Антисемитизмът е стара и коварна омраза. Нюйоркчани не могат да я подкрепят!

Ню Йорк е дом на първата еврейска конгрегация в САЩ, Ширит Израел, основана през 1654 г. от избягали евреи от Бразилия, прогонени от португалците. През трите и половина века след това еврейското население нараства. Някои евреи пристигат в края на 19, началото на 20 век, като влизат в Ню Йорк през остров Елис, заедно с други имигранти, припомня Ню Йорк Таймс.

Други идват около Втората световна война, в търсене на убежище от ужасите на Холокост. Ню Йорк е неделимо свързан и оформен от тяхното присъствие. Но сега, някои биха заявили, че евреите вече не са добре дошли и че не са част от града.

Намушкването по време на Ханука в Монси бе просто последната от поредицата антисемитски атаки. Според полицейските данни за престъпността, от 421 престъпления от омраза, докладвани в Ню Йорк Сити през 2019 г., повече от половината са били насочени към евреи.

През август, в Краун Хайтс, един 60-годишен евреин бе ударен в лицето с тухла. Вследствие на удара носът му бива счупен, а зъбите му, избити. През ноември една ортодоксална еврейка и детето й са вървели в парка Бъроу до Бруклин, когато три малки момчета хвърлят яйца по тях. Само няколко седмици по-късно двама ортодоксални тийнейджъри са нападнати в Бруклин, като единият е ударен в главата, а кипата му е махната.

Евреите са нападани по улиците на Ню Йорк. Нюйоркчани не могат да подкрепят това. В момента призоваваме към мащабен показ на солидарност и отхвърляне на антисемитизма, който е една от най-старите и най-коварни форми на омразата на планетата. Във Франция миналата година хиляди демонстранти излязоха на улиците, за да протестират срещу рязкото нарастване на антисемитските инциденти. Колко красиво би било да се видят стотици хора, евреи и неевреи, да вървят ръка за ръка по улиците на Бруклин?

Подобна акция се планира за неделя, 05.01.2020 г., в Долен Манхатън. Шестващите ще се съберат на площад Фоули, на север от ул. Чембърс, близо до Кметството, после ще тръгнат по Бурклинския мост. Събитието е планирано от Съвета за връзки на еврейската общност в Ню Йорк и федерацията на Обединените еврейски сдружения в Ню Йорк, заедно с други организации. Това е шанс за хората от всички вероизповедания и произход да покажат подкрепата си за еврейските общности на Ню Йорк. Губернатор Андрю Куомо и кметът Бил де Бласио могат да помогнат, като се присъединят и се обединят в шествието срещу антисемитизма, заедно с нюйоркчани.

И двете публични личности, както и много други обществени фигури на Ню Йорк, вече отговориха с морална сериозност на увеличаването на антисемитските атаки. Г-н Куомо правилно описа нападението в Момси като „домашен тероризъм” и каза, че ще предложи щатски закон, за да окаже помощ в справянето с тази проблем, когато законодателният орган поднови работа следващия месец в Олбъни. Джърси, където миналия месец двама въоръжени мъже убиха трима души в антисемитско нападение в супермаркет за храна кашер, също търси начин да реагира на случващото се.

В Ню Йорк кметът Бил де Бласио заяви, че градът ще увеличи полицейското присъствие в населените с евреи квартали. Това е разумна стъпка в краткосрочен план, като се има предвид осезателния страх особено в ортодоксалните общности на Ню Йорк. Но в дългосрочен план напълването на бруклинските общности с полицаи не е решение, особено като се има предвид историята на твърде агресивните полицейски тактики в малцинствените квартали.

Кметът обяви по-широка инициатива, в която общностни групи ще се срещат редовно, за да помогнат да се предотвратяват престъпления от омраза. Подобен модел се е оказвал обещаващ в борбата с насилието с оръжие в Ню Йорк. Подобряването на психологическата здравна система на Ню Йорк също би трябвало да помогне. Огромното множество на борещите се с психически заболявания никога няма да стане опасно за другите, какво остава да извършва престъпления от омраза. Но близки на Томас Графтън, вероятния нападател от атаките в Монси, заявиха, че той дълго се борил да открие лечение за сериозно психическо заболяване. Изявления, които не трябва да се пренебрегват.

Други инциденти изглежда, че са били извършени от млади хора, понякога в квартали с дълга история на напрежение между нюйоркчани с еврейски, латиноамерикански и афроамерикански произход. Г-н де Бласио също пое ангажимент да прокара програми срещу престъпленията от омраза в градските училища, със силен фокус върху гимназиите и прогимназиите в общностите до ортодоксалните квартали.

Какво може толкова да се е объркало в живота на тези млади хора, че умовете им да са се обърнали към такава грозота? Дали да се борим с омразата в по-дългосрочен план, е в интерес на всички да разберем.

Това са добри стъпки. Но не са достатъчни.

Както винаги някои гледат да се възползват от този момент на дълбока болка. Ако им позволим да го направят, ще ни разделят, като избутват нюйоркчани по-далеч зад племенните линии, които винаги са минавали през града.

Това ще е ужасен резултат.

Всеки ден нюйоркчани от всички вероизповедания и раси зависят от дълбокия дух на плурализъм и толерантност, докато минават през метрото, парковете и алеите на града.

Престъпленията от омраза са директна атака срещу този дух.

В Ню Йорк, град на имигранти и бежанци, антисемитизмът е заплаха за всеки. Точно както налагането на превъзходството на бялата раса, той се разпространява като чума, когато циници и фанатици подклаждат болезнени разделения и разпространяват омраза за политическа изгода.

Не е изненадващо, че жестоките престъпления от омраза срещу други американци – чернокожи, испаноезични, мюсюлмани и транссексуални – също се увеличават през последните години. За да защитим всички нас, Ню Йорк има нужда да извиси гласа си срещу антисемитизма. Нужно е да шестваме по улиците – заедно.

превод: Марта Методиева

Източник

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.