Алексей Пампоров: Не се плашете – събудете се!

(отворено писмо до моите приятели и приятелите, които още не съм срещнал)

През последните 10 години в политическия живот на България се наместиха спекуланти, които търгуват със страх, омраза и отчаяние. Тяхната стратегия е лицемерна, но мнозина се подлъгаха и продължават да се лъжат, защото развяват „България“ като знаме. Вместо да работят за устойчив икономически растеж на сраната, основан на относително икономическо равенство на гражданите; вместо да работят за подобряване и модернизиране на образованието, здравеопазването, правосъдието и качеството на живота в страната, тяхната задача е да насъскват едни групи от населението срещу други, да внушават омраза към „другите“ и да всяват страх от „чуждите“. Крайната им цел е да се страхуваме едни от други, да се мразим едни други и да им повярваме, че няма политическа и социална алтернатива на омразата.

Чрез контрола, който имат върху част от българските медии, политическите спекуланти ни разделят на: „-фили“ и „-фоби“, на „човеци“ и „не-човеци“, на „българи“ и „не-българи“. Те нямат аргументи, не разполагат с обосновани факти, затова наводняват информационните потоци с фалшиви новини и използват уж смешно звучащи думи, които обаче имат за цел да обидят и осмеят другия, различния от тях: „соросоиди“, „толерасти“, „путлеристи“, на „грантаджии“ и „рубладжии“, на „кумуниги“, „гейберасти“, „шкембе-патриоти“… Всички тези уж различни думи казват едно и също: МРАЗИ! МРАЗИ! МРАЗИ! И Вие мразите, защото същите тези хора, със своите купени „анализатори“ и „експерти“ Ви внушават: „Алтернатива на статуквото няма!“, „Онези (заместете го с каквото Ви харесва) ни дебнат отвсякъде!“, а през последния месец започнаха нова вълнá от свързани послания: „Преходът се провали“, „Мултикултурализмът се провали“, „Либералната демокрация се провали“… ГЛУПОСТИ! Това са лъжи, които имат за цел да Ви доведат до отчаяние и да емигрирате (за да потърсите алтернатива) или да се примирите и да живеете в страх и омраза, и безнадеждност.

Преходът към пазарна икономика приключи отдавна – всеки е свободен да разкрие и притежва колкото си иска фирми, във всеки един сектор от икономиката. Може да търгувате свободно с всяка една страна по света. Може да пътувате свободно във всяка една страна по света, а в Европейския съюз, Балканските страни, Европейската икономическа зона и Швейцария – дори само с личната си карта. Това не е провал на прехода!

Имаме многопартийна система и свободно избираме: президент, депутати в националния и в Европейския парламент, кметове и общински съветници. В чл. 6, ал. А от Кноституцията е записано, че: Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние. Това не е провал на либералната демокрация!

България е мултикултурна територия още преди основаването си – който не вярва да отиде в Созопол или Несебър и да види следите от съвместен живот на траки и гърци; или да влезе в катакомбите на базиликата Св. София (дала име на столицата ни). Всъщност, самото основаване на българската държава е мултукултурен съюз между Аспаруховите прабългари и Седемте славянски племена. Симеон се обявава за „цар на българи и ромеи“, а Калоян е титулуван от папата като „цар на българи и власи“. Обикновените българи застават на влаковите релси и спират влаковете, натоварени с евреи. Това е мултикултурализъм.  Нещо повече, в България – за разлика от Западните Балкани – преходът протече без етнически или религиозен конфликт. В София, българските православни църкви Св. Неделя и св. Петка, Синагогата, джамията „Баня башъ“, католическата катедрала  „Св. Йосиф“, и румънската „Света троица“ са на 300-400 метра една от друга. Това не е провал на мултикултурализма!

Но както казах, политическите спекуланти контролират голяма част от медийния пазар. И по този начин задкулисно подменят ценностите и нормите в обществото. Добродетели като честността и солидарността са осмивани в телевизионните формати, които превръщат в „звезди“, „ВИПове“ и „eксперти“ – хора, които са обикновени простаци, т.е. невежи, високомерни, вулгарни и мразят всичко, което е различно от техния ограничен кръгозор.

Политическите спекуланти често са „християни“, които обаче не познават и не се водят от християнските добродетели: смирението,  любовта към ближния, щедростта, добродушието, и трудолюбието. Те често пъти са маскирани и като „патриоти“, които разяват байряци и играят хорá по планински баир. Но са готови да застроят всяка педя земя, без да се интересуват, че унищожават „наш‘те планини зелени“, защото печалбата от корупцията, свързана с мега-строежите, не се облага с данъци.

Те ни налагат обществен модел, в който успехът и реализацията зависят от това „кого познаваш“, а не от това „какво знаеш и можеш“. Затова се къпят в лукс, докато ние се смазваме от „бачкане“. Но НИЕ – „лошият човешки материал“, НИЕ – „80-те процента дебили“ (и двете по техните думи) сме алтернативата. От нас зависи да бъдем човечни. Да изградим отново доверието в „ближния“, да бъдем единни помежду си и – вместо да се дърпаме назад и надолу – ЗАЕДНО да изградим едно успешно, образовано, солидарно, справедливо и щастливо общество. Аз вярвам, че заедно с моите приятели и приятелите, които тепърва ще срещнем, можем да предложим алтернатива на статуквото за ОБЩЕСТВО БЕЗ ОМРАЗА. Промяната зависи от нас. Зависи от няколко малки стъпки, с които да започнем в своето ежедневие: Човечност; Солидарност; Уважение; Не-насилие.

Събудете се! Социалната солидарност и взаимното уважение между хората правят силата. Време е да изрием политическите обори!

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика
a_p@abv.bg'

Алексей Пампоров

Алексей Пампоров е доктор по социология и доцент в Института за изследване на обществата и знанието при БАН. Ръководи социологическите изследвания на Институт „Отворено общество – София“ (от 03.2007 до 07.2016). Чете лекции по „История и всекидневна култура на ромите“, „Социология на семейството“, „Антропологическа демография" и „Електорални изследвания“ в СУ „Св. Климент Охридски“, както и „Демография и публични политики“ в ПУ “Паисий Хилендарски”.