Тома Белев: Как функционира град без болници, детски градини, ясли, социални кухни, които ще трябва да затворят без вода!

 

С подобна хуманитарна криза България не се е сблъсквала до сега

МОСВ е трябвало още през октомври 2018 да почне да се притеснява, а през май 2019 да почне да взима мерки

Националният план за защита при бедствия разглежда проблемите с водоснабдяването само като последици от земетресения, горски пожари, радиация или терористични актове, но не и като отделен проблем за някой район

Рискът трябва да е анализиран и да е подготвен план с мерки, които вече да се прилагат. За съжаление нито на общинско, нито на областно, нито на национално ниво има подготвени планове за подобно бедствие.

 

 

Маргиналия: Господин Белев, разследващите съобщиха за 133000 жители на 6 града и 116 села, които в България имат проблем с водоподаването. Три язовира са с критично ниво на вода под 50%, а необходимите инвестиции в сектора са за 11 млрд. лв. Като един от най-авторитетните природозащитници, бихте ли се ангажирали с прогноза и решение на проблемите с водата у нас?

 Тома Белев: В началото да посоча, че не вярвам в разумността на тази оценка от 11 милиарда инвестиции за ВиК сектора. Предполагам, че в него мога да се инвестират и пет пъти повече, въпросът е доколко смислено ще се инвестира. Това, че имаме населени места без редовен достъп до питейна вода е свързано не с липсата на пари, а с липсата на политическа воля и експертиза. Ако си поставим като общество задачата за три години достъпът до чиста питейна вода да е гарантиран за всички български граждани  – с 20% от тези средства можем да го постигнем.

Маргиналия: Конкретно за Перник депутатът от ДПС Рамадан Аталай каза „ да разчита на Всевишния за изход от кризата“. Наистина ли институциите няма да могат да намерят решение за водата на хората там?

Тома Белев: Трябва да отчетем, че съществува риск през февруари перничани да останат без никаква вода. С подобна хуманитарна криза България не се е сблъсквала до сега. Как функционира град без болници, детски градини, ясли, социални кухни, които ще трябва да затворят без вода? Този риск трябва да е анализиран и да е подготвен план с мерки, които вече да се прилагат. За съжаление нито на общинско, нито на областно, нито на национално ниво има подготвени планове за подобно бедствие. В Плана за защита при бедствия на Община Перник прекъсването на водоснабдяването е оценено като „възможно“ (3-то от 5 нива), с „незначителни последствия“ (най-ниско от 5 възможни нива), качествената оценка на риска е „ниско“. В Плана за защита при бедствия на област Перник – отбелязват, че проблеми с водоснабдяването може да има при снежни бури, снегонавявания и обледенявания из Трънско. Националният план за защита при бедствия разглежда проблемите с водоснабдяването само като последици от земетресения, горски пожари, радиация или терористични актове, но не и като отделен проблем за някой район. България и в частност Перник не са подготвени за подобна криза. За това Министерски съвет, Консултативният съвет за национална сигурност на президента и Народното събрание трябва да обсъждат спешни мерки за намаляване последиците от кризата. Осемдесет хиляди души на едно място без вода за елементарни хигиенни нужди за която институциите не са готови, а тя за съжаление е възможна.

Тома Белев е лесовъд, природозащитник и специалист по защитени територии.

 

Маргиналия: Министърът в оставка Нено Димов е обвинен в нанесени щети на стойност 11 867 389 лв.Прокуратурата казва, че ако е бил изпълнил служебните си задължения и не е разрешавал изтичането на воден ресурс за промишлени нужди, в момента язовир „Студена“ трябва да има приблизително над 7 млн. куб. м вода, напълно достатъчни, за да няма режим в Перник. Съгласен ли сте с тях?

Тома Белев: На първо място трябва да посоча, че министърът на околната среда е отговорен за разпределението на водите по консуматори от комплексните язовири, какъвто е яз. Студена, а подчинените му служители – за контрола върху спазването на решенията на министъра.

На второ място данните на яз. Студена и съседният яз. Дяково, които обработих показват, че подобна криза не идва от естествени причини, и че МОСВ е трябвало още през октомври 2018 да почне да се притеснява, а през май 2019 да почне да взима мерки.

За съжаление министър Димов не е предприел никакви мерки за контрол върху тримата ползватели на язовира – ВиК Перник, ТЕЦ Перник и Стомана АД. От същите тези данни по-горе излиза, че изтеклите неизвестно къде води са 13 млн. куб.м.

На трето място си мисля, че тези обвинения на прокуратурата няма да бъдат подкрепени от съда. Да се докаже умишленост на някое престъпление е доста трудно – трябва да има доказателства, че министър Димов е съзнавал, че бездействието му ще доведе до водна криза и въпреки това да не е предприел мерки. Що се отнася до потреблението на водите от язовира за промишлени цели, трябва да кажем, че то е напълно законно – и ТЕЦ Перник и Стомана АД са имали напълно законно издадени позволителни за ползване на води от язовира. В този смисъл, ако прокуратурата не промени обвиненията мисля, че министър Димов ще бъде оправдан от съда.

 

Маргиналия: Мнозина казват, че наказателната мярка спрямо екоминистъра е пресилена. Други намират, че тя е опит за прикриване на политическата отговорност за това, че над 80 хиляди души останаха без вода в град, който е на 10 км. от столицата. Трети пък припомнят, че зад него има изключително корпулентен гръб и се чудят защо точно върху Нено Димов се стовари вината! Какво е Вашата оценка за политическото измерение на случващото се?

 

Тома Белев: Господин Нено Димов, по мое мнение е най-слабият министър на околната среда, който сме имали до момента,макар, че имаше сериозна конкуренция за това място. В някой области мисля, че беше даже злонамерен към някои фактори на околната среда, например биоразнообразие и природа. Но за това прокуратурата няма да му повдигне обвинение. И аз считам, че той е просто символна жертва на олтара на обществената воля за наказание заради кризата в Перник и отпадъците, превенция срещу очакваният вот на недоверие и потенциалната пълна суша през февруари-март, както и имиджова мярка за новият главен прокурор.

Но независимо, че още през август 2017 заявих,че той трябва да си подаде оставката, мисля, че начина, по който се постигна това действие не отговаря на стандартите на една демократична и правова държава.

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.