„Ще сринем града“: Как ВМРО и ГЕРБ изгониха 200 хлд.лв инвестиция от Трън

Никого няма да изненадаме, ако заявим, че партиите на властта в България от години насам лъжат безсрамно и вредят безмерно на страната. Понякога обаче наглостта и глупостта им достигат такива висини, че изненадват дори закоравелите квартални циници с чашката пред блока.Наскоро „КлинКлин“ се сблъска именно с един такъв случай – как ГЕРБ и ВМРО са изгонили инвестиция от над 200 хил. лв. от Трън, една от най-бедните общини в страната. Защо? Краткият отговор е, за да я защитят от джендърството (каквото и да значи това). Още по-краткият: от глупост.

От уважение към корените си

Историята започва през 2017 г., когато една от най-активните и уважавани неправителствени организации у нас – „Джендър проект в България“ (която съществува от 1995 г. и след малко ще си поговорим за нея и името ѝ, преди да скочат критиците), решава да кандидатства по мащабен проект за развитието на културата, икономиката и младежката безработица в страната.

Проектът се финансира от фондовете на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия и след дълги процедури в крайна сметка е спечелен. Той се фокусира върху Област Перник и най-вече върху община Трън, която според данни на НСИ е с дял на бедността от над 45%, един от най-високите у нас.

Причината не е само прагматична, но и емоционална. Корените на Станимира Хаджимитова, директорката и основателка на фондацията, са именно там – баща ѝ е родом от с. Бусинци, Трънско. И затова тя иска да развие туризма и икономиката в родния си край, като насочи инвестиция от над 200 хиляди лева, предназначена за:

– Ремонт на хотелската част към историческата грънчарница в Бусинци и провеждане на 2-месечен курс по грънчарство за 10 души от страната;
– Изграждане на нови тоалетни към читалището на Трън;
– Организиране на Празник на киселото мляко две поредни години;
– Заплати за 3 души в период от година и половина работа по проекта;
– Отваряне на Регионален младежки център в Трън.

По-скоро ще сринем града, отколкото да пуснем джендъри тук

Ключова за спечелването на проекта се оказва именно помощта на кметицата на Трън – Цветислава Цветкова. Тя подписва заедно с „Джендър проект в България“ протокол за сътрудничество, който да послужи като обещание пред финансиращите институции зад граница, че проектът има местна подкрепа и ще се осъществи. Документът няма правна сила, но има морална такава.

Нещо повече, 3 години преди това фондацията на Станимира Хаджимитова изпълнява друг проект в Бусинци, който завършва с голям успех и широко медийно отразяване. Това е една от причините кметицата Цветкова да подкрепи и участва в изготвянето на новия проект под името “RAISE Youth”.

Нещата обаче коренно се променят, когато през август 2019 г. работата трябва да започне. Изведнъж общинският съвет – доминиран от ГЕРБ със 7 от 11 гласа – вижда огромна заплаха „джендърството“ да проникне на територията на тяхната община и да я съсипе.

Камбаната бие не кой да е, а ВМРО. Източник на „КлинКлин“ от местните власти заяви, че представител на партията се е обадил в общината и е заявил, че ако джендъри стъпят в Трън – ВМРО ще събере хора, за да сринат града. Проектът „RAISE Youth“ трябва да бъде спрян на всяка цена.

Джендър тоалетните: Враг №1 на трънската селищна система

Това се потвърждава и от протоколите на проведените общински съвети, с които „КлинКлин“ се сдоби. Документът от 15.08.2019 г. е запазил паметната дискусия между общинските съветници. Духът ѝ може да бъде обобщен от думите на Десислав Банков, общински съветник от ВМРО (и учредител на местната структура на ГЕРБ, преди да стане „патриот“):

„Аз искам да се изкажа много ясно и категорично. Кой и с какъв акъл в тази община подписва

Борецът срещу джендърството Десислав Банков. Снимка: "Западно"

Борецът срещу джендърството Десислав Банков от ВМРО. Снимка: zapadno.com

предварителен договор 2017 г. с тази фондация „Джендър“, кой го е упълномощил да подписва този договор? Нали трябва да се гледа какво се подписва. Намеренията може да са много добри, пътят към Ада е осеян с добри намерения, но ние стигаме върха на абсурда да вкараме в Трън “джендърите“. Да дойдат „джендъри“ в Трън и много интересно пишеше тук, че ще правят тоалетни. Какви ще са тези тоалетни мъжки, женски, полу-женски, полу-мъжки, ще бъдат ли то, ние, нещото?

