Виктор Лилов: В ход е процес на подмяна на либералната демокрация с националистическа и популистка лъжедемокрация

В края на годината „Маргиналия“ покани автори, чиито публикации предизвикаха най-голям интерес у читателите ни, или към такива публични личности, които изповядват правозащитни идеи и са били по един или друг начин във фокуса на общественото внимание: проф.Ивайло Дичев, Антонина Желязкова, проф.Евгения Иванова, Марин Бодаков.

Днес публикуваме интервюто с Виктор Лилов – музикален продуцент, издател, ЛБГТИ активист и политик. Виктор е първият български политик, който не крие факта, че е гей, и това несъмнено ще остане отбелязано в политическата ни история.

Интервюто е направено преди Реформаторският блок да върне мандата

Виктор, ти си, освен издател, и политик. Каква е твоята оценка на изминалата година от гледната точка на политика Виктор Лилов? Тя по-добра ли беше за свободата, демокрацията и правата на човека от 2015 или напротив, по-лоша?

Събития като Брекзит във Великобритания или референдума, организиран от Слави Трифонов, показват пред какви опасности може да бъдем изправени – в единия случай отслабване на Евросъюза, в другия – опит за ограничаване на политическото представителство на гражданите чрез използване на инструментите на пряката демокрация за промяна изборното законодателство. И в двата случая се извършва подмяна на принципите на либералната демокрация и обществения консенсус с популистки и националистически лозунги, които в крайна сметка ще доведат до създаване на огромни разделения между хората. Неизбежно, подобни процеси ще ограничат в значителна степен възможностите за по-ефективно прилагане на пълния инструментариум за защита на човешките и граждански права. Популистки правителства и политически сили доминират в политическия пеизаж на редица европейски страни и това е по-скоро основание за безпокойство. България не прави изключение от тези процеси.

Намираме се в навечерието на бурни политически промени, много вероятно е през пролетта на следващата година да има избори. Какво да очакваме от тях? Ще продължи ли възходът на популизма, шовинистическата вълна и лавината от реч на омразата, които ни връхлитат?

Ние и сега може да забележим значителен възход на популистката и националистическа реторика в кандидатпрезидентските кампании – не само на националпопулистки формации, но и на основни политически сили, като например тази на БСП. Очевидно е, че подобна стратегия носи бързи политически дивиденти. Безотговорни политически сили ще продължат да ползват подобни подходи и в предстоящите избори (независимо дали тези избори ще се състоят през април или по-късно, след неизбежния провал на опита да се състави правителство с мандата на това, което е останало от Реформаторския блок). На този фон, проевропейската общност у нас има нужда от реално политическо представителство, каквото в момента тя няма.

Как оценяваш изминалата годината от гледна точка на спазването на правата на ЛГБТИ хората? Има ли в тази област някакъв прогрес, или не?

Може би тази общност придоби малко по-голяма видимост и смелост. Прайдът, както и други публични събития на ЛГБТИ хората, стават все по-приети и част от ежедневието ни. Едновременно с това публичните политики, свързани с изравняване на гражданските права на ЛГБТИ хората с тези на мнозинството на практика отсъстват, отсъства и адекватно политическо представителство на общността.

Ще се радваме, ако споделиш с нас плановете си за идващата година. С какви нови книги ще ни зарадва твоето издателство „Блек фламинго пъблишинг“? Като политик какво смяташ да правиш през 2017 г.?

Предстои да излезе от печат последната пиеса на Елфриде Йелинек, лауреат на Нобелова награда, сборник с пиеси на Таня Шахова и един много интересен проект свързан, с град София, с автор – Чавдар Гюзелев. Отделно от това, предвиждаме поредица от събития, свързани с представяне на драматургични текстове с четения извън театралните сцени, на места, където може да постигнем по-голяма близост, по-непосредствен контакт с публиката. Предстои също така да издадем и сборник с три пиеси от един изключителен френски автор – Андре Сарк, неиздаван и непоставян на сцена до момента у нас. Последната книга, която издадохме, е един великолепен превод на “Нощта преди горите” и “В самотата на памуковите полета” на Бернар-Мари Колтес в превод на Светлана Панчева.

Що се отнася до политическите ми ангажименти – мисля, че отстояването на свободата и равнопоставеността е задължение на всеки истински свободен човек. Ще правя това, което смятам, че е необходимо, за да може да бъде чут дори и най-тихият глас на невидими за мнозинството общности.

 

Въпросите зададе Емил Коен.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Емил Коен

Емил Коен е социолог, журналист и правозащитник. Повече от 20 години след 1993 г. работи в различни неправителствени правозащитни организации, работил е във в. „Континент” и в Института за изследване на младежта. Има множество публикации на правозащитни теми. От 2008 до 2010 г. издава електронния бюлетин „Правата на човека във фокус”.