Яжте, спете и се множете… аз ви мразя всичките еднакво

 

Преди да ми кажете „ти па кой си?“, държа да знаете, че според човешките изчисления скоро удрям стотака, бял и мъдър съм, работил съм няколко години в офис, живея на пъпа на София, но това не значи, че не познавам и живота на село. Кастрираха ме когато бях в разцвета на силите си и сега съм мързелив, сърдит и дебел. Произхождам от смесен и плодовит брак между турчин и американка. И тук ще се съгласите, че най-голямата гавра в живота ми е името, с което ме наричат – Сър Гей. Нито съм Сър, нито Гей, нито руснак. Ама глупави хора… вие дори не разбирате, че нямам нужда от име, защото за разлика от вас, аз знам кой съм. Наричате ме „домашен любимец“, но колкото и да се опитвате да прикриете истината, всички добре знаете, че съм божество. Я се замислете колко статуи на моите събратя – „големите котки“ сте виждали и къде. После се замислете и в кои гербове присъствам. А онези хартийки, срещу които си продавате времето, как се казват? Домашен любимец, така ли? Я пак?!

Десислава Петрова – Солджъра е борец за социална справедливост
Колаж – авторът

И по същество. Често полягвам до лаптопа на моята „домашна любимка“ и заедно гледаме снимки и клипчета. Понякога, когато е в настроение, ми чете и текстове. Не че не мога сам, но ми е забранено да се заигравам с мишката. И ето, че дойде и моят звезден миг, когато в опит да напише текст тя каза, че вече няма думи. А аз от толкова години се опитвам всячески да се докопам до тази адска машина и да си помърморя с вашия свят. Не, че ми пука много за вас и вашето мнение. По характер съм доста апатичен, но вие тотално сте се сбъркали вече. И хванах мишката!

Вие хората сте простосмъртни, имате само един живот. Правите странни и безмислени неща през него, няма да ви ги изброявам – знаете си.  Измежду вас има и мислещи, но като цяло сте доста ограничени. За разлика от вас, аз мисля дори и когато изляза извън кутията. Вашият представител Шрьодингер е бил далновиден човек и се опита да ви докаже, че няма живо-мъртви, а аз ще добавя, че няма полу-мислещи. Или мислиш и вътре в кутията, и извън нея, или си глупак. Същото важи и за омразата, аз ви мразя всичките еднакво например. А вие се опитвате да живеете целия си живот мразейки едни и обичайки други. Много е объркващо. Разбирам ви, все пак един живот имате да се научите… а аз – девет. Но понеже, както казах вече, съм бял и мъдър, се обръщам към вас със снизхождение и да ви предам малко житейски мъдрости.

Първо, цялата ви система е генерално сбъркана. Вместо да ядете, спите и да се множите, вие цял живот се лутате в търсене на смисъла. Рядко, но има и смислени измежду вас, наричате ги творци. А останалите се мотаете на стада насам-натам и в цялата си несигурност за смисъла на своето съществуване, и от страх да не останете сами, сте в постоянна надпревара един с друг. Твърдите, че сте опитомили нас – животните, но всъщност опитомените сте вие. Опитомени сте, защото някога, накъде, вашият вид е решил да съществува на стаден принцип и това е породило нуждата от водач на стадото. Та същият този водач сега ви казва как да живеете, какво да ядете, кога да спите, по колко деца да имате, кого да обичате, кого да мразите… обезценявайки твореца във вас, е измислил ред, в който всеки един от вас, покорно от сутрин до здрач, е зает с нещо, което ужким му осигурява прехраната.

Като говорим за прехрана… аз пак огладнях и много се дразня, че моята купичка е отново наполовина празна и няма кой да се погрижи. Деси, а.к.а „моята домашна любимка“, се е заровила в някакви статистики и се прави, че не ме чува. „Слушай това“ – казва…

„70% не биха гласували за кандидат за кмет, който е български гражданин от ромски произход, 65% не биха гласували за кандидат за кмет, който е гей, 63% не биха гласували за български гражданин от турски произход.“

Не разбирам, нали уж гейовете били интелигентни… ми, че кой интелигентен човек ще иска да става кмет? Ромите нали са мързеливи? Що се натягат толкоз? Балами! Пък на турците най им се чудя… какво ли не управляваха, че искат още. Възмутително.

Докато споделях мислите си, Деси ме нахока и ми обясни, че изобщо не говорим за това кой би се кандидатирал за кмет, а за това, че не биха го избрали защото е различен и го мразят. Аха! Пак до омразата стигнахме. Не ви ли обясних по-горе, че няма средно положение?

Егати. Вие сериозно ли? Най-непрестижната работа. Политик. Ама вие хората сте големи балъци. Ми нали ако мразиш някой ще го натириш баш там, да върши всичко вместо теб, пък ти да си гледаш кефа. Знаете ли колко пъти съм оставал сам с часове, защото Деси излиза да протестира срещу политици? Те са истински най-мразените сред хората. Ако питате мен, ще пратя всичко дето недолюбвам в парламента. Аз като мразя някой му препикавам обувките, а не му казвам „по-добре не влизай, че ще те препикая“. Ама вие хората… май сте повече по думите, отколкото по действията. Често говорите как мразите този или онзи, но рядко се изправяте срещу него. Пък и ви липсва прагматизъм.

Ако питате мен и трябваше наистина да избирам, за кмет бих си избрал гей, или още по-добре – самотна и отдадена на работата лесбийка от турско-ромски произход. Хем изтупан/а и начетен/а, хем му/ѝ е в днк-то да управлява, пък и обича забавленията. Може да ги мразите, ама нали някой трябва да я свърши тази мръсна работа – да бъде кмет?

Смейте се ако искате, ама аз – Сър Гей, ако имах право на глас, бих вкарал всички гей хора в политиката. Нали все говорите, че ако това стане първо ще си узаконят браковете? Не че харесвам гей-браковете или браковете, или изобщо двойки. За нас котките, е най-добре всички да са самотни и нещастни, защото ще прекарват повече време у дома с нас. Ама нали навсякъде обещават, че след гей-браковете ще се разрешат и бракове между котки и техните домашни любимци? Ура! Представете си за девет живота колко дивани и храна ще натрупам!

Като се замисля и ромите са ми на сърце и бих се погрижил да са мнозинство в Парламента. Те  най-добре разбират проблемите на котешкото население. Ние, боговете, от край време сме преследвани и тормозени от жалки двукраки. Първо решиха, че сме заплашително много и започнаха да ни кастрират, после започнаха да ни ловят и прибират принудително по приюти и домове на хора, които не сме си избирали – „осиновяване“ му казват. Отнеха ни свободата. Виновни сме им, че те видиш ли имали демографска криза и ние ще превземем света, ми че той и без това е НАШ. Та, братя роми, помагайте, вие сте следващите.

Да не говорим колко велико би било, ако си имаме кмет от турски произход. Вие знаете ли как живеят котките в Турция? Там са осъзнали, че сме божества, всеки ни храни и живеем истински свободни.

Ама не. Нямам право на глас. Пък и не ви го искам. Мразя ви еднакво, и мога да впрегна всеки един от вас да ми свърши работа или ако е не-мислещ, то поне да ми отвори консервната кутия. А вие сте жалки,  защото дори ако намерите човек, който мисли и извън кутията ще го мразите заради това, няма да иска да е политик и сигурно ще е кльощав, защото се скъсва от работа. То и безтуй такива трудно се намират, защото сигурно сте поставени в толкова голяма кутия, че не разбирате, че сте вътре, колкото и да е парадоксално това. Отворете си капаците човеци!

Няма да си губя повече времето с вас. Дочух звук от отваряща се консервна кутия. Но преди да се изстрелям към храната, ви оставям това тук.

Няколко простички котешки съвета при избор на политик:

  1. Да е някой, който не иска – всички до сега са искали, а вие после ги уволнявате.
  2. Да е някой, който мразите – и да не го мразите, вие хората често си мените мнението и пак ще го намразите.
  3. Да е някой самотник с котка или вдовец с котка, или поне да има котка – така ще се отдаде изцяло на работата си, а и ще има опит в обслужването.
  4. Да може да мисли в и извън кутията – нали се разбрахме за „полу-“ нещата?
  5. Да е слаб и енергичен – ако е едричък, има опасност да е кастриран и да спи като мен по цял ден, вместо да ви върши работата. Нищо лично тук, мразя и слабите, и дебелите еднакво – едните са създадени за работа, другите да консумират.

Божествено ваш,

Сър Гей

 

 

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Десислава Петровa

Десислава Петрова – Солджъра е борец за социална справедливост по призвание, програмист по професия, визионер-приключенец по душа.