„Жените наистина плачат“ – балкански жени на ръба на нервна криза

 

 

Режисьорският тандем Мина Милева и Весела Казакова покори Кан с филма си „Жените наистина плачат“. Автор на идеята е актрисата Биляна Казакова. Премиерата му в България беше преди дни.  Филмът е вдъхновен от събитията около решението на България през 2018 г. да не ратифицира международната Истанбулска конвенция, насочена към предотвратяване на насилието над жени и домашното насилие. Международната критика има сериозни очакванияЖените също плачат“да бъде номиниран за чуждоезичен Оскар тази година, дори ако двете режисьорки продължават да бъдат „лошото дете“ за българските власти.

 

 

„Филмът е толкова честен, личен, плашещ, биографичен, нахален, дързък и незадължителен за харесване (хора всякакви, някои харесват даже банката в джипката), но задължителен за гледане, така че доста време (се надявам) разговорите да започват с „ти гледа ли този филм“, каза преди премиерата на „Жените наистина плачат“ режисьорката Зорница- София Попганчева. – Толкова съм горда с успеха на всичките тези луди жени! Пожелавам си да отглеждаме и да гледаме все повече смело българско кино на световно ниво!“

„Жените наистина плачат“ разказва за пет жени от едно средностатистическо българско семейство, които се опитват да отстояват себе си в страна, раздирана от хомофобия и предразсъдъци. Майка-щъркел пада простреляна; млада жена, страдаща от пост-родилна депресия, се опитва да се хвърли от балкона; заразено с HIV момиче носи жестоката стигма на болестта; майка се опитва да открие магия в лунния календар –това накратко е сюжетът на филма.

Кадър от филма „Жените също плачат

Партньорство с тандема Казакова/Минева установи наскоро испанската продуцентка Роза Бош, участвала в мексиканската Нова вълна като съосновател на базираната в Лондон компания за продажби и производство Tequila Gang заедно с Гилермо дел Торо и Алехандро Гонсалес Иняриту. За Мина Милева и Весела Казакова тя казва:

„Сигурна съм, че съм открила подходящия талант. Харесвам начина им на работа, тяхното желание, амбиция и глас. Ние реализирахме партньорство, за да гарантираме, че тези два нови филмови гласа могат да имат възможно пространство и структура, за да защитим тяхната артистична цялост и да я направим жизнеспособна“. Досега Милева и Казакова са продуцирали и ръководили своите продукции и са работили с малки бюджети и компактни екипи. Целта на това перспективно партньорство е да ги изведе на ново ниво по отношение на обхвата на тяхната работа.

Мина Милева, Весела Казакова, Роза Бош /снимка: screendaily

Номинираната за Оскар българска актриса Мария Бакалова дебютира в Кан с филма „Жените също плачат“.

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.