Ще бъде ли разпуснат парламентът в Румъния?

Правителство падна след вот на недоверие. Либералите искат предсрочни избори.

 В демократичната история на Румъния първият успешен вот на недоверие е на 13 октомври 2009г., иницииран от парламентарните членове на Национално-либералната и Социалдемократическата партия, подкрепени от „Обединението на унгарците в Румъния“. Наречен „11 срещу Румъния“ вотът получава 254 гласа „за“ и 176 „против“. Вследствие на този вот пада второто правителството на Емил Бок.

Правителството на М. Р. Унгуряну функционира само 78 дни, след което е свалено с вот на недоверие, иницииран от парламентарните представители на социалдемократите и националлибералите. Този вот на недоверие е познат в историята на Румъния като „Стопирането на шантажа“. Той получава 235 гласа „за“ и само 9 „против“.

След падането на правителството на М. Р. Унгуряну следва управлението на Виктор Понта. На 27 юни 2017г. за пръв път в демократичната историята на Румъния едно правителство е свалено с вот на недоверие, иницииран от тези, които го формират – социалдемократите и „Алианс на либералите и демократите“. Социалдемократите свалят собствения си министър-председател и министри.

През 2019г. по предложение на Национално-либералната партия, „Съюза за запазване на Румъния“ и „Обединението на унгарците в Румъния“ е иницииран вот на недоверие срещу правителството на В. Дънчила, който успява с 238 гласа „за“.

На 05.02.2020г.  с 261 гласа „за“ и 139 „против“ е свалено правителство на Людовик Орбан (Национално-либерална партия). Вотът на недоверие е иницииран от членовете на парламентарната група на Социалдемократическата партия и Демократическото обединение на унгарците в Румъния, подкрепен от членовете на партията на Виктор Понта – ПроРумъния. Причината за настояване за оставката на кабинета е решението местните избори да се организират в два тура. Целта на тази реформа е да се ограничи възможността за злоупотреби от страна на големите политически партии. Представителите на „Алианса за либерали и демократи“ и „Националното движение на Румъния“ са съгласни с това предложение и отказаха да гласуват  по време на вота на недоверие.

След падането на правителството президентът ще проведе срещи и консултации с парламентарните групи, за да може да номинира нов министър-председател, който да формира нов кабинет. Той заяви, че има намерение да предложи отново Людовик Орбан. Социалдемократите и Виктор Понта заявиха, че ще се противопоставят на този избор, няма да влязат в пленарната зала и ще се опитат да блокират гласуването. Няма да гласуват нито „за“, нито „против“.  Сред тях се коментират имената на социолога Василие Дънку и румънският администратор на образованието Ремус Прикопие. От своя страна президентът заяви, че няма да номинира за министър-председател член на Социалдемократическата партия. От Национално-либералната партия са категорични, че няма да гласуват правителството Орбан II, за да може след два неуспешни опита за формиране на кабинет да се проведат предсрочни парламентарни избори. В такъв случай единственият вариант за „спасяване“ от предсрочни избори е членовете на Социалдемократическата партия да гласуват за правителството Орбан II. Този сценарии е малко вероятен, тъй като е нелогично да гласуват за правителство, което самите те са свалили. Представителите на Национално-либералната партия добре преценяват ситуацията и се стремят към провеждане на предсрочни парламентарни избори в страната. Това ще са първите такива в Румъния след влизането в сила на Конституцията от 1991 г.

Чл. 89, ал. 1. от Конституцията на Румъния гласи „След консултация с председателите на двете камари и с лидерите на парламентарните групи президентът може да разпусне Парламента, ако същият не гласува вот на доверие за формиране на нов кабинет в рамките на 60 дни от първото предложение, и само след два отказа за съставяне на правителство“.

Представителите на Националнолибералната партия ще се възползват от това право на президента и ще блокират избора на нов министър-председател. Решението им е логично, тъй като те осъзнават, че при провеждането на парламентарните избори имат предимство пред социалдемократите и партията на Виктор Понта.

Предсрочните парламентарни избори биха могли да се проведат през месец юни 2020г.

 

 

 

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика