Случаят „Йоргос Караиваз“: едно мафиотско убийство на един наивен романтичен турист

 

Внезапният начин, по който си отиде от живота журналистът Йоргос Караиваз, екзекутиран най-хладнокръвно пред собствения му дом, предизвика шок, множество коментари и сравнения с подобни практики от други географски ширини.

По обяд в петък, 9 април, Караиваз падна убит пред дома си в атинския крайморски квартал Алимос. В тялото на криминалния репортер и разследващ журналист са изстреляни повече от 10 патрона.

Новината убийства на Йоргос Караиваз падна като гръм от ясно небе. Остра е критиката както в страната, така и в Европа, предизвикана от факта, че става въпрос за още едно убийство на журналист в Гърция, изстрелите срещу когото са изстрел в упор срещу демокрацията.След първоначалното изтръпване и парализа, предизвикани от шока, в общественото пространство последваха различни реакции, като в социалните мрежи бяха прокарани и някои успоредици, съпровождащи съболезнования, изказвани към семейството на репортера от членове на журналистическата гилдия, а и от хора, които дори не са го познавали. Мнозина са онези, които коментират факта, че Караиваз не е имал полицейска охрана. По сведения на полицейски източници, журналистът не е споменавал да са му били отправяни заплахи и никога не е подавал искане за полицейска охрана.

 

Някои от реакциите в Туитър:

К. М.: „Извършеното днес убийство на журналист бе печатът, подпечатал превръщането на страната в Колумбия.“

„Стар мърморко“: „За да бъде допълнена картината на истинска бананова република, трябваше да имаме и убийството на журналист.“

„Ева Хитроумната“: „Един от най-благородните хора в професионалната гилдия, открояващ се журналист, дал всичко от себе си в криминалния репортаж, а на всички, които го познавахме, винаги готов да даде полезен съвет, да каже добра дума. Какво ли е знаел той и на кого ли, впрочем, е бръкнал в окото?“

 

 

 

Шок сред професионалните журналистически кръгове, както и сред широките обществени и политически среди предизвика преди десетина дни хладнокръвното убийство в атинския квартал Алимос на гръцкия журналист Йоргос Караиваз. Журналистите от всички гръцки информационни медии бяха покрусени от загубата на своя колега – професионалист, оставил свой отпечатък в хрониките на полицейския репортаж през последните 30 години. В специален пресбюлетин Съюзът на журналистите, работещи в атински всекидневници (ΕΣΗΕΑ), заяви: „Журналистите не се плашат от убийства“, напомняйки също, че настоящото е второто убийство на журналист в Гърция след това на Сократис Гьоляс през 2010 година.

Полицията незабавно предприе всички възможни действия за откриване и арестуване на извършителите. Министърът за защита на гражданите Михалис Хрисохоидис определи случилото се като „отблъскващо“ по своята жестокост престъпление.

Убийството предизвика реакцията лично и на премиера Кирякос Мицотакис, който проведе и нарочна среща по случая с Хрисохоидис, приканвайки за по-скорошното му изясняване.

Новината за екзекутирането на гръцкия журналист обиколи света, като най-големите и авторитетни световни агенции и медии посветиха репортажи на случилото се в Атина.

Престъплението беше осъдено и от важни политически фактори от европейското политическо пространство. В свое съобщение на гръцки език, провокирано от убийството, председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пише: „Убийството на един журналист е един отблъскващ, страхлив и подъл акт“. Тя подчертава още: „Европа олицетворява свободата. А свободата на печата може би е най-свещена от всички свободи. Журналистите трябва да бъдат в състояние да работят при сигурност. Мислите ми са със семейството на Йоргос Караиваз. Надявам се престъпниците скоро да бъдат изправени пред правосъдието“.

Да бъде изяснено дали убийството на журналиста е свързано с неговата професионална работа настоява председателят на Европейския парламент Давид Сасоли, който споменава още: „Разследването трябва да изясни спешно дали убийството е свързано с неговата работа. Моите дълбоки съболезнования на семейството и приятелите му.“

С напредването на разследванията властите търсят улики и доказателства, които биха могли да ги доведат както до физическите убийци, така и до подбудителите / поръчителите на нападението. Високопоставени представители на гръцката полиция са на мнение, че зад акта стоят „професионални убийци“, които са действали организирано. Вече са установени оръжието и начинът, по който е извършено убийството, а в последните дни се появи и информация за конкретни заподозрени.

 

Кой е Йоргос Караиваз?

Опитен журналист и един от най-„старите“ редактори на полицейска и криминална хроника. 55-годишен, родом от драмското село Калифито, където е израснал и където беше и погребан.

Работи като редактор на криминално-полицейската хроника в авторското предаване „Истини със Зина“ на журналистката Зина Куцелини, излъчвано по гръцкия частен телевизионен канал STAR. Едновременно е създател и администратор на уебсайт за теми от полицейския репортаж bloko.gr. Криминален репортер от 90-те години на миналия век в телевизионния канал ANT1, през 2017 г. той напуска медията и се премества в телевизионния канал STAR. В продължение на няколко години е сътрудник на вестник „Елефтерос типос“, оставяйки свой собствен отпечатък върху полицейските репортажи на изданието. Женен и баща на едно дете.

 

Как са действали убийците

Според данните до момента, журналистът се прибирал у дома след работа в телевизионното предаване на тв канал STAR. Веднага след като паркира колата си и слиза от нея и тръгва към входа на сградата, в която живее, двамата убийци, движещи се със скутер в тъмен цвят, се приближават до него. Шофьорът е с каска, а спътникът му е облечен с яке от военен тип с качулка и в цвят каки, с хирургическа маска и слънчеви очила. Според наличната информация пътникът първо е стрелял в движение, а след това е слязъл и е стрелял по своята жертва отблизо. Както още съобщават очевидци, екзекуторът е дал и изстрел „на милосърдието“ към жертвата.

Полицейските власти преценяват, че е използван един пистолет, най-вероятно със заглушител, за който при балистичната експертиза вече бе установено, че не е регистриран при друго престъпно деяние. На местопрестъплението са намерени 13 гилзи с калибър 9 мм, а куршумите, улучили журналиста, са най-малко 10, което издава опитност и професионализъм на убиеца. Впечатление прави фактът, че извършителите са застреляли журналиста пред очите на четирима общински работници подкастряли дървета наблизо, както и фактът, че вторият човек на скутера – екзекуторът, не е носел предпазна каска, а само хирургическа маска.

От полицията стана известно още, че поне на полицейско ниво журналистът никога не е заявявал за получени срещу него заплахи и никога не е подавал искане за полицейска защита.

 

Разследванията ще бъдат ускорени по изрична заповед на премиера

Веднага след срещата си с премиера Кирякос Мицотакис в първите дни след убийството министърът за защита на гражданите Михалис Хрисохоидис направи следното изявление: „Според всички статистики Гърция има много малък брой убийства в сравнение с други европейски страни. Това е безопасна и тиха страна. Гръцката държава работи с максимално уважение към свободната преса и защитата на правата на журналистите. Гръцката полиция ще работи с максимално усърдие, както винаги, за да открие виновниците и да ги предаде на гръцкото правосъдие.“

 

Под микроскопа на властите

В хода на започналото разследване под микроскопа на властите са компютрите и мобилните телефони, използвани от журналиста, за да бъде проверено дали е получавал заплашителни съобщения, както и случаите, с които се е занимавал в професионалните си репортажи – за да бъдат разбрани мотивите на поръчителите.

Що се отнася до начина на действие на извършителите, напредва процедурата за отменяне конфиденциалността на телефонните разговори (изключително времеемък процес), което ще позволи на полицейските власти да установят кои телефонни номера са били използвани в района на убийството и са установявали връзка помежду си. Във връзка с начина на действие на извършителите, тежестта пада върху видеоматериала, тъй като властите проверяват дали същите лица са били заснети на видеозаписи през дните предшествали убийството. Във всеки случай не се смята за невероятно двамата извършители да са провели и предварително проследяване на жертвата, тъй като Йоргос Караиваз се е движел по един и същи всекидневен маршрут в постоянни часове, свързани с работното му време. От деня на убийството вече са открити 3 видеоматериала, заснети от камери, разположени в района.

Събраната информация ще бъде оползотворен с помощта на известната електронна система I2, използвана при трудни, „заплетени“ случаи, при които са налични голям обем данни. Както съобщават компетентни полицейски източници, става дума за софтуер, при който в системата се зареждат различни данни, а след обработка на последните специфичен алгоритъм открива вътрешната свързаност между тях. В конкретния случай в системата ще бъдат вкарани адреси, телефонни номера, номера на автомобили, и ако за някои от данните се установи, че са свързани, системата ще ги оцвети на екрана в червено.

 

Разследването на Гръцката полиция (ΕΛ.ΑΣ.) и мотивите за престъплението

Полицаите от отдел „Убийства“ към Службата за сигурност на окръг Атика, поели случая, разглеждат всички възможни сценарии. Най-разпространеният от тях води до извода, че зад престъплението стоят професионални убийци, на които е платено щедро, за да изпълнят своята кървава мисия. Екзекутирането на журналиста изглежда е било добре планирано, поради което полицията говори със сигурност за „договор за мокра поръчка“.

Основно се работи по въпроса кого може да е „подразнил“ журналистът.

Предизвикателните постове

В последните репортажи на журналиста търсят полицаите от силите за сигурност темите, които биха могли да са подразнили лицата, стоящи зад убийството.

За определяне на мотивите и изясняване на хладнокръвното убийство в последните дни под „микроскопа“ на отговорните кадри от Гръцката полиция е конкретна негова публикация от 10 декември 2020 г. в bloko.gr: „Животът е кръговрат с неопределена форма и променлива орбита. Благодарение на двама души (бел.а. – за които се знае, че принадлежат към престъпни кръгове) много добре опознах по детски наивния дотогава мой подход за това как работи системата. Едри бизнесмени, политици, журналистически магнати, църква, полиция, правосъдие, престъпници. Преплетени в един кръг на династичност и угнетяване на наивните романтични пътешественици – парафразирайки Русо – които в значителна степен съставляват съществена обществена прослойка. Кръг, в който всеки познава всекиго и единственото, което ги интересува, е циркулирането и прането на мръсни пари.“

Интересът на полицията е фокусиран върху конкретния текст не само защото жертвата на престъпното деяние се позовава на познанията си по въпросите за нечистоплътна обвързаност на интереси между високопоставени длъжностни и частни лица. Това, което се смята за по-важно, е, че споменатите двама „събеседници“ на Караиваз също станаха жертва на убийство от засада през октомври 2019 г. и декември 2020 г. съответно в атинските квартали Хайдари и Врилисия.

И още един пост на Караиваз, този път от 16 декември 2020 г., е в центъра на вниманието на компетентните органи: „И така, информираме ви, че един от основните ни източници на информация за оценките и становищата преди всяка годишна процедура бяха конкретните (споменатите вече убити престъпници – бел.ред.). Много пъти ни изненадваха с точността на своите… „прогнози“ и особено за позициите от ключов и висш интерес. Обърнете внимание. Това, което казваме и правим достояние, е, че те знаеха. Това, което ние не знаем и, естествено, което те никога не са ни казвали, беше степента на тяхното влияние върху оценките и становищата.“

Впечатлява е също обстоятелството, че в друг негов пост от ноември 2019 г. Караиваз се пита защо нито един от случаите с „договори за мокри поръчки“ не е бил изяснен (при регистрирани над 25 такива през последните четири години), намеквайки за преднамереност на органите за сигурност. Както дословно пише, „кой се осмелява и кой има интерес да изясни дори един от неизяснените случаи, които имат неизличимия цвят на „договор за мокра поръчка“? И не ни казвайте за случая с Янис Макрис (бел.а.: през ноември 2018 г. в Глифада, за който бяха арестувани двама българи извършители), именно защото е много извън обхвата на дейността, свързана със или отнасяща се до системата. Била тя стара или нова“.

 Легитимната парадържава

И все пак – заплашван ли е Караиваз? Според лично написаното от него само преди година – да. И по-конкретно, както съобщават редица гръцки електронни медии, само преди няколко месеца в един от постовете си журналистът отбелязва иронично, че е информирал заплашило го лице от определени криминални кръгове за домашния си адрес, за да може потенциалният му екзекутор не само да не губи време, но и да не се мори, за да го търси. В същото време той заявява, че се е превърнал в мишена на „легитимната парадържава“, а сочи също и мафията.

В поста си от 1 юли 2020 година журналистът пише: „Можете да ме унищожите психологически, професионално и дори биологично, но няма да ви позволя да заглушите гласа ми“. Два дни по-късно, на 3 юли, подписва и още един текст, в който открито твърди, че получава телефонни заплахи. Особено впечатляващо е съдържанието на следния пост от същото време: „Оттогава се научих да живея с укора. И знаете ли какво? Не ме е грижа. Подписите под текстовете и заглавията на вестниците и сайтовете бяха най-доброто доказателство, че съм се превърнал в мишена за легитимната парадържава. Към по-голяма чест от тази не бих могъл да се стремя.

Трябва да се отбележи, че Караиваз, който е разследвал много нашумели съдебни дела и криминални случаи през последните години, е направил редица разкрития за убийства, свързани с престъпни кръгове „на нощта“. Нещо, което насочва подозренията и на негови опитни колеги в тази посока.

Конкретни лица в полезрението на полицията

Според изтекла в местните медии информация, публикациите на Караиваз като цяло са помогнали на властите да стигнат вече и до конкретни заключения.

Случаи от миналото със сходен начин на действие отново излизат от чекмеджетата и се разследват повторно, като стари познайници на властите са във фокуса на разследването.

Събраната богата информация вече е насочила служителите от службите за сигурност до определен кръг от хора, а също така и до конкретни заподозрени –както за физически извършители на хладнокръвното убийство на журналиста, така и за възможния поръчител.

 Хладнокръвното убийство води нова „доктрина“ на гръцката полиция

Планират се мерки като предприетите срещу организацията „17 ноември“

Подлото убийство на Йоргос Караиваз, обаче, не бележи единствено началото на задълбочено разследване за арестуване на неговите физически извършители и морални подбудители / поръчители (посредством визуален материал, телефонни разговори и информационна мрежа).

Случаят даде и повод за решение от страна на ръководните кадри на Гръцката полиция да бъде променен начинът за справяне с дейността на организираната престъпност – начин, който досега бе смятан за „мек“ и „проблематичен“. Във връзка с последната оценка е показателно обстоятелството, че през последните четири години са регистрирани приблизително 25 убийства, приписвани на организираната престъпност, като процентът на изяснените е едва 10%.

Според публикации в гръцката преса, по нареждане на министър Михалис Хрисохоидис, с цел ограничаване дейността на организираната престъпност министерство на защита на гражданите обмисля нов пакет мерки, подобни на тези, приложени за справянето с терористичната организация „17 ноември“. Мерките предвиждат да бъдат поканени чуждестранни висши полицейски кадри – предимно от САЩ, Италия и Франция, страдащи от дейността на организираната престъпност и поради това с огромен и безценен опит – за да предоставят своите експертни знания на Гръцката полиция, като успоредно с това бъдат проведени и цялостни изчерпателни разследвания с проследяване на движения, проучване на стари случаи и общ анализ на данни.

Нещо подобно се бе случило в периода 2000 – 2002 година, след убийството на един от най-оживените атински булеварди – „Кифисиас“, на военното аташе на британското посолство Стивън Сондърс, за което отговорност пое организацията „17 ноември“. Тогава в Гърция дойде екип от Скотланд Ярд, който предприе пълно разследване за „картографиране“ дейността на фантомната терористична организация, съставяйки впоследствие проучването, онасловено „Digest“. Освен това, британският екип предприе и координирани действия за издирване на ръководителя на организацията, скицирайки профила на „неоткриваемия“ тогава Александрос Йотопулос.

Предвиждат се също проверки на финансовите транзакции на заподозрените за участие в изнудвания, контрабанда или други незаконни дейности, с цел да бъдат разкрити каналите за пране на „мръсните пари“, които тези дейности носят. Също така се подготвят законодателни промени в посока на по-тежки наказания за участниците в кръгове на т. нар. „кръстници на нощта“, от чиито среди се поръчват десетките „договори за мокри поръчки“, повечето от които остават неизяснени. Освен това, разследванията ще се разпростират и във вътрешността на затворите във връзка с начина за „вербуване“ на гръцки и чуждестранни затворници, така че да бъде  направен пълен опис на дейността на престъпниците и да бъде събрана важна информация.

Ще бъде потърсено сътрудничество и с Europol, който разполага със значително ноу-хау в координирането на издирвания за справяне с подобни престъпни кръгове. Показателно е, че в предходни свои доклади за организираната престъпност Europol отбелязва, че „ключов момент е проследяването на финансовите сделки, което не само улеснява откриването на движещите фирми, използвани за узаконяването на финансови средства, на подставените лица, които ги представляват, и на върхушката на престъпните групировки, а би могло също така да подпомогне наблюдението над издирваните лица“. По този пункт се преценява като изключително важно проконтролирането на имущественото състояние на излежаващи присъди, които се смята, че са замесени в подобни кръгове. Ще бъдат изискани и щателни проверки на нощни заведения, барове и ресторанти (когато ресторантьорският бранш възобнови дейността си), както и на други заведения където изглежда действат групи от „охранители“ и друг род „закрила“.

Посочените по-горе планирани от гръцката полиция мерки са показателни за намеренията й да изостави „доктрината“, която беше в сила в голяма част от нейните подразделения и според която разчистването на сметки между престъпните елементи и „договорите за мокри поръчки“ биваха оставяни без контрол, като инструкциите за ограничаване на незаконната дейност на организираната престъпност сега са ясни.

Както подчертават опитни експерти, това ще улесни работата на разследващите власти, които трудно можеха до днес (поради заплахите и наличието на закона на мълчанието) да „вържат“ съдебни дела срещу ръководителите на подобни групировки. Предишната логика, допълват същите източници, позволи ескалирането на дейността на престъпните елементи, които стигнаха дотам, че да убият с десетки куршуми активния разследващ журналист Йоргос Караиваз.

Автори: Благородна(Рони) Филевска, Лора Дончева – специално от Атина

Използвани източници: тв канали MEGA, STAR, SKAI, ANT1, ERT1, вестници „Та Неа“, „Катимерини“, информационни сайтове www.in.gr, www.sputniknews.gr, www.newsbomb.gr“.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика