В навечерието на София прайд новата партия ИСМВ изчисти физиономията си

Гладът за електорални гласове е див, почти като в джунгла. Ако не сте разгръщали скоро комикси, значи не сте видели изрисувания звяр как с тихи стъпки на котка скача върху дребно животинче да го изяде. Грозна работа, но – така е в джунглата. Друг е въпросът какви цели и с какви средства за постигането им превръща разумния политик от предизборното състезание в инстиктивен хищник. Още по-друг е въпросът как предизборната програма на уж млада и реформаторска партия може да е демократически привлекателна на пръв поглед, но в живия живот да е празен лист, съдържащ кухи клишета на европейския бомонд.

Такъв е случая с „Изправи се. Мутри вън“. Социолози се кълняха , че Мая Манолова и екипът й са постигнали невероятни обещания за добрини към слабите и дискриминираните. Факт е, че майките от „Системата ги убива“, които стояха на горещото слънце и дъжд цяла година, са живият лозунг за съчувствие и солидарност към хората с увреждания.  Когато в кандидат-депутатските листи се озова и Виктор Лилов, правозащитната общност посрещна това с ръкопляскания. Виктор е човек с нескрита сексуална ориентация и да го издигнеш за депутат, това е почти гигантска стъпка на една малка партия по посока на човещината. Купища години се пропиляха в борба с неравенствата и социалната изолация на хората от ЛГТБ движенията. Накратко, либералите казаха „браво, Мая!“

Да, ама не.

От известно време срещу гейовете и лесбийките  се засилиха с всякакви агресии враждебни групи  от млади мъже. Те обиждаха хора от общността, събрали се за премиера на филмите Черупки и „Змия“. Ултраси едвам бяха спряни от полицията, за да попречат на премиерата на детската книжка „Мравин“. Заплашваха, облепяха пространствата с обидни плакати и стикери, замеряха ЛГТБ хората  с яйца, чупиха знамена. Започна и  клеветническа кампания, обвиняваща организаторите на София Прайд, който ще се проведе утре в “пропаганда на педофилия”. Разпространяват се агитационни материали, твърдящи, че мъжете и жените с нетрадиционна сексуална идентичност “искат децата ви”. И какво ли още не. Обстоятелства достатъчно зли, разрушителни и нечовешки, за да  напомнят за тихите стъпки на хищниците в джунглата на национализъм, неонацизъм и безобразна хомобофия. Иначе казано, всяка партия мечтаеща да влезе в 46 –то Народно събрание, е повече от всякога готова да партнира на патриотичния и настървен хищник. Кой е луд да пази слабия от социална изолация, дискриминация, дори физическо унищожение?

Да, Мая Манолова не е луда.

Виктор Лилов се явява в листата за депутати в 25 МИР – София. Всеки знае, че хората в „Люлин“ и „Надежда“ са с ниско образователно ниво и „педераст“в листите отблъсква, казват отново социолози. За него няма почти никакви преференции. Затова и Лилов не успява да се класира. Дотук драма няма. Всеки е готов за загуби, това е състезание, конкуренция. Драмата започва тогава, когато започват да се редят листите за новите предсрочни избори. Изчисляването на потенциала за гласове при всеки кандидат довежда до прост аритметически резултат. Факторите, които биха предопределили пътя към успеха на партиите в България днес, 2021 -ва година включват „долу джендърите, не на Истанбулската  конвенция, забрана на гейовете“. Помним билбордовете на Ангел Джамбазки миналото лято.  Фашистът настояваше „София – чиста от ЛГТБ“. Кой ще ги последва? Само БСП! Хайде, можете още, хайде! И новата партия „Изправи се. Мутри вън!“с лидера й, бивш член на БСП Мая Манолова, се запъти по утъпканите от крайно-десните националисти и левицата на Корнелия Нинова пътеки.

В поведението на „ИСМВ“ се забелязва постепенното изостряне на популистките инстинкти. Докато миналото лято беше приемливо разиграването на хуманизъм спрямо майките от „Системата ни убива“, тази година не е точно така. Манолова е сред шестте вероятни да влезат партии в новия 46-ия парламент. Нормално е за тукашните хомофобски нрави, някогашният Омбудсман и уж либерален политик да подвие опашка. Грижата за всички хора, инвалиди, или сексуално различни се измества в движение към популярни и достъпни за публиката ценности. Искаме ли победа? Искаме! Искаме ли  да бъдем в парламента, за да се борим с модела Борисов? Искаме! Край тогава на широкоскроените лозунги с дъх на Европа. Ако някой е гей, да бъде така любезен да напусне редиците ни. Хората искат здрави семейства, майките да раждат, а децата им да не са джендъри. Политическият живот е твърде кратък, за да си играем на повече.

На стената си Виктор Лилов написа: „Личният ми призив към лидера на гражданската платформа ИМВН срещна мълчалив отказ“.  Призивът му е за отпор на „безобразната агресия срещу ЛГТБ общността“ в стил ВМРО, Джамбазки, Ангелов, Веселинов и Каракачанов . Очакваше „поне“ хората на Мая Манолова да изградят ценностни препятствия срещу унижаването на хомосексуалните и третирането им като втора категория хора. Мълчанието, с което е посрещан този призив е предизвестеният край на неговото доверие към политици с неистов кариерен апетит и труден за насита политически апетит.

Кой още вярва на Мая Манолова?

 

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Юлиана Методиева

Юлиана Методиева е журналист. Главен редактор на в. „1000 дни”. Съосновател на правозащитната организация БХК и главен редактор на нейното издание „Обектив” от 1994 до 2014 г. Автор на социологически изследвания, свързани с медийната свобода, антисемитизма, толерантността и малцинствата. Автор на 3 книги и десетки публикации в различни издания. Сценарист на документалния филм „Те, другите” (режисьор Ани Йотова). Основен спомоществовател на двутомното издание „Депортацията на евреите от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и Пирот. 1943“ (автори Румен Аврамов, Надя Данова (2013).