Израел: Защо Мордехай Вануну не може да говори с чужденци

Израелецът Мордехай Вануну все така остава откъснат от света. След 18 години в затвора, от които 11 в единична килия, той е на свобода, но без право да пътува в чужбина, нито да общува с медиите. Тези дни на него не му бе разрешено да говори пред Британския парламент, макар че бе поканен да стори това от 54 британски депутати, съобщава израелският опозиционен сайт http://972mag.com .

Министърът на вътрешните работи на Израел и главното командване на армията решиха да продължат ограниченията върху свободата на изразяване и на придвижване, наложени на информатора Мордехай Вануну, който навремето работеше като техник в областта на ядрената физика. Неговият адвокат Авигдор Фелдман е информиран за решението и заяви пред сайта „+972”, че още веднъж ще обжалва пред Върховния съд случая на Вануну.

Вануну беше физик в ядрения изследователски център и реактор, разположени в пустинята Негев. Това е съоръжение, което, според информация на чуждестранни източници, се използва за разработка и производство на атомни оръжия. Вануну беше уволнен през 1985 г. поради това, че беше левичарски политически активист. През 1986 г. той разкри обширни подробности, отнасящи се до съоръжението в Негев, пред репортера на бритнаския вестник „British Sunday Times” Питър Хоунам заедно със снимки, които той бе направил без разрешението на началството си. По-късно МОСАД примами Вануну в Рим, където той беше отвлечен от нейни агенти и върнат обратно в Израел. Той беше намерен за виновен в държавна измяна и шпионаж и осъден на 18 години затвор.

След като беше освободен от затвора през 2004 г., на Вануну му беше забранено да напуска Израел, да влиза в чужди посолства или консулства, да се доближава на по-малко от 500 метра до границите на Израел, пристанища или летища, както и да влиза в териториите на Палестинската автономия на западния бряг на река Йордан. Не му се позволява да говори с журналисти и израелската тайна полиция Шин Бет трябва да одобрява всяка среща на Вануну с чужденци, които, според израелските медии, биха могли да са негови партньори.

Миналият месец молбата на Вануну да му бъде разрешено за три дни да посети Лондон получи отказ. По покана на 54 члена на камарата на общините той трябваше да говори пред парламента, както и да посети събитие на „Амнести интернешънъл”. Адвокатът му обжалва пред Върховния съд на Израел това решение.

Вануну прекара първите 11 години от присъдата си в единична килия и я излежа в пълния й размер. Ограниченията, отнасящи се до свободата му на движение и на изразяване, не би трябвало да бъдат бъркани с обикновените условия, които се налагат на затворници, освободени предсрочно, защото той е излежал изцяло присъдата си. Всъщност те представляват допълнително наказание. През 2010 г. Вануну изкара два и половина месеца в затвора поради нарушение на тези забрани.

Твърденията на властите, че Вануну, който от 30 години няма никакъв контакт с израелската ядрена програма, може да разгласи сведения, които да нанесат вреда на отбраната, са очевидно несъстоятелни.

През 90-те години на миналия век правозащитните организации по света и най-вече „Амнести интеренешънъл” водеха широка, но в крайна сметка неуспешна кампания, за предсрочно освобождаване на този затворник на съвестта.

И досега в израелското общество се водят оживени спорове дали като е споделил детайли от програмата на Израел за изработване на ядрено оръжие, Вануну е донесъл полза или вреда на държавата. Според чуждестранни източници сега Израелската армия има от 30 до 400 атомни бомби, макар страната да не е официално между тези, които притежават ядрено оръжие.

Тази година Вануну ще навърши 60 години.

Заглавието е на margimalia.bg

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.