Защо гражданите на Румъния излязоха отново на площадите

Споделете статията:

В края на миналия месец хиляди души от северната ни съседка се събират на протест на един от площадите в Букурещ. В 18.00 ч., когато бе запланувано началото на протеста има около 2000 души, но само два часа по-късно  над 50 000 граждани изпълват букурещките улици. Действията на гражданите са породени от планираните промени в правосъдната система и  наказателния кодекс.

Един от известните протестиращи Кристиян Михай Диде заявява, че не е очаквал такова присъствие на площада в столицата:

„Мисля, че това беше един доста успешен протест, трябва да призная, че не очаквах толкова хора да се включат. Радвам се, че все повече хора показват недоволството си спрямо настоящата политическа класа.“

 В Букурещ не липсват инциденти. Жандармеристи блокират достъпа до станцията на метрото при университета. При тази ситуация се стига до сблъсък между представителите на властта и протестиращите граждани. След края на протеста се появяват и снимки, на които се вижда как жандармерист удря с юмруци хора, намиращи се зад кордона.

Все пак сблъсъкът  е далеч от миналогодишния, когато лидерът на социалдемократите Ливиу Драгня сравни събитията с тези от 1990 г. и по-точно „Минериадата“[1].

 

 

 

Снимка: Минериадата – https://www.cotidianul.ro/mineriada-la-judecata-dupa-27-de-ani/

Протестът в столицата  продължи към сградата на парламента, със спирания пред щаба на омбудсмана, Конституционния съд и Националния аудиовизуален съвет.

По същото време протести има и в другите градове в страната – Клуж, Яш, Сибиу, Ботошан, Брашов, Търгу Муреш и др.

Румънската преса говори за около 70 000 протестиращи в цялата страна. Все пак е далеч бройката от миналага година, когато по улиците на цяла Румъня имаше стотици хиляди.

Недоволството и скандиранията на гражданите са породени от заплануваните промени в конституцията и правосъдната система от партията на социалдемократите, целящи намаляване и опрощаване на присъди. Някои от лозунгите на протестиращите гласят: „Успяха да узаконят кражбата , с която да бъдат спасени другите крадци“, ”Викайте по-силно, демокрацията не е за продан!“’, „Искаме правосъдие, а не корупция!”…

Някои представители на правителството се страхуват да не би да попаднат в затвора, а това се дължи най-вече на факта, че агенцията за антикорупция в Румъния  действа  успешно. Мнозина вече са в затвора, други – съдени, трети – осъдени. Най-вероятно и това е причината членовете на управляващата политическа сила да се страхуват. Вместо да чакат покорно своите присъди, те решават да променят изцяло съдебната система.

Не липсват и мнения, че протестите са платени. В подкрепа на тази информация се представя активността на международната мафия, чрез посредническите агенции  на Сорос, които „ръководят“ протестите. Споменава се, че сред организаторите на протестите има и представители от други политически сили, както и представители на LGBT и множество хора, защитават корпорациите в ущърб на румънските фирми.

 

 

https://www.dcnews.ro/protest-bucure-ti-protest-20-ianuarie-2018-in-presa-interna-ionala_576112.html

 

https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/protest-amploare-bucuresti-manifestanti-tara-20-ianuarie-863583

https://ceicunoi.wordpress.com/2018/01/20/ce-inseamna-protest-20-ianuarie-2018-bucuresti/

https://www.dcnews.ro/protest-20-ianuarie-2018-cum-evalueaza-protestatarii-manifesta-ia-de-sambata_576155.html

 

 

 

[1] Това е третото по рода си действие, организирано в Румъния след декемврийските събития от 1989 г. Събитията са в периода 13-15 юни 1990 в Букурещ, когато силите на властта, подкрепени от миньорите, действат със сила срещу протестиращите на площада пред университета

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar
Явор Иванов

Явор Иванов е завършил Филологическия факултет към СУ „Св. Климент Охридски” със специалност Румънска филология, след това защитава магистърска теза по Старобългаристика. Понастоящем е докторант към Катедрата по кирилометодиевистика към СУ.