Това са „джендъри“ аз проучих тази фондация, те са идеолозите на „джендър“ обучението в България (бел.ред. – това няма нищо общо с реалността). Те се изказват толкова критично към решението на Конституционния съд, защото е решил, че Инстанбулската конвенция е противоконституционна. Защо тези „джендъри“ са решили да дойдат в Трън? Прави чест на едни мои колеги, които за първи път от четири години имат собствено мнение, които са казали, че не са съгласни. Не е наложено от друго място. Защото лично аз се бях приготвил да си скъсам удостоверението за съветник, ако се беше приело подобно нещо.“

Отговори на търсенията си г-н Банков и колегите му не намират, защото така и не канят представител на фондацията да обясни намеренията си. Общинарите не дават подкрепата си и „бият шута“ на над 200 хил. лева инвестиция в културата и туризма на града. „КлинКлин“ направи справка с бюджетния отчет на Трън за 2020 г., от който се вижда, че изразходваните средства в областта на културата са 58 936 лв., а на туризма 19 941 лв.

С една дума, една от най-бедните общини в България отказва да получи безвъзмездно близо 3 пъти бюджета си за култура и туризъм, защото даващата организация има думичката „джендър“ в името си.

ВМРО все пак прегърна джендърите

„КлинКлин“ се свърза със Станимира Хаджимитова, чиято фондация междувременно е сменила името си на „Център за развитие на устойчиви общности“ (ЦРУО).

„Високопоставено лице във ВМРО ни заяви, че трябва да сменим името на организацията, която съществува от 1995 г., да изчакаме да минат местните избори през 2019 г. и няма да имаме проблеми да допуснат проекта ни“, коментира тя.

Те сменят името си, изчакват изборите, срещат се с председателя на общинския съвет Бойчо Харалампиев и кметицата Цветислава Цветкова – и нищо*. След 5 писма и 3 срещи до всевъзможни политически лица в Област Перник проектът в Трън не може да потръгне.

„Хората тук не ви искат“, рекъл Харалампиев – бивш полицай със средно образование от квотата на ГЕРБ.

Кметицата на Трън Цветислава Цветкова и председателят на Общинския съвет Бойчо Харалампиев. Снимка: "За Перник"

Кметицата на Трън Цветислава Цветкова и председателят на Общинския съвет Бойчо Харалампиев. И двамата от ГЕРБ. Снимка: „За Перник“

Фондацията в крайна сметка се отказва и се насочва към съседния Брезник, където са приети по-добре. Но историята не свършва дотук. На 26 юни тази година ЦРУО организира фермерски пазар в града под името „Западно фермерско тържище“, който съвпада с празника на Брезник. На него идват дори партньори по проекта “RAISE Youth” от Хърватия.

Ирония на съдбата или политическа наглост

В един момент сред шатрите на тържището изниква Султанка Петрова – дамското острие на ВМРО и кандидат за депутат на изборите на 11 юли от коалиция „Българските патриоти“. Тя обаче не е сама, с нея е снимачен екип от местната телевизия „Кракра“*.

Оказва се, че г-жа Петрова няма нищо против да си направи малко предизборна реклама насред събитието, платено и организирано от бившия „Джендър проект България“. Дори да приемем, че тя не е знаела за противоречията между партията ѝ и организаторите – след като Станимира Хаджимитова се намесва и обяснява на Петрова и снимачния екип, че не желае да си правят реклама и да снимат по време на събитието (и причините за това), е логично те да си тръгнат.

Но не го правят. Вместо това се появява репортаж именно от събитието на „Джендър проект България“, където членката на ВМРО говори против навлизането на „джендърството“ в областта и в полза на подкрепата на местните занаяти – като бусинската грънчарница и трънското грънчарство. Същите, на които нейните колеги от ГЕРБ и ВМРО отказват да се помогне с 200 хил. лева инвестиция.

Ирония на съдбата или политическа наглост – оставяме ви сами да прецените.

Кои са „опасните джендъри“?

Фондация „Джендър проект България“ (вече ЦРУО) е една от най-познатите и реномирани неправителствени организации в страната, действаща от 1995 г. насам. Нейните проекти и дейности никога не са се занимавали с темите за ЛГБТИ общността, трансджендърството, смяната на пола и др. подобни.

„И не смятаме да го правим. Универсалното деление на човечеството е на мъже и жени. Ние работим с тази идея на ум. Вътре в самите групи има подгрупи: инвалиди, с различни етнически характеристики, възрастови, сексуални ориентации. Всички тези подгрупи си имат свои специфики. Ние работим по проблемите на двете универсални групи – мъже и жени – и ромските и малцинствени“, коментира Станимира Хаджимитова пред „КлинКлин“ и допълва:

„Нашата организация бе създадена през 1995 г. Тогава нито де факто, нито де юре имаше равнопоставеност между жените и мъжете. Започнахме работа по домашното насилие. Ние сме първите, които организираха кръгли маси по тази тема с юристи в София, Пловдив и Варна. Тогава за пръв път се чу, че има такъв проблем и трябва да се изведе от сянката на семейството. Направихме първото национално изследване, което доказа, че всяка четвърта жена е била жертва на домашно насилие.“

За 25 г. организацията има изпълнени над 100 проекта в цялата страна, но и на Балканите, финансирани от ЕК, фондове от Америка, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн. Тя е била определена за „фокусна точка“ (“focal point”) по Пакта за стабилност, имал за цел да възстанови Балканите след войните в Югославия, от страна на НПО сектора (другите две „фокусни точки“ са били на ниво парламент и правителство).

„Работили сме за политическо овластяване на жените в целия регион. Никога не сме били обвързани с която и да е партия, напротив: ние сме работили с всички партии, представени в парламента (докато патриотите още ги нямаше там). Работили сме с правителства и организации по целите Балкани.

Благодарение на нас – но дебело подчертавам, че не само – през 2005 г. беше приет Закон за защита от домашно насилие. ЦРУО е член на Съвета по равнопоставеност на жените и мъжете към Министерски съвет. Задачата ни е застъпническа за промяна на политики и закони.

Правили сме страшно много обучения на административен състав от всички министерства, профсъюзи, общински администрации, други НПО-та, журналисти. Създатели сме на Българския фонд за жените и учредители на наградата „Журналистика за развитие“, обяснява Хаджимитова.

Станимира Хаджимитова.

Станимира Хаджимитова е една от 12-те европейки, които са поместени върху първото издание на календара на Европейския институт по равнопоставеност на половете под наслов „Жените, които вдъхновяват Европа”.

Що е то джендър?

На целия този фон тя недоумява как общинарите в Трън не са си направили и най-елементарният труд да проучат фондацията и нейната дейност, преди с лека ръка да отхвърлят инвестиция, която за размерите на общината е огромна. Само заради едното име.

„Избрахме това име преди 25 г., защото то олицетворява равнопоставеността между мъжете и жените. Това е име, което се използва във всички документи на ЕС и ООН. То разглежда социалните роли между двата пола, техните взаимоотношения на база на физиологичната различност, която имат. Мъжете и жените сме различни и очевидно развитието на обществото ни има нужда от двата пола, техните знания и умения. Само при активното участие и на мъже, и на жени политиките и законите ще отговарят на нуждите на всички“, допълва Станимира Хаджимитова.

–––––––––––––––––––––-

*В деня на събитието телевизията е извикана от ЦРУО, за да направи платен репортаж за фермерското тържище. Те обаче идват и снимат Султанка Петрова от ВМРО с пари, дадени им от бившия „Джендър проект България“… Това освен неетично е и комично.

**Интересно е да се отбележат думите на г-жа Цветкова пред в. „Строител“ от 19.10.2020, които са: „Кандидатстваме при всяка възможност за външно финансиране, особено за инфраструктура“. Интересно, защо тогава отхвърлят пари, които сами идват при тях?

източник

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Калоян Константинов

Калоян Константинов започва кариерата си, когато е на 18 г., в сп. „Vice“. Изучавал е „Връзки с обществеността” в СУ, „Близкоизточни науки“ в Кралския лондонски колеж и „Съвременна политика на Близкия изток“ в Оксфорд. Работил е в Англия, Тунис. Участвал е в международни политически и културни форуми и проекти в Иран, Египет, Кюрдистан, Белгия, Германия, Австрия, Шотландия, Сърбия. От 1 юли започва независимото журналистическо предаване „По острието с Калоян Константинов“, което се излъчва всяка сряда по  Ютюб  и  Фейсбук . Журналист е в сайта Клинклин.