Емил Кошлуков влезе два пъти в една и съща вода

Не е истина, но е факт. Новото шоу на БНТ „Събота вечер с Митко Павлов“ стартира онзи ден и…всичко тръгна по старому. В своя прощъпулник водещият Димитър Павлов, несравним с популярността на Дони, започва сякаш добре. Всичките атрактивни елементи са налице. Има новини, пикантно замесени факти и  визуални ефекти, има смешни послания и вицове. Няма да колим кокошки, да въртим обръчи или да ви занимаваме с тежкото детство(сакън!), обещава новоизлюпеният диджей. Между рекламки на прахосмукачки с контейнери и ютия с парогенератор, той пуска разни лафове. Обещава да няма никакви стереотипи тип „Каналето“ и подобни шоу програми в братски и нетолкова братски телевизии. Шегува се с пийпълметрията, която „няма как да бутне“ Митко Павлов. Водещият говори за себе си в трето лице, което на втория път престава да бъде забавно и  звучи по-скоро като молитва към зрителя. Обичай ме, гледай ме…Накрая, в новото шоу има гостуваща рейтингова персона ( певицата Мария Илиева).

В шестата минута става интересно.  Водещият избърборва думите „силикон, топки“, „гърди“ и още поне десетина от този род, все едно,че изпълнява някакъв телевизионен рап. И точно тук става ясно директното заимстване от  онова пропаднало предаване „Събота вечер с Дони“*. Митко буквално наруши авторските права на певеца. Наруши ги, като приватизира…хомофобията му.

Какво може да стане ако тийнейджърка реши да стане мъж? А какво ще стане, ако след като се е превърнала в такъв,  на 23 години вече не й харесва? Очевидно, ще трябва да се подложи отново на операция. Ще се „инвалидизира“ за цял живот, обобщава Митко. Но тъй като обобщението му е много вероятно да не бъде разбрано от либералните му зрители, той допълва: „Станахме мегатолерантни и докачливи“.

Има още един гаф в епохата на толерантността в дебютното шоу „Събота вечер с Митко Павлов“. Играта с рунтавите вежди и женските лица. Монтираните кадри  асоциират темата с Кончита Вурст, австрийската победителка от конкурса „Евровизия“ (Копенхаген ,2014 ). Кончита бе решила да се откаже от женския си образ и да наблегне на мъжката си страна. Транссексуалността й силно възмути тогава мъжкия мейнстрийм в България. Точно както днес този мейнстрийм е възмутен от престижните награди „Оскар“, отразяващи поредните стъпки на битката с расизма и хомофобията. „Кеф ти днес момиче, кеф ти момче“, остроумничи новакът диджей. Той е сигурен, че закачките му олицетворяват правилната линия на обществената телевизия. „Имам топки“, хвали се  Митко, докато се закача с ония, „мегатолератните“. И продължава с простоватите си анекдоти, които той и неговия кръг намират за смешни. Като не пропуска да похвали БНТ – „гледат националната телевизия по целия свят!“Без да подозира, че в това е проблемът му!

Експерти определят ситуацията на „Сан Стефано“ като „телевизионен остеритет“. Сиреч, налага се орязване на разходите. Финансовите неволи на обществената телевизия са започнали отдавна, още преди управлението на Емил Кошлуков. Затова и към днешните нови програми и предавания човек става дори дребнав. Не може да не запита защо по дяволите, господин генералният директор прави тъпи шоута, след като няма пари? Не му ли стигна общественото негодувание от хомофобските закачки на Дони? Проваленото шоу на певеца струваше пари, нали така? Неустойки, излишни харчове, куп главоболия и най-вече: поредна загуба на зрителско доверие. Как и защо тогава отново БНТ играе същата игра?

*виж тук

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Юлиана Методиева

Юлиана Методиева е журналист. Главен редактор на в. „1000 дни”. Съосновател на правозащитната организация БХК и главен редактор на нейното издание „Обектив” от 1994 до 2014 г. Автор на социологически изследвания, свързани с медийната свобода, антисемитизма, толерантността и малцинствата. Автор на 3 книги и десетки публикации в различни издания. Сценарист на документалния филм „Те, другите” (режисьор Ани Йотова). Основен спомоществовател на двутомното издание „Депортацията на евреите от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и Пирот. 1943“ (автори Румен Аврамов, Надя Данова (2013).