В царството на ювелирните акции гражданинът е застрашен

Споделете статията:

Тази седмица стана откровен римейк на прочутата фраза „ювелирна” акция. Тя принадлежеше на някогашния вътрешен министър от Беровото правителство Виктор Михайлов. Той нарече „ювелирна” акция едно братоубийствено меле в жилищен блок. Тогава баретите бяха пратени да охраняват висшите офицери от МВР, които пък преговаряли с босове от криминални групировки. Умряха мърцина топбаретите Марин Чанев и Георги Георгиев-Индианеца.

Да видим какво стана в средата на юли 2019-та!

Първо, миналата седмица рано-рано НАП стресна образованото в киберсигурността човечество, но също така и необразованото, че се е получила беля с данните им.  По обяд вътрешният министър доуточни, че са изтекли в пространството ЕГН-та, декларациите за ДДС и други лични данни на 5 милиона българи. Кибератаката дошла май от Русия, каза Младенов, като на повечето десни ужилени тази версия допадна на вкуса. До вечерта версията се оказа не съвсем ювелирна. Замениха я с друга за подозрителен младок от Пловдив, който бил бял хакер, но с черна душа. Хакнал системите на НАП май за спортно удоволствие. На следващата вечер и тази версия бе отречена, а на другия ден съвсем се изпари. Язък за Кристиан. Изтърбушиха му Уиндоуса, компютърните конфигурации и репутацията на свестно момче. Хакерското братство претърпя сериозни имиджови щети, а данъкоплатците зачакаха в див ужас дали ще получат мейл от киберизмамник за “дължими” по кредита си неизплатени сума пари.

След това гръмна друг скандал. Съдебният инспекторат „изтърва“ личните данни на съдия Мирослава Тодорова, световноизвестна като „черната овца“, погната от Цветан Цветанов, когато още беше велик, дори супер велик вътрешен министър. Лозан Панов, председател на ВКС, от същата порода на „черните овци“ се усъмни, че е крайно тенденциозен течът на ЕГН-та, телефоните и адресите на цялото семейството на Тодорова. Инспекторатът обаче, с гордо вирната глава и също закодиран с „ювелирност“, изтри грешката си, оставяйки след себе си шок и ужас в семейството на съдийката. Както беше при Джордж Буш, когато нападна Ирак.

И това не е всичко.

В понеделник, от Фонд Земеделие предали докладите от проверките на къщи за гости. Резултатите в тези доклади може и да са изнервили някого. Също така ювелирно, Иван Гешев прати хората си да арестуват шестима пряко или косвено свързани с написването на докладите, все едно че са ОПГ! Май объркали някого с очевадния мошеник Марио Чорапа, собственик на мерцедес, лихвар и братовчед на лежащия в затвора Миню Стайков. Подробностите ще станат ясни когато натъкмят обвинението. Цялото ръководство на Фонд Земеделие обаче, барабар с Калоян Костадинов, встъпил на работа преди два месеца, осъмна оклеветено, обезчестено, без шанс да докажат невинността си. След три дни сложиха на местата им чисто нови директор и зам. директори, така че да не се загуби съвсем приличие пред Брюксел и той да вземе да спре кредитите за земеделието. Също както при ареста на онзи певец Краси Аврамов-Гласа. Нахлулите в къщата му полицаи  връзват ръцете и краката му, бият го, а той им се моли „чакайте бе, момчета, сбъркали сте човека“. Ювелирите обаче не бъркат.

И така, с цел превенция и профилактика на криминалните нагласи на населението, претърсват, обискират, побийват, арестуват. Гледката си я бива, като гражданите директно ги вкарват  в сюжета “страхувам ли ви” на популярния депутат Делян Пеевски.

Върхът беше освобождаването на убиеца от Пловдив доктор Иван Димитров. Всички знаят, че при самоотбрана, медикът е изстрелял куп куршуми в гърдите на крадеца от ромски произход, въоръжен с ножче и отвертка в ръка. Това е довело до отнемане на човешки живот, което е грях по Библията, Корана и всички свещени книги по света. Но не и за конкретния български съдия, и той ювелирен. Димитров си признава вината, съдията обаче го потупва по рамото, образно казано. Нищо, момче, един мангал си убил, какво толкова, иди пий студена бира.

Данъкоплатци, за какво си плащаме данъците?

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Юлиана Методиева

Юлиана Методиева е журналист. Главен редактор на в. „1000 дни”. Съосновател на правозащитната организация БХК и главен редактор на нейното издание „Обектив” от 1994 до 2014 г. Автор на социологически изследвания, свързани с медийната свобода, антисемитизма, толерантността и малцинствата. Автор на 3 книги и десетки публикации в различни издания. Сценарист на документалния филм „Те, другите” (режисьор Ани Йотова). Основен спомоществовател на двутомното издание „Депортацията на евреите от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и Пирот. 1943“ (автори Румен Аврамов, Надя Данова (2013).