други организации международния форум „София казва „НЕ на словото на омразата и екстремизма“, който ще се състои на 15 февруари в столицата. Надявам се той да даде допълнителна гласност на един сериозен проблем, който не е проблем само на малцинствата в България, но преди всичко на българското общество.

Въпросите зададе: Емил Коен

Проектът "София казва "НЕ" на словото на омразата и екстремизма" се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община, Програма Европа, 2018 г.
Проектът “София казва “НЕ” на словото на омразата и екстремизма” се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община, Програма Европа, 2018 г.

 

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Емил Коен

Емил Коен е социолог, журналист и правозащитник. Повече от 20 години след 1993 г. работи в различни неправителствени правозащитни организации, работил е във в. „Континент” и в Института за изследване на младежта. Има множество публикации на правозащитни теми. От 2008 до 2010 г. издава електронния бюлетин „Правата на човека във фокус”.