Виктор Лилов: Посланието на Нета очевидно трудно достигна до слушателите, а то беше насочено срещу насилието над жени

Споделете статията:

Здравей, Викторе! Ти си от нашите автори и приятели, с които искам да споделя радостта си от рождения ден на Маргиналия! Четири години сайт за правата на човека, оцеля и се разви, въпреки бурите /вътрешни и външни/! Все така безпарични, с епизодични „помощи“ от малцината, които разбират защо е здравословно за обществото  наличието на правозащитна журналистика. Как мислиш, Маргиналия май не е попаднала  на правилното място в правилното време…

Напоследък и аз съм песимист по отношение на шанса у нас да се появи критична маса от хора, способни да не правят компромис между ценностен избор и групови интереси, реализирани за сметка на обществото. Сякаш, вместо да се увеличава, тази маса намалява. НПО не са способни да изграждат мрежи, политическите партии не са способни да се коалират, хората сякаш се отучиха да общуват, а повърхностната комуникация в социалните мрежи по-скоро разделя, отколкото свързва. Факт е, че в индекса за свобода на словото, днес България е на 111-о място в света и може би именно заради това, нуждата от медии като Маргиналия става все по-остра.

В контекста на кризата на либералния дискурс, можеш ли да коментираш реакциите на спечелилата Евровизия 25 годишна израелска певица Нета Барзилай? Бях смутена от думите, които се изписаха за нейното „Аз не съм ти играчка, глупаво момче“! Мнозина казаха в прав текст,че песенният конкурс се е превърнал в нещо само за „транслиберали“… 

Някои от най-вълуващите послания на изкуството са били политически и социално ангажирани, но това може би е новина за трайно настанените в кули от слонова кост. Всъщност, най-големите в музиката никога не са се притеснявали да говорят за това, което наистина ги вълнува и да го превръщат в мощни емоционално заредени музикални послания. Посланието на Нета, което очевидно трудно достигна до доста от слушателите, беше насочено срещу насилието над жени. То наистина не беше разбрано, но може би не трябва да се изненадваме, защото доста по-ясни послания, свързани с домашното насилие, у нас също не бяха разбрани. Дали това е проблем на Евровизия? Не вярвам. В музикално отношение изпълнението също беше напълно различно от сладникавия и на места силно кичозен мейнстрийм. Използването на лупове и бийтбокс наживо, необичайни аранжименти, смесване на роб-а-доб и денсхол елементи не е нещо, което може да чуем всеки ден. Уважаваме ли различията, пък били те и музикални? Не ми е известно това у нас някога да е толерирано съзнателно, макар че тъкмо с напълно различен музикален проект успяхме за пръв път да попаднем в престижната десятка на конкурса с изпълнението на Стоян Янкулов и Елица Тодорова. Трябва да добавим и това, как Нета изглежда и факта, че вероятно никак не се притеснява от фигурата си, а по-скоро чрез пъстрото облекло подчертаваше колко различна е от модела на изпълнителки, налаган от развлекателните индустрии. Различията бяха на няколко нива – както в огромните разлики в гласуването на публика и жури, така и във фактът, че на второ място се класира изпълнителка напълно вписваща се в стереотипа и при това с плагиатствано изпълнение. В това отношение Евровизия спокойно може да бъде обект на сериозен социологически и културологичен анализ, защото всъщност тук добре се видя сблъсъкът между субкултурата и мейнстрийма.

Да…ти си последователен либерал! Затова и бе важна част от ДЕОС, която също имаше ярко изразен правозащитен профил. Има ли нещо, което не знаем довело до закриването на  тази толкова симпатична партия?

ДЕОС бе изключително полезен урок за мен. Оказа се че не е достатъчно да декларираш, че си либерал, ценностите на либерализма се защитават всеки ден с действия, позиции и липсата на каквито и да било компромиси по отношение на принципите, около които една организация е изградена. За съжаление имаше хора, за които либерализмът бе само средство за имиджово позициониране в политическият спектър и които бързо изоставиха тези принципи, пред шанса за политическа кариера в други организации. ДЕОС изигра функцията на ракета-носител, която трябваше за ги изведе в друга политическа орбита. Това не е уникален случай в политическата ни история, а устойчива практика на мнозина, използващи политическите партии само за собственото си кариерно развитие. Различното бе, че този път цяла партия бе закрита за да бъде изградено алиби за поведението на тези хора. Жертва на процеса са либерално-мислещите хора, които за пореден път са лишени от политическо представителство, колкото и маргинално да бе то в лицето на ДЕОС.

Предстои София прайд, който е силно завоевание на гей общносттта.  Кметът Йорданка Фандъкова наскоро обърна внимание на нуждата от преодоляване на агресията и противопоставянето в обществото и поощри дейностите на Glas, Действие, на  БХК и на Ресурсен център Билитис. Тя дори обеща да посети  ЛГБТИ център (Рейнбоу хъб), където представители на общността могат да се събират и да получават консултации и подкрепа.  И все пак, Маргиналия неведнъж е писала, че защитата правата на ЛГБТИ хората у нас е в критично състояние. Споделяш ли това?

Съгласен съм. Въпреки очевидният ръст на подкрепата за Прайда, въпреки все по-видимите организации работещи за каузата на равнопоставеността, ЛГБТИ общността си остава невидима и непредставена на политическо ниво. Това, уви, се отнася не само за тази конкретна общност, а като цяло за множеството изолирани една от друга организации в неправителствения сектор, неспособни да изграждат мрежи и да работят за общи каузи. Този комуникационен дефицит, липсата на организационна култура, са основен фактор за демотивация и резигнация на мнозина и вероятно ключова причина за все по-спадащата подкрепа за граждански, обществени каузи. Пропадането ни в спиралата надолу, отдалечаването ни от ценностите на либералната демокрация, носи със себе си опасност от авторитарен режим и тази опасност не бива да се подценява.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Юлиана Методиева

Юлиана Методиева е журналист. Главен редактор на в. „1000 дни”. Съосновател на правозащитната организация БХК и главен редактор на нейното издание „Обектив” от 1994 до 2014 г. Автор на социологически изследвания, свързани с медийната свобода, антисемитизма, толерантността и малцинствата. Автор на 3 книги и десетки публикации в различни издания. Сценарист на документалния филм „Те, другите” (режисьор Ани Йотова). Основен спомоществовател на двутомното издание „Депортацията на евреите от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и Пирот. 1943“ (автори Румен Аврамов, Надя Данова (2013).