Шест икономически и социални въпроса към управляващите чакат неотложен отговор

 

Вчера от МТСП обявиха , че над 526 000 нуждаещи се българи получават пакети с храна, патронажна грижа или топъл обяд по време на пандемията от COVID-19.
Какво показват те за икономическото и здравословното състояние, както и за битовите условия, при които живеят хората в България? В каква степен, когато в страната има толкова нуждаещи се от храна, България успява да гарантира спазването на основни човешки права? Тези и още въпроси към правителството отправя журналистката от БНТ Айше Сали, специално за Маргиналия. Известни икономисти ще представят анализа си по проблемите на бедността в следващите ни броеве. Очакваме и отговор от министъра на труда и социалната политика Деница Сачева.

 

 

На 17 ноември 2020 г. премиерът Бойко Борисов обяви, че 526 хиляди нуждаещи се българи получават пакети с храна, патронажна грижа или топъл обяд.

  1. Ако съотнесем тези цифри към общото население на България, какво показват те за икономическото и здравословното състояние, както и за битовите условия, при които живеят хората в България?
  2. Какво е възрастовото изражение на данните за нуждаещите се от подобна подкрепа?
  3. Къде ни нарежда това процентно съотношение в Европейския съюз?
  4. В каква степен, когато в страната има толкова нуждаещи се от храна, България успява да гарантира спазването на основни човешки права? Как изглежда това в контекста на членството ни в Европейския съюз, който е определян като един от „богатите клубове“ в света?
  5. По какъв начин ресурсът, който притежават тези хора, може да бъде впрегнат и в полза на самите тях, и в полза на обществото?
  6. Ако към данните за 526 хиляди нуждаещи се от хранителни пакети добавим и близо 300 хиляди души, които са запазили работните си места благодарение на мярката „60 на 40“, кои и колко са заетите в онези сектори, които все пак успяват да се издържат със собствения си труд?

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика