Медиен остров за добрия вкус и независимите публики

 

Съвместно с платформата за човешки права Маргиналия „Лексиконът на Искра“ стартира от 21 май. Проектът представлява жива хрoника на карантината и се произвежда напълно безвъзмездно от Искра Ангелова, нейния съпруг и приятелите Емо Димитров (монтаж) и Иван Тодоров (заставка), а музиката на заставката е дело на Явор Гайдов, Венелин Пиперов и Антон Пиперов.  Целта му  е българската и международната публика да чува и независими, просветени, различни гласове.  „Лексиконът на Искра“ не предпочита да следи „удобните и правилните“ гости по телевизиите, идеята на водещата е да избягва еднотипните готови развлекателни формати и разказите за житието на мейнстрийм хората.

 

Миналото лято  бях отстранена внезапно и без обяснение или причина от екрана на БНТ. След драматичното преживяване на това издевателство и попадането ми в болница,  създадох този свой свободен онлайн формат, където най-уязвимите и същевременно – най-силните хора на всички времена – хората на изкуството, интересните и независими личности на България и света – да могат да кажат онова, което наистина мислят и където да се диша свободно.

В онлайн формата „Лексиконът на Искра“ще каня интересни  личности, хора на изкуството – онези, чиито пъстри и разнообразни гласове имаме нужда и искаме да чуем в кризата. Това са интелектуалците и артистите със смели сърца, които винаги имат различна, по-задълбочена и любопитна гледна точка, която сега споделят с мен, докато самите те се борят с изолацията, липсата на работа и перспектива, както и със страха – всеки по свой собствен начин.

Уморена съм да бъда подценявана като зрител. Затова каня гости „в хола си“ подобно на световни водещи на ток-шоу формати като Джеймс Кордън, Стивън Колбърт, Опра Уинфри, Джими Фелън, Елън Дедженеръс и др. Заедно с приятели правим опит да създадем алтернативна медия – нещо като остров за добрия вкус, където свободните духом и независимите интелектуално публики ще могат да чуят историите на истински важните ни и талантливи съвременници, чиито достъп до масовите и обществените медии е все по-ограничен и умишлено отказан.

Скъпи читатели и зрители!

Свободата е единственият капитал, който притежаваме! Да не го губим! Ако ни подкрепяте в битката за смисъл – можете да се запишете като последовател в нашия канал, като натиснете бутона Subscribe/Абониране

Стартираме с голямата джаз прима Камелия Тодорова. Тя разговаря с екипа ни от дома си: за карантината и мерките, които спазва; за режима, от който избяга навремето и вътрешната свобода; за рецептите, които готви; за дисциплината и спорта, който не оставя; за танците и книгите, които чете; за внучката, която чака и за сериалите, които гледа… За ужасната смърт на Милен Цветков и липсата на свободни медии в България. За пеенето и преподаването под карантина и за живота като обич.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика